facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Μην «πυροβολείτε» τους Προέδρους Κοινοτήτων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  23/08/2019 12:50:58
Μην «πυροβολείτε» τους Προέδρους Κοινοτήτων
Μία νέα δημοτική θητεία ξεκινά σε λίγες μέρες και θεωρούμε σκόπιμο να αναφερθούμε στο θεσμό του Προέδρου και των Συμβουλίων των Κοινοτήτων, καθώς και στις αρμοδιότητές τους...

Είναι γνωστό ότι το κυβερνητικό μοντέλο στην αυτοδιοίκηση έχει αφαιρέσει από τους διοικούντες τα χωριά της χώρας μας τον ηγετικό και αποφασιστικό ρόλο που είχαν τις περασμένες δεκαετίες.

Είναι επίσης γνωστό ότι με τον Κλεισθένη έγινε μία προσπάθεια να επιστραφούν -κατά κάποιο τρόπο- στους άρχοντες των κοινοτήτων οι εξουσίες τους και να αποκτήσει ουσιαστικότερο νόημα ο ρόλος τους στην αυτοδιοίκηση (γι αυτό και είχαμε χωριστή κάλπη στις εκλογές για τις κοινότητες).

Δυστυχώς το τελευταίο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων τούς απογύμνωσε πάλι από τα προνόμια που τους δόθηκαν με τον Κλεισθένη, λίγο πριν αναλάβουν καθήκοντα.

Πολύ εκλεγμένοι αιρετοί των πρόσφατων δημοτικών εκλογών θεώρησαν άδικη αυτή την κίνηση επισημαίνοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρξαν υποψηφιότητες και συνδυασμοί (όπως και στο Δήμο Μετεώρων) εντελώς ανεξάρτητοι από τους υποψήφιους δημάρχους έχοντας κατά νου ακριβώς αυτό: ότι θα μπορούσαν να διοικούν τα χωριά τους, να αποφασίζουν και να εκτελούν έργα με μέρος των κονδυλίων που θα μπορούσαν να διαχειριστούν οι ίδιοι, χωρίς να περιμένουν (και σε κάποιες περιπτώσεις να παρακαλούν) τον εκάστοτε δήμαρχο να προσέξει το δικό τους το χωριό.

Αυτή η αποφασιστική δύναμη αφαιρέθηκε πριν λίγες μέρες με την ψήφιση του παραπάνω νομοσχεδίου και ο ρόλος τους από «αποφασιστικός» (ξανα)έγινε «εισηγητικός».

Στο σκεπτικό για αυτή την αλλαγή αναφέρεται ότι υπάρχει αντισυνταγματικότητα, δεδομένου ότι αντιβαίνει στους δύο βαθμούς αυτοδιοίκησης που ορίζονται από το Σύνταγμα. Συγκεκριμένα στην αιτιολογική έκθεση του ψηφισθέντος πλέον νομοσχεδίου αναφέρεται σχετικά με τη συγκεκριμένη διάταξη:

«Ορίζεται ότι η αρμοδιότητα του προέδρου και του συμβουλίου της κοινότητας είναι εισηγητική προς το δημοτικό συμβούλιο για θέματα κεντρικών αυτοτελών πόρων που προορίζονται για επενδυτικές ανάγκες του δήμου. Η δια ξεχωριστής κάλπης εκλογή, αλλά και η αποφασιστική αρμοδιότητα που καθ’ υπερβολήν δόθηκε στους εκπροσώπους των κοινοτήτων κατά τις διατάξεις του ν. 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ), δημιουργεί de facto μία μορφή αυτοδιοίκησης τρίτου βαθμού, γεγονός μη συμβατό προς τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 102 του Συντάγματος. Η προτεινόμενη ρύθμιση ευθυγραμμίζει πλήρως την υφιστάμενη στρέβλωση με το πνεύμα συντακτικού νομοθέτη και το γράμμα της διάταξης του άρθρου 102

Επομένως μην «πυροβολείτε»* τους προέδρους και τα τοπικά συμβούλια που θα αναλάβουν καθήκοντα από 1ης Σεπτεμβρίου, για όσα στραβά κι ανάποδα θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ιδίως όταν τους βλέπετε να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν και οι ίδιοι για τον τόπο τους…

*Εξαιρούνται οι περιπτώσεις προέδρων που βλέπουν τον εαυτό τους ως κυβερνήτη του χωριού και ενεργούν αυτοβούλως αυθαίρετα χωρίς να υπολογίζουν κανέναν και κάποιες φορές ούτε καν την προστασία των ίδιων των συγχωριανών τους.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
UGPRD
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα












































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ