facebook  youtube  twitter  instagram 24/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Όλοι μαζί στο δρόμο που χαράζει ο Αλέξης Τσίπρας, για τις αλλαγές στο κόμμα και την πολιτική αλλαγή στον τόπο! - Του Χρήστου Αθανασιάδη*

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστης  10/03/2022 10:29:50
Όλοι μαζί στο δρόμο που χαράζει ο Αλέξης Τσίπρας, για τις αλλαγές στο κόμμα και την πολιτική αλλαγή στον τόπο! - Του Χρήστου Αθανασιάδη*

Σε ένα μήνα περίπου διεξάγεται το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συγκεκριμένα από 14 έως 17 Απριλίου 2022, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο του Τaekwondo στο Φάληρο.

Με αφορμή αυτό το κορυφαίο κομματικό αλλά ταυτόχρονα και πολιτικό γεγονός, ας δούμε πιο ενδελεχώς το εσωκομματικό γίγνεσθαι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που προσδοκά την επομένη των εκλογών,-όποτε και αν γίνουν-να βρεθεί ξανά στην κυβέρνηση.

Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να πάμε λίγο πίσω και πιο συγκεκριμένα στην 7η Ιουλίου του 2019, την ημέρα της εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, όπου πολλοί περίμεναν –εις μάτην- την στρατηγική ήττα και τον καταποντισμό του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα αλλά οι προοδευτικοί και δημοκρατικοί πολίτες της χώρας μας, τους διέψευσαν με το γενναίο 32% καθιστώντας τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ως  κόμμα εξουσίας και τον Αλέξη Τσίπρα, εν δυνάμει πρωθυπουργό.

Το βράδυ των εκλογών ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε δύο λέξεις οι οποίες, παρά το βαρύ κλίμα της βραδιάς, έδωσαν ξανά ελπίδα στον κόσμο της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης. 

Αυτές οι δύο λέξεις ήταν η Διεύρυνση και ο Μετασχηματισμός.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα και κάνοντας αυτοκριτική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, είχε πει συγκεκριμένα «… οφείλω να παραδεχτώ ότι (...), απορροφημένοι εξολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας. Και ίσως αυτό να είναι μία από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος».

Επίσης, εκείνη τη βραδιά, ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε «Αυτή τη φορά, όμως, δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα».

Δυστυχώς σχεδόν τρία (3) χρόνια τώρα,  μετά τις εκλογές του 2019, ούτε η Διεύρυνση πραγματοποιήθηκε στον επιθυμητό βαθμό αλλά ούτε και ο Μετασχηματισμός, αφού το χειμώνα του 2019 εμφανίστηκε η πανδημία, που πήγε πολύ πίσω όλον  αυτόν  τον προγραμματισμό, αλλά η μεγαλύτερη αιτία της μη πραγματοποίησης αυτών των δύο κομβικών αλλαγών, έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο εσωκομματικό στάτους και στους μηχανισμούς του κόμματος, οι οποίοι με «νύχια και με δόντια», προσπάθησαν και σχεδόν κατάφεραν να κρατήσουν ερμητικά κλειστές τις πόρτες των Οργανώσεων και να ακυρώσουν ουσιαστικά τις διαδικασίες αυτών των αλλαγών που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.    

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι όποιες θετικές αλλαγές, προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης και του μετασχηματισμού του κόμματος,  πραγματοποιήθηκαν μετά από προσωπικές προτάσεις και παρεμβάσεις του ίδιου του  προέδρου Αλέξη Τσίπρα και όχι από τα λεγόμενα ιστορικά και προβεβλημένα στελέχη και πρώην υπουργούς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία.

Ας δούμε ορισμένες από αυτές τις θετικές αλλαγές, οι οποίες συνάντησαν τη σθεναρή αντίσταση της κομματικής γραφειοκρατίας, ευτυχώς ανεπιτυχώς

1. Δημιουργία και συγκρότηση του Πολιτικού Συμβουλίου, πέραν της Πολιτικής Γραμματείας

2. Δημιουργία της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ), πέραν της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε)

3. Δημιουργία και ενσωμάτωση της Προοδευτικής Συμμαχίας στην ονομασία και στα λογότυπα του κόμματος 

4. Δυνατότητα εγγραφής νέων μελών μέσω ίντερνετ, χωρίς την αυτοπρόσωπη παρουσία  στα γραφεία των οργανώσεων (face control και «αριστερόμετρα»)

Επίσης, δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι όλοι όσοι διαφωνούσαν εσωκομματικά με τις τέσσερις (4) παραπάνω αλλαγές, είναι οι ίδιοι που αντιδρούν και σήμερα με τις πιο πρόσφατες προτάσεις και πάλι του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και πιο αναλυτικά:

1. Με την εκλογή προέδρου από τη βάση όλων των μελών του κόμματος με καθολική και αδιαμεσολάβητη ψηφοφορία

2. Με την εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής, κι αυτής από τη βάση των μελών του κόμματος με καθολική ψηφοφορία όλων των μελών.  

3. Με το όριο κοινοβουλευτικής και κομματικής θητείας στα 12 συνεχόμενα χρόνια

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, συνεχίζοντας τις θετικότατες οργανωτικές αλλαγές στη δομή του κόμματος και τον τρόπο εκλογής των οργάνων του, πριν λίγες ημέρες πρότεινε το 50% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής να είναι από την περιφέρεια και πιο συγκεκριμένα, η συγκρότηση της ΚΕ να διεξαχθεί σε 13 ξεχωριστές περιφέρειες, που θα εκλέγουν αριθμό ανάλογο με τη δύναμη των μελών του κόμματος σε κάθε περιφέρεια και έτσι ουσιαστικά από το 25% με 30% περίπου, που παραδοσιακά εκπροσωπείται η περιφέρεια, να φτάσει, όπως προαναφέρθηκε στο 50% της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη προτεινόμενη αλλαγή, έγινε μετά από σχετική επιστολή που απέστειλαν στον Αλέξη Τσίπρα, περίπου 30 Γραμματείς-Συντονιστές  Ν.Ε. από τις 60 περίπου πανελλαδικά, οι οποίοι ζητούσαν από τον πρόεδρο του κόμματος την υιοθέτηση αυτής της πρότασης, πράγμα το οποίο και έγινε.  

Φυσικά και εδώ υπάρχουν αντιδράσεις από τους γνωστούς αντιδρώντες, όπως αξίζει να σημειωθεί, μιας και έχει Θεσσαλικό ενδιαφέρον, ότι κανένας Γραμματέας από τις 4 Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλία, δεν συνυπέγραψε αυτή την επιστολή-πρόταση που στάλθηκε στον Αλέξη Τσίπρα.  

Έτσι λοιπόν, το Συνέδριο του κόμματος θα αποφασίσει, πέραν από το κείμενο Πολιτικής Απόφασης, αν θα εγκριθούν οι συγκεκριμένες προτάσεις του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και αν εγκριθούν, που θεωρείται βέβαιο και με μεγάλη πλειοψηφία, τότε οι καθολικές ψηφοφορίες για εκλογή προέδρου και της νέας Κ.Ε. , θα διεξαχθούν αμέσως μετά το συνέδριο, δηλαδή αρχές Μαΐου.

Στο μεταξύ, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να ολοκληρωθούν οι συνελεύσεις στις Οργανώσεις Μελών και στις Νομαρχιακές Επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, ενώ καταληκτική ημερομηνία για όσους επιθυμούν να γίνουν μέλη και να συμμετέχουν στη διαδικασία εκλογής συνέδρων στη 1 με 3 Απριλίου, αλλά και στην εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, είναι η 15η Μαρτίου.

Συνεπώς, όσοι επιθυμούν και θέλουν να λάβουν μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες και να γίνουν συμμέτοχοι στη Νέα Αρχή που πρεσβεύει ο Αλέξης Τσίπρας, στην κατεύθυνση της Διεύρυνσης και του Μετασχηματισμού του κόμματος,  μπορούν να εγγραφούν και διαδικτυακά στο i-syriza μέχρι 15 Μαρτίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγει και χαράζει το δρόμο της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, ας τον διαβούμε όλοι μαζί με γοργά βήματα και ας γίνουμε συμμέτοχοι και πρωταγωνιστές, τόσο στις θεσμικές αλλαγές στο κόμμα, όσο για στην επίτευξη της πολιτικής αλλαγής που χρειάζεται επείγοντος ο τόπος μας.   

*Ο κ. Χρήστος Αθανασιάδης, είναι δημοσιογράφος-εκδότης, μέλος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, συνιδρυτής της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνησης (ΠΑΚ) Θεσσαλίας και ένας εκ των 120 που διοργάνωσαν το 2019 την πολιτική εκδήλωση στο «ΚΑΡΑΒΕΛ», για την ανασυγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης, με ομιλητή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
9K782
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ