facebook  youtube  twitter  instagram 13/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 Μ. Κοντοτόλη: Ως πότε θα παραμένουν απλήρωτοι 3.900 εργαζόμενοι/ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ;

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  24/11/2023 13:51:40
Μ. Κοντοτόλη: Ως πότε θα παραμένουν απλήρωτοι 3.900 εργαζόμενοι/ωφελούμενοι του ΟΑΕΔ;

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίκαλα, 24 Νοεμβρίου 2023

Στη Βουλή έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία της Βουλευτή Τρικάλων, Μαρίνας Κοντοτόλη, την απλήρωτη εργασία με κυβερνητική βούλα των 3.900 νέων έως 29 ετών, πρώην ανέργων, που εργάζονται ως ωφελούμενοι της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον Υπουργό Ανάπτυξης κι Επενδύσεων κατέθεσαν σήμερα 20 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καλώντας τους κ.κ. Υπουργούς να απαντήσουν για ποιους λόγους μένουν ακόμα απλήρωτοι οι ωφελούμενοι του προγράμματος με τίτλο: «Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3.900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών», που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.).

Ειδικότερα, όπως καταγγέλλουν οι ωφελούμενοι, με το πρόγραμμα αυτό εργάζονται από τα μέσα Αυγούστου του 2023 σε διάφορες επιλεγμένες επιχειρήσεις, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, εφόσον έχουν ολοκληρώσει τη θεωρητική κατάρτιση στην ψηφιακή οικονομία τουλάχιστον 50 ωρών. Σύμφωνα, δε, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρ. Πρωτ.: 115875/5-12-2022, ορίζεται ότι: «Η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 27 ευρώ…».

Εντούτοις, τρεις μήνες από όταν άρχισε το πρόγραμμα, οι εργαζόμενοι/ωφελούμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ και κανείς δεν ξέρει, αν πληρώνονται και οι ασφαλιστικές τους εισφορές για να έχουν ασφάλιση. Δηλαδή, το ίδιο το κράτος, η ίδια η κυβέρνηση, που, υποτίθεται είναι θεματοφύλακας των εργασιακών δικαιωμάτων, είναι ο πρώτος παραβάτης. 

Το πώς ζουν, πώς αισθάνονται ή πόσο απογοητεύονται οι νέοι και οι νέες που αγωνιούν να χτίσουν τη ζωή τους, φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανένα αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος. 

Γι’ αυτό και καλούνται να απαντήσουν για ποιους λόγους υπάρχει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, αν τους παρέχουν ασφάλιση, κυρίως, πότε θα πληρωθούν και τι θα πράξουν, ώστε να μην επαναληφθεί το ίδιο στο μέλλον.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: 
1. τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων
2. τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Η κυβέρνηση αφήνει απλήρωτους εδώ και δύο(2) μήνες τους ωφελούμενους πρώην άνεργους, νέους και νέες έως 29 ετών».

Η σχεδόν δεκαετής μνημονιακή περίοδος σημαδεύτηκε από σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία μείωσαν δραματικά τα εισοδήματα των εργαζόμενων και των επαγγελματιών, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν αποκατασταθεί. Το βαρύτερο, όμως, πλήγμα για το μέλλον και την ανασύνταξη της χώρα μας ήταν η τεράστια φυγή των νέων στο εξωτερικό (brain drain), λόγω της μεγάλης ανεργίας και της καθήλωσης των μισθών.

Όσοι νέοι και νέες απέμειναν στη χώρα μας, δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης με πολλές αντιξοότητες κι ακόμα περισσότερες αβεβαιότητες. Σε ένα κράτος που ακόμα δεν μπορεί να πείσει για τον διαφανή, αξιοκρατικό κι αμερόληπτο τρόπο διοίκησης. Σε ένα κράτος που δεν το εμπιστεύονται. Σε ένα κράτος που νομοθετεί αδιαφορώντας για την κοινωνία, που λειτουργεί ξεδιάντροπα υπέρ των ημετέρων, που αντί να εδραιώνει το αίσθημα δικαίου, ολοένα και περισσότερο ενισχύει το αντίθετο.

Σε αυτό το κράτος 3.900 νέες και νέοι άνεργοι/ωφελούμενοι ηλικίας έως 29 ετών μένουν απλήρωτοι πλέον των δύο μηνών, με την ανεπίσημη αιτιολογία ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Πρόκειται για νέους άνεργους του προγράμματος με τίτλο «Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3.900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών», που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.), πρώην ΟΑΕΔ. Η δράση υλοποιείται με τη μορφή επιχορήγησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προς τη Δ.ΥΠ.Α..

Η διάρκεια του προγράμματος είναι έξι (6) μήνες κι αφορά στην τοποθέτηση σε παρόχους/επιχειρήσεις, ανέργων που έχουν ολοκληρώσει θεωρητική κατάρτιση σε τομείς ψηφιακής οικονομίας τουλάχιστον 50 ωρών, δίνοντας στους ασκούμενους/ωφελούμενους την ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης κι Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Αρ. Πρωτ.: 115875/5-12-2022, ορίζεται ότι: «Η Δ.ΥΠ.Α. καταβάλλει κάθε μήνα στους ασκούμενους καθαρή ημερήσια αποζημίωση 27 ευρώ (και όχι πάνω από 22 ημέρες το μήνα) που αφορά σε 6ωρη εργασιακή εμπειρία.»

Από τα μέσα Αυγούστου του 2023, 3.900 νέοι και νέες σε όλη την Ελλάδα απασχολούνται σε διάφορες επιλεγμένες επιχειρήσεις για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας, υπογράφοντας συμφωνητικό συνεργασίας με τη ΔΥΠΑ. 

Στο άρθρο 2 του εν λόγω συμφωνητικού αναγράφεται: «Ο πάροχος υποχρεούται να τηρεί όλους τους εφαρμοστέους νόμους και κανονισμούς σχετικά με την ασφάλεια και την υγεία των απασχολουμένων στην επιχείρησή του και να λαμβάνει όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και προστασίας, η δε τηρούμενη έναντι του ωφελούμενου/ης, ασκούμενου/ης συμπεριφορά του να είναι σύμφωνη με τα χρηστά και συναλλακτικά ήθη.»

Παρόλα αυτά, ούτε οι νόμοι ούτε τα χρηστά και τα συναλλακτικά ήθη στάθηκαν ικανά τρεις μήνες τώρα για να πληρωθούν χιλιάδες νέες και νέοι που εργάζονται κανονικά, τηρώντας στο ακέραιο τις συμβατικές τους υποχρεώσεις. Ο μόνος που δεν τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι διαχείρισης του προγράμματος. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά. Και σε άλλα προγράμματα στο παρελθόν υπήρξαν παρόμοια προβλήματα. Όμως, αντί οι υπεύθυνοι κυβερνητικοί παράγοντες και τα συναρμόδια Υπουργεία να λύσουν το πρόβλημα, αυτό φαίνεται να έχει γίνει «κανονικότητα».

Οι νέοι και οι νέες, όμως, απογοητεύονται. Βλέπουν ότι η ίδια τους η χώρα τους ωθεί στην έξοδο. Βιώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της ανεργίας, απλήρωτοι, απαξιωμένοι, απέλπιδες. Άνθρωποι με ανώτατες σπουδές, με όνειρα, ίσως κάποιοι και με οικογένειες, αγωνίζονται καθημερινά για την επιβίωση. Κι αντί επιβράβευσης, το κράτος τους δείχνει το πιο ανάλγητο πρόσωπο: τους αφήνει επί μήνες απλήρωτους. 

Αυτό, όμως, δεν είναι δίκαιο κράτος. Δεν είναι κράτος που θέλει να ανήκει στην πολιτισμένη Δύση και στην Ευρώπη των δικαιωμάτων. Δεν είναι το κράτος που θα εμπνεύσει τη νέα γενιά να μείνει στον τόπο της και να δημιουργήσει. Και για όλα αυτή η κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Για ποιους λόγους η αρμόδια Υπηρεσία που υλοποιεί το πρόγραμμα, η ΔΥΠΑ, δεν πληρώνει κάθε μήνα τους ωφελούμενους του προγράμματος «Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής Εμπειρίας για 3900 ανέργους νέους ηλικίας έως 29 ετών»;

2. Εφόσον δεν πληρώνονται, πώς καλύπτεται η ασφάλισή τους και οι εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και για τον επαγγελματικό κίνδυνο, όπως προβλέπεται στη σχετική ΚΥΑ;

3. Πότε προβλέπεται να πληρωθούν, επιτέλους, οι ωφελούμενοι του εν λόγω προγράμματος;

4. Προτίθενται οι αρμόδιοι Υπουργοί να αναλάβουν πρωτοβουλίες και ποιες, ώστε να μην έχουμε επανάληψη αυτής της ανάλγητης αντιμετώπισης των νέων και μάλιστα ανέργων;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Κοντοτόλη Μαρίνα
Γαβρήλος Γιώργος
Γιαννούλης Χρήστος
Αποστολάκης Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Δούρου Ειρήνη(Ρένα)
Καλαματιανός Διονύσιος-Χαράλαμπος
Κασιμάτη Ειρήνη
Λινού Αθηνά
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας
Παπαηλιού Γεώργιος
Πούλου Παναγιού
Σαρακιώτης Ιωάννης
Ψυχογιός Γεώργιος


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
EPYBM
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ