facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Οι θαυμάσιες Περσείδες στον ουρανό τον Αύγουστο - Του Κωνσταντίνου Δ. Καρπούζα, Καθηγητού Φυσικής-Χημείας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  12/08/2020 21:52:07
Οι θαυμάσιες Περσείδες στον ουρανό τον Αύγουστο - Του Κωνσταντίνου Δ. Καρπούζα, Καθηγητού Φυσικής-Χημείας
Οι Περσείδες είναι πολύ εντυπωσιακές βροχές από διάττοντα. Αυτά είναι τα γνωστά μας μετέωρα ή αλλιώς πεφταστέρια. Πρόκειται για μικρά κομμάτια ως και τη μορφή σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, που διασταυρώνεται με την τροχιά της Γης...

Καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με τεράστιες προφανώς ταχύτητες, καίγονται εξαιτίας της τριβής με αυτήν μέσα σε δευτερόλεπτα. Όσα από τα κομμάτια αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορέσουν να φτάσουν στην επιφάνεια της Γης τα λέμε μετεωρίτες. Τα πολύ λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό λέγονται βολίδες. Παρατηρήσαμε ότι στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Γιατί λέγονται όμως Περσείδες; Ο λόγος είναι ότι στον ουρανό φαίνονται σαν να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα.

Η NASA μας πληροφορεί ότι, οι Περσείδες δίνουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων μέσα στο έτος. Το 1993, μάλιστα είχαν καταγραφεί περίπου 300 μετέωρα την ώρα. Οι Περσείδες καταγράφηκαν για πρώτη φορά από κινέζους αστρονόμους το 36 μ.Χ. Σε Ρωμαιοκαθολικές χώρες η λαϊκή ονομασία της βροχής αυτής είναι «Δάκρυα του  Αγίου Λαυρεντίου», γιατί στις 10 του μηνός Αυγούστου τιμάται η μνήμη από το μαρτύριο του.

Ο κομήτης, που αναφέραμε ανακαλύφθηκε το 1862 από τους αστρονόμους Λιούις Σουίφτ και Χόρας Τατλ (από αυτούς πήρε το όνομα του). Διαθέτει έναν τεράστιο πυρήνα διαμέτρου περίπου 26 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερο από τον αστεροειδή με διάμετρο δέκα χιλιομέτρων, ο οποίος έπεσε στη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια και εξαφάνισε όπως λέγεται τους δεινόσαυρους. Αυτός ο κομήτης είναι το μεγαλύτερο γνωστό ουράνιο σώμα που περνά από τη Γη σε τακτά χρονικά διαστήματα και θέλει  περίπου 133 χρόνια για να κάνει  μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο. Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού αυτού από τον κομήτη Σουίφτ-Τατλ περιπλανάται στον διαπλανητικό χώρο, εδώ και χίλια περίπου χρόνια από τότε που τον εγκατέλειψε. Υπάρχει ωστόσο και μία λωρίδα υλικού που αποσπάστηκε από τον κομήτη το 1862. Καθώς η Γη συναντήσει αυτή την πυκνή ακόμα λωρίδα, ο ρυθμός του φαινομένου είναι αρκετά μεγάλος.

Τα σωματίδια του, τα λεγόμενα μετέωρα, με βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, φανταστείτε ότι εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα με ταχύτητα σχεδόν 60 χλμ το δευτερόλεπτο και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ, οπότε αρχίζουν να γίνονται ορατά από τον παρατηρητή. Πλησιάζοντας προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση (θερμοκρασία 1.650 βαθμοί Κελσίου), αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.

Δεν είναι τόσο εύκολο για να δει κάποιος αυτό το θαυμάσιο φαινόμενο στον ουρανό, το βράδυ. Απαιτείται μεγάλο και σκοτεινό τμήμα ουρανού και φωτογράφιση με ειδική τεχνική. Η ορατότητα της βροχής είναι κάθε χρόνο από τα μέσα Ιουλίου, με κορύφωση από 9 ως και 14 Αυγούστου. Λόγω της τροχιάς του κομήτη, από την οποία εξαρτάται η θέση που παρατηρούμε τις Περσείδες, φαίνονται κυρίως να διασχίζουν το Βόρειο Ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας. Η δυνατότητα της παρατήρησης είναι μεγαλύτερη πριν την αυγή. Οι διάττοντες που φτάνουν μεταξύ αυγής και μεσημεριού, δεν είναι συνήθως ορατοί λόγω του φωτός του ήλιου. Κάποιους μπορούμε να δούμε και πριν από τα μεσάνυχτα, όταν δημιουργούν διάπυρες τροχιές καθώς περνάνε από την ατμόσφαιρα, αφήνοντας μεγάλα φωτεινά ίχνη.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Δ. ΚΑΡΠΟΥΖΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ - ΧΗΜΕΙΑΣ



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
37126
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ