facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Νέα εξέλιξη για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Κοζάνη (τμήμα Καλαμπάκα - Δήμητρα)

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  11/11/2022 10:00:35
Νέα εξέλιξη για τη σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Κοζάνη (τμήμα Καλαμπάκα - Δήμητρα)

Στο στρατηγικό στόχο του ΥΠΟΜΕ είναι η ολοκλήρωση των μελετών στον άξονα Καλαμπάκα - Κοζάνη που ανήκει στο αναλυτικό δίκτυο των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών (Δ.Δ.Μ).

Στο τμήμα αυτό και συγκεκριμένα στο τμήμα Καλαμπάκα - Χάνι Μουργκάνι έχει εγκριθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έχει εκδοθεί η ΚΥΑ των περιβαλλοντικών όρων. Η ολοκλήρωση των μελετών Β φάσης στο τμήμα αυτό έχει χρηματοδότηση από το CEF στο πλαίσιο χρηματοδότησης των μελετών Καλαμπάκα - Ιωάννινα - Ηγουμενίτσα. Επίσης έχουν αντιμετωπισθεί οι εμπλοκές με το υπό κατασκευή έργο του Ε65.

Για το τμήμα Χάνι Μουργκάνι - Δήμητρα έχουν εκπονηθεί μέρος από τις μελέτες Α φάσης ήτοι: Τοπογραφικές μελέτες, προμελέτη χάραξης, προμελέτη υδραυλικών έργων, μέρος των προκαταρκτικών μελετών τεχνικών, προμελέτες γεωλογικών και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες σε τμήμα του έργου. Για το εν λόγω τμήμα είχε δοθεί Προέγκριση Χωροθέτησης η οποία όμως δεν λήφθηκε υπ' όψη στον μεταγενέστερο σχεδιασμό του αυτοκινητόδρομου Ε65. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε ο ΟΣΕ να μην εγκριθεί από την ΔΙΠΑ και ζητήθηκε από τον ΟΣΕ σχετικά να τροποποιηθούν οι συγκοινωνιακές και υδραυλικές προμελέτες (σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο) στο τμήμα από Χάνι Μουργκάνι έως τον Σ.Σ. Ανοίγματα μήκους περίπου 8 χλμ καθότι υπάρχουν εμπλοκές με το υπό κατασκευή έργο του Ε65.

Ο ΟΣΕ πρέπει άμεσα να επικαιροποιήσει τις προμελέτες αυτές και να τις αποστείλει στο ΥΠΟΜΕ ώστε έγκαιρα να γίνουν οι απαιτούμενες οριστικές μελέτες από τον παραχωρησιούχο ώστε κάποια απαραίτητα τεχνικά να κατασκευασθούν τώρα από τον Ε65. Στην συνέχεια ο ΟΣΕ θα τροποποιήσει την Περιβαλλοντική Μελέτη ώστε εντός του Α τρίμηνου του 2023 να εκδοθεί η ΑΕΠΟ σύμφωνα με το έγγραφο της ΔΙΠΑ.

Η ΕΥΔΕ/ΚΣΕΠ στην οποία θα διαβιβαστεί η επικαιροποιημένη προμελέτη θα προχωρήσει μέσω της κοινοπραξίας «Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος Ε65» στην περαιτέρω ωρίμανση των έργων για τον σιδηρόδρομο που πρέπει άμεσα να κατασκευαστούν στο πλαίσιο κατασκευής του Ε65 προκειμένου να είναι δυνατή μελλοντικά η κατασκευή της νέας σιδ/κής γραμμής Καλαμπάκα - Κοζάνη.

Για την τροποποίηση της υφιστάμενης προμελέτης χάραξης λόγω της εμπλοκής με την εγκεκριμένη και υπό κατασκευή οριστική μελέτη του οδικού άξονα Ε65 (τμήμα Καλαμπάκα - Εγνατία) απαιτείται η πρόσληψη εξειδικευμένου Συμβούλου που θα υποβοηθήσει τη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης του ΟΣΕ ΑΕ στην τροποποίηση της υφιστάμενης προμελέτης χάραξης λαμβάνοντας υπόψη την εγκεκριμένη μελέτη του οδικού άξονα Ε65.

Επισημαίνεται ότι υφίστανται τμήματα στα οποία η σιδηροδρομική γραμμή εμπλέκεται με την εγκεκριμένη και υπό κατασκευή οριστική μελέτη του οδικού άξονα Ε65 (τμήμα Καλαμπάκα - Εγνατία). Αναλυτικότερα σύμφωνα με την αναγνωριστική μελέτη η σιδηροδρομική γραμμή διασταυρώνεται ανισόπεδα σε ένα σημείο με τον οδικό άξονα Ε65, με κάτω διάβαση, ενώ σε άλλο τμήμα, μήκους περίπου 1χλμ., το εύρος κατάληψης της σιδηροδρομικής γραμμής εμπλέκεται με το εύρος κατάληψης του οδικού άξονα Ε65, καθώς στο τμήμα αυτό οι δύο λύσεις χωροθετούνται παράλληλα και σε μικρή απόσταση μεταξύ τους.

Στο πλαίσιο της τροποποίησης της μελέτης χάραξης για την πρόταση νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής Καλαμπάκας - Κοζάνης στο τμήμα Καλαμπάκα - Δήμητρα θα παραδοθεί οριζοντιογραφία σε κλίμακα 1:1000 και 1:5000 στην οποία εμφανίζονται η νέα σιδηροδρομική γραμμή καθ' όλο το μήκος του έργου και οι θέσεις των απαιτούμενων τεχνικών έργων (οχετοί, διαβάσεις, γέφυρες, σήραγγες και cut & cover). Στις διαβάσεις θα αναγράφονται οι προδιαστασιολογίσεις του ελεύθερου ύψους ενώ στις γέφυρες, στις σήραγγες και στα cut & cover αναγράφεται το απαιτούμενο μήκος τους. Επίσης στο σχέδιο της οριζοντιογραφίας της πρότασης της νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής θα παρουσιάζεται η αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου οδικού δικτύου ενώ θα αναγράφεται το μήκος της κάθε οδού αποκατάστασης και η τυπική διατομή της. Τέλος θα παρουσιάζεται πρόταση για την διάταξη των απαιτούμενων σιδηροδρομικών σταθμών καθώς και του οδικού δικτύου πρόσβασης σε αυτούς.

Σχετικά άρθρα:

Αυτό είναι στο σχέδιο χάραξης για τη σιδηροδρομική γραμμή «Χάνι Μουργκάνι - Δήμητρα» - Είναι η α’ φάση του σιδηροδρομικού άξονα «Καλαμπάκα-Κοζάνη»
Μέχρι την 30η Αυγούστου 2021 έχει τεθεί προς διαβούλευση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η «Μελέτη Χάραξης για τη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Καλαμπάκας - Κοζάνης, Τμήμα Καλαμπάκα Δήμητρα (Α' Φάση)»...



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
XJTVG
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα












































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ