facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Όλυμπος: Το φυτό που επέζησε από την Εποχή των Παγετώνων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  15/01/2018 07:45:42
Όλυμπος: Το φυτό που επέζησε από την Εποχή των Παγετώνων
Η Jancaea heldreichii είναι το φυτικό λείψανο της Τριτογενούς Περιόδου και επέζησε από την εποχή των Παγετώνων, το ενδημικό αυτό φυτό του Ολύμπου διακρίνεται εύκολα από τα εντυπωσιακά, γκριζοπράσινα, χνουδωτά του φύλλα και το ντελικάτο μωβ του άνθος...

«Συνιστά το μοναδικό είδος στο γένος Jancaea (μονοτυπικό γένος) της τροπικής οικογένειας Gesneriaceae και παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω της ιδιαιτερότητας του», επεσήμανε η Δήμητρα Γιαννακά, βιολόγος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου.

Η ανακάλυψη του έγινε το 1851 από τον Γερμανό βοτανολόγο Theodore von Heldreich. Η Jancaea heldreichii φύεται πάνω σε και μέσα στις ρωγμές των ασβεστολιθικών βράχων που βρίσκονται κατά μήκος των κυριότερων ρεμάτων στον Όλυμπο, συνήθως σε σκιερές θέσεις και δυσπρόσιτα σημεία. «Αυτό ίσως να βοήθησε και την επιβίωσή του μέχρι σήμερα, καθώς παρότι είναι μοναδικό και σπάνιο είδος, είναι τοπικά άφθονο», εξήγησε η κ. Γιαννακά.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα για το είδος, ο πληθυσμός του εκτιμάται στα 40.000 άτομα, και συναντάται κυρίως στις βόρειες και ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, μεταξύ των υψομέτρων 400-2200m, αν και τα περισσότερα άτομα απαντώνται στα μεσαία υψόμετρα (700-1400 m).

Η Jancaea heldreichii ανθοφορεί από τον Μάιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, αναλόγως με τη θέση και το υψόμετρο.

Οι πιθανές απειλές του φυτού είναι η ανεξέλεγκτη τουριστική δραστηριότητα και η παράνομη συλλογή του. «Παρότι το είδος είναι τοπικά άφθονο, η εξαιρετικά περιορισμένη εξάπλωση του σημαίνει ότι εύκολα μπορεί να απειληθεί ολόκληρος ο πληθυσμός. Για αυτό άλλωστε και η IUCΝ το έχει χαρακτηρίσει ως σχεδόν απειλούμενο», υπογράμμισε η κ. Γιαννακά.

Το  σπάνιο αυτό φυτό υπόκειται σε καθεστώς προστασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο (Π.Δ. 67/1981, Παρ. IV της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ, Παρ. Ι της Σύμβασης της Βέρνης).

greenagenda.gr, Φωτογραφίες J.Giannaka, G. Fotiadis



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
S1NPB
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ