facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Λίνα Μενδώνη: Πρόκληση η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των Μετεώρων - Πρόχειρες και ιδεολογικά φορτισμένες απόπειρες αντιμετώπισης του θέματος στο παρελθόν δεν προσέφεραν λύσεις [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  27/01/2020 10:28:45
Λίνα Μενδώνη: Πρόκληση η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση των Μετεώρων - Πρόχειρες και ιδεολογικά φορτισμένες απόπειρες αντιμετώπισης του θέματος στο παρελθόν δεν προσέφεραν λύσεις [ΣΧΛ]
Μια ιδιαίτερη περίπτωση φυσικού και πολιτιστικού πόρου με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές για ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και με ιδιαιτερότητες που εγείρουν ειδικές απαιτήσεις και προϋποθέσεις χειρισμού, αποτελεί η περιοχή των Μετεώρων...

Εδώ έχουμε το συνδυασμό ενός φυσικού τοπίου μοναδικής μορφολογίας και ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, που μάλιστα αποτελεί και προστατευόμενο βιότοπο του δικτύου Natura 2000, με το πολιτιστικό τοπίο της μοναστικής πολιτείας. Ένα πολιτιστικό τοπίο επίσης σύνθετο, εφόσον περιλαμβάνει αφενός τα ιστορικά μνημειακά συγκροτήματα των μονών της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου, και αφετέρου μια ζωντανή και δραστήρια μοναστική κοινότητα, που συγκροτεί μάλιστα το μεγαλύτερο και με συνεχή παρουσία ασκητών μοναστικό σύνολο στον ελλαδικό χώρο μετά το Άγιο Όρος. Αυτή ακριβώς η μοναδική σύνθεση και σύζευξη φυσικού και πολιτιστικού τοπίου αναγνωρίστηκε από την UNESCO, η οποία το 1988 ενέγραψε τα Μετέωρα στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η πρόκληση, λοιπόν, που έχουμε ενώπιόν μας αφορά στη βέλτιστη δυνατή και αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση του πολύτιμου αυτού κεφαλαίου που διαθέτει η περιοχή, με ταυτόχρονη διαφύλαξη της αξίας του και διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς του.

Προς τούτο είναι προφανές ότι απαιτείται η εύρεση μιας χρυσής τομής, η επίτευξη και διατήρηση μιας ισορροπίας ανάμεσα αφενός στην τουριστική ανάπτυξη και τις δραστηριότητες που τη συνοδεύουν, και αφετέρου στο σεβασμό του χαρακτήρα και της λειτουργίας της μοναστικής κοινότητας, αλλά και του ευάλωτου φυσικού περιβάλλοντος, ανάμεσα στην κοσμική και την πνευματική υπόσταση του χώρου.

Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, κατά το οποίο πρόχειρες και ιδεολογικά φορτισμένες απόπειρες αντιμετώπισης του θέματος όχι μόνο δεν προσέφεραν γενικά αποδεκτές και εφαρμόσιμες λύσεις, αλλά αντίθετα είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση τριβών στην τοπική κοινωνία και ευρύτερα, η δική μας πρόθεση είναι να κινηθούμε μεθοδικά και εμπεριστατωμένα. Η ένταξη των Μετεώρων στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που προσδίδει στο χώρο ειδικό βάρος και υψηλή προστιθέμενη αξία, ως γνωστόν δεν αποτελεί μια τελεσίδικη ενέργεια, αλλά τελεί διαρκώς υπό αξιολόγηση επί τη βάσει συγκεκριμένων όρων και κριτηρίων.

Προς τούτο ήδη υλοποιείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η εκπόνηση Σχεδίων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης για το σύνολο των ενταγμένων μνημείων και χώρων της Ελλάδας, προκειμένου να διαμορφωθεί σε στέρεες επιστημονικές βάσεις το πλαίσιο της προστασίας, διατήρησης, ανάδειξης και αξιοποίησής τους.

Το διαχειριστικό σχέδιο των Μετεώρων βρίσκεται σε εξέλιξη, έχουν δε ήδη ολοκληρωθεί η αναλυτική αρχαιολογική τεκμηρίωση και η καταγραφή του ιστορικού εργασιών, μελετών και επεμβάσεων. Μετά την ολοκλήρωσή του θα είμαστε σε θέση να προβούμε στις οριστικές μας επιλογές βασιζόμενοι σε αξιόπιστα και ασφαλή στοιχεία και αφού προηγηθεί διαβούλευση με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά τρόπο που θα ικανοποιεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις ανάγκες της σύγχρονης τοπικής κοινωνίας χωρίς να αλλοιώνει την ταυτότητα του χώρου και να θέτει υπό αμφισβήτηση τη θέση του στον Κατάλογο της UNESCO.

Ενδεχομένως η λύση να συνίσταται σε μια τουριστική ανάπτυξη με επιμέρους ήπιες, στοχευμένες, διαφοροποιημένες και ισόρροπα κατανεμημένες δράσεις παραδοσιακού, θρησκευτικού, φυσιολατρικού και αθλητικού τουρισμού· ιδανικά ενός ολοκληρωμένου και περιεκτικού πολιτιστικού τουρισμού σύνθετων εμπειριών, που θα επιφέρει αθροιστικά το ίδιο αναπτυξιακό αποτέλεσμα χωρίς να κλίνει υπέρμετρα και επιβαρυντικά προς μια μόνο κατεύθυνση. Θα πρέπει επίσης να επιδιωχθούν συνέργειες που θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά και προς κοινό όφελος ευρύτερων περιοχών. Εν προκειμένω θα μπορούσε κανείς για παράδειγμα να επενδύσει στη διασύνδεση των Μετεώρων με τη μεγάλη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, στο πλαίσιο μιας πολυεπίπεδης και πολύμορφης θρησκευτικής-πολιτιστικής διαδρομής, που θα υλοποιείται τόσο στο φυσικό, όσο και στον εικονικό-ψηφιακό χώρο.


* απόσπασμα ομιλίας της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Ευρωπαϊκό Forum και 2ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλίας



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
Μαύρος κύκλος (27/1/2020 11:37:51 πμ):

Προς υπουργό πολιτισμού.
Κυρία Μενδώνη ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής των Μετεώρων θα είμαι εκεί σαν φυσικό πρόσωπο θέτοντας τον εαυτό μου σαν ένα μικρό λιθαράκι για την βιώσιμη λύση των Μετεώρων. Όμως λέω μήπως βρισκόμαστε προ αποφασισμένών ενεργειών και αποφάσεων και όλα αυτά γίνονται για το θεαθήναι;
Μιας και το παρελθόν σας αλλά λέει τη άλλαξε τώρα;
Συνοψίζοντας το 2014 συμμετείχατε σε μια απόφαση του να φύγετε να πάτε άλλου ;( επαγγελματίες τουριστικών προϊόντων, αναρριχητές και αλλοι)που αν υλοποιούνταν θα άλλαζε τα πάντα στην περιοχή μας .
ΛΟΙΠΟΝ


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
M8HJ7
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα












































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ