15/8/2022
    

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 


Με κάθε λαμπρότητα τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος και τριών Νεομαρτύρων Διάβας [160 φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  10/04/2022 10:20:29

Με κάθε λαμπρότητα τελέσθηκαν υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου τα Ιερά εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος στη Διάβα.

Κατόπιν αποφάσεως του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο εν λόγω Ιερός Ναός θα είναι αφιερωμένος, εκτός της μνήμης του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού, και στη μνήμη των τριών Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν τοπικούς Αγίους και είναι οι εξής:

Α. Ιερομάρτυς Κωνσταντίνος (από την Περιστέρα)
Β. αναγνώστης Αθανάσιος (από την Θεόπετρα) και
Γ. Πολύζος ή Πολυζώης (από την Διάβα).

Η μνήμη τους θα τιμάται στο εξής κατά την Ε΄ Κυριακή των νηστειών εκάστου έτους (σύμφωνα και με την αρχαία συνήθεια της Εκκλησίας, κατά την οποία η θέσπιση κάποιας εορτής ορίζεται να τελείται την ημέρα αναμνήσεως των εγκαινίων του Ναού) στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονος και τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Τα Ιερά Εγκαίνια

Χθες Σάββατο τελέσθηκε ο Εσπερινός των Εγκαινίων και σήμερα το πρωί ο Όρθρος και η Τελετή Εγκαινίων του Ιερού Ναού και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, συμπαρασταστουμένου από ιερείς της Ι. Μητροπόλεώς μας.

Τα εγκαίνια για ένα ναό αποτελούν γεγονός υψίστης σημασίας καθώς μέσα από την τελετή καθαγιάζεται και μυρώνεται η Αγία Τράπεζα, στην οποία τελείται η Θεία Ευχαριστία.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν στους πιστούς αναμνηστικά των εγκαινίων και εδέσματα από τις κυρίες των Επιτροπών της ενορίας.

Ακολούθως στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού χόρεψαν τμήματα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Διάβας (ΜΕΕΣ).

Οι τρεις τοπικοί Νεομάρτυρες

Τις πληροφορίες για το μαρτύριό των τριών αυτών Νεομαρτύρων τις αντλούμε από χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων του 18ου αιώνος, στο οποίο γίνεται αναφορά ότι οι συγκεκριμένοι Νεομάρτυρες, ἀδίκως κρεμασθέντες, μαρτύρησαν για την πίστη τους πιθανόν μεταξύ των ετών 1767-1770. Η χειρόγραφη σημείωση με τα ονόματά τους συνοδεύεται από ένα μεγαλυνάριο προς τιμήν τους, το οποίο αναφέρει (sic):

«Δεῦται ευφῖμισόμεν ει πιστεὶ
τοὺς τρεῖς αθλοφώρους τῶν πολίζο πρεβεντινόν
και τον παπᾶ κώστα τον τζαισινῶν
σιν αθανἀσίου εκ κῶμις κωβελτζίου
αδίκως κρεμαστέντες πάνταις τιμίσομεν».

Οι τρεις τοπικοί Νεομάρτυρες αποτελούν το νέο στολίδι της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, πλαισιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες Αγίους της. Η αγία μας Εκκλησία έχει αναδείξει στο διάβα των αιώνων πλήθος Αγίων, Οσίων, Μαρτύρων και Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς βάλσαμο, αποκούμπι και σημείο της θεϊκής παρουσίας. Είναι ένα σημάδι ότι ο Τριαδικός Θεός ποτέ δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο, και πάντοτε κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο.

Έτσι, ως τοπική Εκκλησία, καλούμαστε με ευλάβεια και συντριβή καρδίας, να τιμήσουμε και να μιμηθούμε τους νέους Αγίους μας, αφού είμαστε απόγονοι και διάδοχοί τους. Η ύπαρξή τους αποτελεί μεγάλη τιμή για τον καθένα μας, καθώς και πνευματικό στήριγμα για την πορεία μας. 

Ευελπιστούμε και προσευχόμαστε, όπως ο Πανάγαθος Θεός, διά πρεσβειών των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων και πάντων των εν Μετεώροις διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων ημών, φανερώσει περαιτέρω στοιχεία του βίου τους και του μαρτυρίου τους, καθιστώντας τους πρότυπα για όλους μας και παρουσίες πνευματικές στις ζωές μας, συνυφασμένες με την ευσέβεια των Χριστιανών της Μητροπόλεώς μας.
Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
H6CEO
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2022 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ