27/9/2023
 

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  
 
 

 

Μήνυμα του Διευθυντή του Γενικού Λυκείου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  30/01/2023 08:55:32

Εορτάζουμε σήμερα, σχολείο και εκκλησία, τη μνήμη των Τριών Ιεραρχών. Των τριών μεγάλων Οικουμενικών Διδασκάλων και Αγίων Πατέρων της εκκλησίας μας, του Μεγάλου Βασιλείου, του Γρηγορίου του Θεολόγου και του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που ξεχώρισαν τόσο με την προσφορά τους στη Ορθόδοξη Χριστιανική πίστη όσο και με τις επιστημονικές τους κατακτήσεις και γνώσεις. 

Οι Τρείς Ιεράρχες έζησαν τον 4ο αιώνα μ.Χ. 

Σε κάθε ευκαιρία ή ακόμη και απειλή, με τη βοήθεια της χάρης της αγιοσύνης τους, υπερασπίστηκαν με θάρρος την αλήθεια της πίστης τους και κατάφεραν, παρά τις αντιξοότητες της εποχής τους, με πνεύμα ανοικτό, να μπολιάσουν την αρχαιοελληνική σοφία με την Χριστιανική πίστη, βάζοντας τη βάση για αυτό που στη συνέχεια ονομάστηκε Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός. 

Με το έργο, το παράδειγμα και τη διδασκαλία τους, κατάφεραν επίσης να εκπέμψουν ένα διαχρονικό εκπαιδευτικό μήνυμα, συνδέοντας τη γνώση την οποία μας προσφέρουν τα γράμματα και η παιδεία, με τη διαμόρφωση ανθρώπων με ήθος, αρχές και αξίες. Σπούδασαν στα Πανεπιστήμια της τότε εποχής και αν και έφτασαν στην κορυφή της επιστήμης του καιρού τους και είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν φήμη και πλούτο, προτίμησαν να ζήσουν μια ζωή αγάπης και προσφοράς στον συνάνθρωπο. Μια ζωή ταπεινή με προσφορά διαρκή, ουσιαστική και χωρίς ανταλλάγματα.

Οι Τρεις Ιεράρχες κατέδειξαν επίσης διαχρονικές αρετές του Δασκάλου όπως η φιλοστοργία, η αυταπάρνηση και η διάθεση θυσίας. Μίλησαν για τον Δάσκαλο τον απαλλαγμένο από υπερηφάνεια και αλαζονεία ο οποίος διαπαιδαγωγεί, επιβεβαιώνοντας τα όσα διδάσκει με το προσωπικό του παράδειγμα. 

Καθώς τιμούμε αυτές τις τρείς μεγάλες μορφές, αξίζει στις μέρες μας όλοι να ξαναδούμε τον τρόπο που η παιδεία μας πορεύεται. Και να θυμηθούμε ότι χρέος μας είναι να βρούμε το βαθύτερο νόημα πίσω από κάθε γνώση, δηλαδή το νόημα που συνδέεται πρωτίστως με την αγάπη και την προσφορά. 

Χρόνια Πολλά στους μαθητές και τους Εκπαιδευτικούς μας.

Καρατώλος Γιώργος 
Διευθυντής Γενικού Λυκείου ΚαλαμπάκαςShare on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
2RB1O
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2023 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ