facebook  youtube  twitter  instagram 18/5/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 Μαρίνα Κοντοτόλη: Απαράδεκτες καθυστερήσεις ενόψει χειμώνα, σε κίνδυνο οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  20/11/2023 19:15:55
Μαρίνα Κοντοτόλη: Απαράδεκτες καθυστερήσεις ενόψει χειμώνα, σε κίνδυνο οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου

Τρίκαλα, 20 Νοεμβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη Βουλή έφερε η Βουλευτής Τρικάλων, Μαρίνα Κοντοτόλη, με Αναφορά που κατατέθηκε σήμερα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, το ψήφισμα κατοίκων, δημοτών, εχόντων έννομο συμφέρον και φίλων της κοινότητας Παλαιοχωρίου, σχετικά με τα αιτήματά τους για τα προβλήματα που προέκυψαν από τις καταστροφικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα όπως αναφέρουν στο ψήφισμά τους, ζητούν άμεσες ενέργειες με σκοπό την προστασία των πρανών, ώστε να προστατευτούν οι κάτοικοι και οι ιδιοκτησίες ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Επιπλέον απαραίτητη είναι η επίσπευση μελέτης για να γίνει νέα διάνοιξη οδού πρόσβασης, αλλά και η έναρξη των εργασιών. Ζωτικής σημασίας είναι η αυτοψία από επιστήμονες στα σημεία που έγινε η κατολίσθηση και η μελέτη κατασκευής ορεινών υδρονομικών έργων. Τέλος, ζητούν την κοινοποίηση του αποτελέσματος της έρευνας του ΕΑΓΜΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η αναφορά:Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Για:
1.       τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
2.       τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
3.       τον κ. Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

ΘΕΜΑ: «Απαράδεκτες καθυστερήσεις ενόψει χειμώνα, σε κίνδυνο οι κάτοικοι του Παλαιοχωρίου»

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαρίνα Κοντοτόλη έχοντας υπόψη της το Υπόμνημα «των κατοίκων, δημοτών, έχοντας έννομο συμφέρον, φίλων της Τ.Κ Παλαιοχωρίου, Δήμου Μετεώρων, Π.Ε Τρικάλων», το καταθέτει ως Αναφορά προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Προστασίας του Πολίτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας , ζητώντας απαντήσεις στα εύλογα αιτήματά τους.

Στο ψήφισμα οι κάτοικοι επισημαίνουν μεταξύ άλλων:

·         Άμεσες ενέργειες με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενόψει του χειμώνα, με σκοπό την προστασία των πρανών, του βορείου τμήματος του οικισμού.

·         Επίσπευση μελέτης με σκοπό τη νέα διάνοιξη οδού πρόσβασης, αλλά και την άμεση έναρξη εργασιών.

·         Αυτοψία από επιστήμονες στα σημεία που έγινε η κατολίσθηση του χειμάρρου.

·         Μελέτη και κατασκευή ορεινών υδρονομικών έργων.

·         Κοινοποίηση του αποτελέσματος της έρευνας ΕΑΓΜΕ.

Παρακαλούμε για την απάντηση και τις δικές σας ενέργειες.

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2023

Επισυνάπτεται το ψήφισμα κατοίκων, δημοτών, εχόντων έννομο συμφέρον και φίλων της κοινότητας Παλαιοχωρίου.

Η καταθέτουσα Βουλευτής
Κοντοτόλη ΜαρίναΚΑΤΟΙΚΟΙ, ΔΗΜΟΤΕΣ, ΕΧΟΝΤΕΣ ΕΝΝΟΜΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΦΙΛΟΙ
ΤΗΣ Τ.Κ.ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΙΟΥ, ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ, Π.Ε. ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Δια των εκπροσώπων τους όπως αυτοί φαίνονται στην σελίδα των υπογραφόντων
 
ΠΡΟΣ:
1) Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Κ. Μητσοτάκη
Μέγαρο Μαξίμου, Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674, Αθήνα

2) Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Λεωφ. Μεσογείων 119, Μενεμένη 11526
- Γραφείο Υπουργού κ. Θ. Σκυλακάκη
- Γραφείο Γενικού Γραμματέα Δασών κ. Σ. Σταθόπουλου

3) Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Π. Κανελλοπούλου 4, Τ.Κ. 10177, Αθήνα
- Γραφείο Υπουργού κ. Γιαν. Οικονόμου

4) Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας
Λεωφ. Κηφισίας 37-39, Τ.Κ. 15123 Μαρούσι
- Γραφείο Υπουργού κ. Β. Κικίλια
- Γραφείο Υφυπουργού κ. Χ. Τριαντόπουλου
- Γραφείο Γ.Γ. Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής κ. Π. Καμπούρη

5) Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.)
Σπ. Λούη 1, Ολυμπιακό Χωριό, Αχαρναί Αττικής, Τ.Κ. 13677

6) Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ.)
Λεωφ. Μεσογείων 207 Αθήνα 11525

7) κ. Περιφερειάρχη Θεσσαλίας
Κουμουνδούρου & Παπαναστασίου (Πλατεία Ρήγα Φεραίου), 41110 Λάρισα

8) κ. Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων
Τσιτσάνη Βασίλη 31, Τ.Κ. 42132 Τρίκαλα

9) κ. Δήμαρχο Δήμου Μετεώρων
Ευθυμίου Βλαχάβα 1 – Τ.Κ. 42200 Καλαμπάκα

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ 

ΘΕΜΑ: «Ψήφισμα κατοίκων, δημοτών, εχόντων έννομο συμφέρον & φίλων της κοινότητας Παλαιοχωρίου»

Το Παλαιοχώρι είναι ένα ορεινό χωριό της Πίνδου σε υψόμετρο 1.050 μ. περιστοιχισμένο από τις κορυφές της Πίνδου, Κοριτιάνος (1.912 μ.), Τριγγία (2.204 μ.), Κάλτσα (2.062 μ.), Μπριτσιάσα (2.135 μ.), Κοκκινόβρυση (2.055 μ.), Μπάτης (1.959 μ.) και 6000 στρ. παρθένου ελατοδάσους κατά μήκος των ρεμάτων Πλιάτσικα, Βλάχα, Κατωνίσθα και Κόγκια, που αποτελούν μέρος του υδρογραφικού δικτύου του Πηνειού ποταμού και βρίσκονται στο ορεινό τμήμα της λεκάνης απορροής του. Εκτός των μόνιμων κατοίκων και δημοτών, ο οικισμός δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών καταγόμενων εξ αυτού ετεροδημοτών, καθώς και κατοίκων του εξωτερικού, με περίοδο αιχμής το χρονικό διάστημα από Απρίλιο έως Οκτώβριο του εκάστοτε έτους.

Η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura και βρίσκεται εντός των ορίων Τόπου Κοινοτικής Σημασίας καισυγκεκριμέναστηνΕιδική ΖώνηΔιατήρησης με κωδικό GR1440002 και την ονομασία «Κερκέτιο όρος (Κόζιακας)», με σημαντική εμφάνιση οικοτόπων που χρήζουν προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Αποτελεί δε, ύψιστη σημασία η προστασία και του δασικού περιβάλλοντος λόγω της βιοποικιλότητας της περιοχής και εμφάνισης ειδών χλωρίδας και πανίδας Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
 
Κατά τη διάρκεια των καιρικών φαινομένων του Σεπτεμβρίου το χωριό έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές. Οι χείμαρροι που το περιβάλλουν, έχουν παρασύρει τεράστιους όγκους φερτών υλικών. Ειδικότερα ο χείμαρρος Κατωνίσθα που διέρχεται στο βόρειο όριο του οικισμού, παρέσυρε ογκόλιθους που κατολίσθησαν από τον ορεινό όγκο, καθώς ένα κομμάτι του βουνού αποκόπηκε λόγω της έντονης βροχής. Τα πρανή του εδάφους εκατέρωθεν του χειμάρρου έχουν υποστεί αλλοίωση απίστευτου βαθμού και παρουσιάζουν  έντονες κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα σπίτια και περιουσίες να ακροβατούν κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού.

Το πρόβλημα στην περιοχή είναι γνωστό και υπαρκτό για αρκετά χρόνια. Κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί μελέτες προστασίας από το Δασαρχείο Καλαμπάκας και την δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Ε. Τρικάλων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί καμιά εξ αυτών. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο μετά την φαραωνική δράση του χειμάρρου δεν υπήρχε μέσο ανάσχεσης της δράσης του και τα αποτελέσματα της αποτυπώνονται σήμερα.

Μετά την εκδήλωση της θεομηνίας, την περιοχή επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΕΑΓΜΕ, κατέγραψε το αποτέλεσμα της δράσης των χειμάρρων και επισήμανε την αναγκαιότητα, έστω και για προσωρινές, αλλά άμεσες ενέργειες προστασίας του οικισμού. Η τυχόν καταστροφή του χωριού, θα επιφορτίσει με γεωμετρική πρόοδο όλη την ευρύτερη περιοχή μετακινώντας φερτές ύλες και σίγουρα θα καταστραφούν όλες οι βασικές υποδομές σε μια τεράστια έκταση, που θα αγγίξει και τον αστικό ιστό της Καλαμπάκας. Η μελέτη και κατασκευή έργων πρωτίστως ορεινής υδρονομίας είναι πλέον περισσότερο από απαραίτητη καθώς τα έργα αυτά θα επιφέρουν πολλαπλά αποτελέσματα και οφέλη στην προστασία τόσο  των ορεινών τοπικών κοινοτήτων, όσο και των πεδινών περιοχών και φυσικά στο περιβάλλον.

Είναι ήδη ορατή η έντονη δράση των χειμάρρων που περιβάλλουν το χωριό, καθώς φερτέςύλεςέχουνπροκαλέσειμερικέςκαικατάθέσειςολικέςκαταστροφέςστοοδικόδίκτυο έως και την γέφυρα των Αμπελίων, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 25 χλμ και έχει υποστεί προσχώσεις πρωτοφανούς όγκου, έως το επίπεδο του καταστρώματος της. Η ίδια χειμαρρώδης δραστηριότητα ήταν η αιτία, τόσο για το ότι η κατασκευασμένη πρόσφατα (2017) γέφυρα Διάβας να καταστεί μη ασφαλής, όσο και για το γεγονός της υπερχείλισης των ποταμών στις χαμηλότερες υψομετρικά περιοχές.

Ο δρόμος πρόσβασης έχει καταστραφεί ολοσχερώς στα τελευταία 5 χλμ πριν τον οικισμό του Παλαιοχωρίου. Οι φιλότιμες προσπάθειες αποκατάστασης που γίνονται από την ημέρα της κακοκαιρίας έως και σήμερα δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, καθώς το επίπεδο του παλαιού δρόμου στο οποίο εκτελούνται εργασίες αποκατάστασης είναι πλέον στο επίπεδο του ρέματος και ίσως χαμηλότερα σε κάποια σημεία με αποτέλεσμα επανειλημμένως να χαλάει. Οι κάτοικοι του χωριού είναι πλέον αποκλεισμένοι χωρίς δυνατότητα να μετακινηθούν σε κάποια έκτακτη ανάγκη καθώς η πρόσβαση γίνεται μόνο σε ημέρες χωρίς βροχόπτωση και μόνο με οχήματα 4x4. 

Το μοναδικό παιδί του χωριού χρειάστηκε να μετακομίσει οικογενειακά στην Καλαμπάκα ώστε να παρακολουθεί το σχολείο. Οι γονείς του διατηρούσαν την μοναδική επιχείρηση εστίασης στον οικισμό, που λειτουργούσε ταυτόχρονα ως καφενείο, παντοπωλείο και ταχυδρομείο. Οι οικίες όσων δεν ζουνμόνιμαστοχωριό βρίσκονται στο έλεοςτουεπερχόμενου χειμώνακαθώςοι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να μεταβούν στην περιοχή ώστε να αποσυνδέσουν τουλάχιστον τις παροχές υδροδότησης για να μην παγώσουν οι σωληνώσεις τον χειμώνα.

Έχοντας περιέλθει πλέον σε αδιέξοδο και προβλέποντας ένα αβέβαιο μέλλον για την τύχη του χωριού μας, την ασφάλεια της ζωής των κατοίκων του, την εξασφάλιση της στατικότητας των ιδιοκτησιών μας σε μια επόμενη έστω και μικρής έντασης βροχόπτωσης και την αποκατάσταση των καταστροφών του οδικού δικτύου αποφασίσαμε οι κάτοικοι, οι δημότες και οι έχοντες περιουσίες, με την ταυτόχρονη στήριξη από επισκέπτες και φίλους του οικισμού, να προβούμε στο παρόν ψήφισμα και να το κοινοποιήσουμε στους αρμόδιους  φορείς με την ελπίδα να εισακουστούν τα αιτήματά μας.

Το ψήφισμα αφορά σε:

1) Απαίτηση άμεσων ενεργειών με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος ενόψει του επικείμενου χειμώνα για προστασία των πρανών του βόρειου τμήματος του οικισμού προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των κατοίκων, η εξασφάλιση των ιδιοκτησιών και η αποτροπή νέων ποσοτήτων φερτών υλών στα πεδινά

2) Απαίτηση επίσπευσης μελέτης για νέα διάνοιξη οδού πρόσβασης και άμεση έναρξη εργασιών

3) Απαίτηση αυτοψίας από επιστήμονες στα σημεία της κατολίσθησης του χειμάρρου Κατωνίσθα και προγραμματισμό κύκλου διαχείρισης καταστροφών

4) Απαίτηση μελέτης και κατασκευής ορεινών υδρονομικών έργων για θωράκιση της περιοχής από παρόμοια καιρικά φαινόμενα

5) Απαίτηση κοινοποίησης του αποτελέσματος της έρευνας του ΕΑΓΜΕ, καθώς και των προτάσεων περί αποκατάστασης και διευθέτησης των χειμάρρων της περιοχής μας

Επισήμανση:
Υπάρχει διαθέσιμο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
15804
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ