facebook  youtube  twitter  instagram 17/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της θητείας του Δημάρχου - Κριτική και Αξιολόγηση

Δημοσιεύθηκε από: Κώστας Πρέβεντης  17/09/2020 16:10:14
Ο απολογισμός του πρώτου χρόνου της θητείας του Δημάρχου - Κριτική και Αξιολόγηση

Γράφει ο Κώστας Πρεβέντης

Αγαπητοί συνδημότες,

Με αφορμή την προ ημερών συνέντευξη τύπου του δημάρχου, για τη συμπλήρωση και ημερολογιακά ενός έτους θητείας, δράττομαι της ευκαιρίας με νηφαλιότητα και αντικειμενική κρίση (κατά την προσωπική μου άποψη), να σκιαγραφήσω την εκτίμησή μου για την εικόνα της νέας δημοτικής αρχής στο διάστημα αυτό, λαμβάνοντας βεβαίως υπΆ όψιν και όσα λέχθηκαν από πλευράς δημάρχου,...

παρΆ ότι η διαπίστωσή μου είναι πως ο Δήμαρχος έχει «αλλεργία» και δεν αντέχει στην κριτική, πολύ δε περισσότερο στον διάλογο και στον ουσιαστικό έλεγχο.

Επειδή ο ετήσιος απολογισμός πεπραγμένων δίνει τη δυνατότητα σε αιρετούς, αλλά και σε πολίτες να τοποθετηθούν δημόσια, θα περίμενα και από πολλούς άλλους -ενεργούς πολίτες - το διάστημα που μεσολάβησε ( εννοώ μετά τη συνέντευξη ), να πάρουν επίσημα θέση σε όσα λέχθηκαν, κάνοντας την δική τους κριτική, αλλά και το γεγονός που δεν έγινε έχει κι αυτό τη δική του σημασία ερμηνευόμενο ποικιλοτρόπως. ¶λλωστε ο εμπαιγμός έχει κι αυτός το αντίστοιχο κόστος.

Αγαπητοί συνδημότες,

Σε ό,τι με αφορά θέλω να τονίσω πως απολογισμός και κριτική μπορεί να γίνει μόνο σε ένα έργο που έχει παραχθεί! Τι κριτική να κάνεις στην αδράνεια; Και τι καινούριο να πεις δίχως να αναμασάς την γνωστή σε όλους τραγική πραγματικότητα που βιώνουμε όσοι ζούμε σΆ αυτόν εδώ τον δήμο; ¶λλωστε η αίσθηση της πλήρους ανυπαρξίας σου δημιουργεί την εντύπωση πως ο δήμος έχει μπει στον αυτόματο πιλότο!

Ένας χρόνος θητείας και πέρα από την ιδιοτελή εκπλήρωση μικροπολιτικών επιδιώξεων και τη διευθέτηση των ρουσφετιών τίποτα παραγωγικό δεν έχει γίνει και δεν σχεδιάστηκε να γίνει.

Ένας χρόνος διαδρομής και φάνηκε απροκάλυπτα πλέον η απύθμενη προχειρότητα λειτουργίας αυτής της δημοτικής αρχής. Η εσωστρέφεια έχει πλέον καθιερωθεί ως κυρίαρχο συστατικό λειτουργίας της αφήνοντας ανάγλυφο το αποτύπωμά της.

Αγαπητοί συνδημότες,

Ο Δήμαρχος παρουσίασε ως στοιχείο επιδοκιμασίας της διαχείρισης την οποία ασκεί (άκουσον, άκουσον ) και προσωπικό μάλιστα στοίχημα ,όπως είπε το 1,3 εκατομ. ευρώ που δόθηκαν στον Δήμο για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών! ΚατΆ αρχάς δεν δόθηκαν μόνον στον Δήμο Μετεώρων, αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους ανά τη χώρα, άρα δεν πρόκειται για επιβράβευση της δημοτικής αρχής και σε καμιά περίπτωση αυτή η επιχορήγηση ( μην ξεχνάμε πως ένα μεγάλο μέρος δίνεται με τη μορφή δανείου), δεν αποτελεί στοιχείο πανηγυρισμού!!!

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε, πραγματικά θα χαιρόμουνα αν πανηγυρίζατε για το ότι ο Δήμος έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και προόδου, αντΆ αυτού όμως και ένεκα του γεγονότος πως η ανάπτυξη στο δήμο μας βρίσκεται στο περιθώριο, θα θεωρούσα ιδιαίτερα εύστοχη τη φράση που λέει ότι οι πολίτες του δήμου μας έχουν καταστεί «Ακροατές έργων και θεατές λόγων!!!»

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Ο Δήμαρχος επέλεξε να εξαντλήσει τον απολογισμό με αναφορές σε λογιστικά δεδομένα -όχι τυχαία- ελπίζοντας έτσι πως θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Ουσιαστικά για μένα κρύφτηκε πίσω από αριθμούς για να μην απαντήσει σε ουσιώδη ερωτήματα, όπως:

1. Υπάρχει κάποια αυτοδιοικητική ατζέντα ως σημείο αναφοράς για τη δημοτική αρχή;

2. Ποιο είναι το αναπτυξιακό αποτύπωμα της δημοτικής αρχής;

3. Ποιο είναι το σχέδιό της ,το όραμά της για την πόλη και για τα χωριά μας, μέσα από την υλοποίηση έργων;

4. Ποιο είναι το ποσό επιχορηγήσεων- όχι για ληξιπρόθεσμα- για επενδύσεις από Εθνικά αλλά και Ευρωπαϊκά προγράμματα; ( Αλήθεια υπάρχουν;)

5. Τι έργα υπάρχουν, δεν μιλάμε για την ολοκλήρωση των ημιτελών της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά για καινούρια που αφορούν την ποιότητα ζωής μας, την επιχειρηματικότητα, την απασχόληση, την ανάπτυξη, το περιβάλλον, την κοινωνική μέριμνα, τον πολιτισμό κλπ, κλπ και ποιο είναι το ποσοστό απορροφητικότητας;

Κύριε Δήμαρχε,

Αναφερόμενος στην καθημερινότητα, είπατε πως ρίξατε όλο το βάρος εκεί (κόψιμο χόρτων, αλλαγή λαμπτήρων, επιδιόρθωση λακκούβων, αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, διάνοιξη και καθαρισμό αγροτικών δρόμων)

Η πραγματικότητα όμως για μένα άλλα λέει.

Δείτε τι γίνεται με την αποψίλωση των χόρτων στα δημοτικά διαμερίσματα, με τους αγροτικούς δρόμους που είναι αφημένοι στο έλεος και στην ιδιωτική πρωτοβουλία.

Καταφέρατε οι βλάβες ύδρευσης να είναι μέρος της καθημερινότητας των πολιτών.

Καταφέρατε η αντικατάσταση καμένης λάμπας να γίνεται μόνο εφΆ όσον όποιος μένει εκεί κοντά τυχαίνει να γνωρίζει… τον ηλεκτρολόγο!

Καταφέρατε η φροντίδα των κοινόχρηστων χώρων να ανήκει στους καταστηματάρχες και στους περιοίκους.

Καταφέρατε -εν μέσω κορωνοϊού- να κλείσετε την οδό Τρικάλων, με δεκάδες παλινωδίες, που δεν απάντησαν πραγματικά ποτέ στο ΓΙΑΤΙ.

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Τι να πει κανείς για την πορεία του έργου της εγκατάστασης του  φυσικού αερίου στην πόλη μας; Αφήνουν ημιτελείς δρόμους, ξανασκάβουν για τις συνδέσεις και οι πολίτες όταν απευθύνονται αρμοδίως δεν παίρνουν καμία πειστική απάντηση, ούτε καν για τα αυτονόητα!

Τι να πει κανείς για την στασιμότητα ολοκλήρωσης του δικτύου ύδρευσης.

Τι να πει κανείς για την καθαριότητα με την πλημμελή οργάνωσή της. Για το βαθμό και την ταχύτητα ανταπόκρισής της δημοτικής αρχής στις βλάβες.

Τι να πει κανείς για την ανυπαρξία καινοτόμων δράσεων και οράματος. Για την συντριβή της ψυχολογίας του προσωπικού του δήμου μας. Για την καθαίρεση του Γενικού Γραμματέα (δική του επιλογή) και τη δημόσια δέσμευσή του και για άλλες αποχωρήσεις ειδικών συνεργατών του-εντός του Σεπτεμβρίου (δικές του επιλογές).

Τι να πει κανείς για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει η σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης, που άλλωστε δεν φαίνεται να ενοχλεί και κανέναν.

Αγαπητοί μου συνδημότες,

Θέλω να ξεκαθαρίσω προς όλους σας πως αυτό που έχει σημασία αλλά και αξία για μένα δεν είναι ένας καταγγελτικός λόγος, αλλά το έναυσμα αφύπνισής του δημάρχου, για να αφουγκραστεί επιτέλους τους δημότες του δήμου και να τους λάβει σοβαρά υπΆ όψιν, να αναγνωρίσει ολέθρια λάθη του και να αποφύγει την συνέχισή τους, να πάψει να εκτίθεται σε δημόσιες δεσμεύσεις τις οποίες ποτέ δεν τηρεί με συνέπεια να του καταχωρούνται διάφορα κοσμητικά επίθετα. Να επιδιώξει έστω και την ύστατη ώρα να αποκαταστήσει την βαθιά λαβωμένη αξιοπιστία του. Να αντιληφθεί πως στερείται σοβαρών και αξιόπιστων συνεργατών και πως κάτι πρέπει να κάνει γιΆ αυτό.

Κλείνοντας θα θεωρούσα παράλειψη να μην τονίσω πως από τις 15 Μαρτίου τρέχοντος έτους ουσιαστικά είχε σταματήσει η δημόσια ζωή λόγω κορονοϊού μέχρι και τις 30 Ιουνίου και ξανάρχισε την 1η Ιουλίου μ΄ ένα ιδιότυπο τρόπο που συνεχίζεται διαρκώς επιδεινούμενος μέχρι σήμερα. Η πανδημία του COVID 19, μια επικίνδυνη κατάσταση παγκόσμιας κλίμακας έχει πραγματικά δημιουργήσει πρωτόγνωρες συνθήκες για όλους. Σε καμιά όμως περίπτωση αυτό δεν αποτελεί συγχωροχάρτι για τη γενικότερη εικόνα λειτουργίας της σημερινής δημοτικής αρχής.

Τέλος, στον πρώτο χρόνο παρουσίας της νέας δημοτικής αρχής διαμορφώνεται μια κατάσταση απλής διαχείρισης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, χωρίς συνολικό σχεδιασμό για έργα και δράσεις, χωρίς όραμα και ουσία. Η σημερινή αδύναμη δημοτική αρχή, μετεξελίχθηκε σε μια θλιβερή σύναξη μιας «παρεούλας» γύρω από τον δήμαρχο, που χωρίς γνώσεις, απουσία σχεδιασμού καταφεύγει σε μια μίζερη διαχείριση μέσα από ένα διαρκές θέατρο παραλογισμού ναρκοθετώντας κάθε μέρα που περνά το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
3U126
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ