Μπορούν να χαρακτηριστούν και ως διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου, τα λαζάνια όμως έχουν τη δική τους μοναδική γεύση που τα κάνει να ξεχωρίζουν...
Σερβίρονται ως ορεκτικό στα γιορτινά τραπέζια, αλλά παρέα με μια σαλάτα είναι και ένα πρώτης τάξεως κυρίως πιάτο. • Μερίδες: 6-8 • Χρόνος προετοιμασίας: 20' • Χρόνος μαγειρέματος: 1:15' • Έτοιμο σε: 1:35' ΥΛΙΚΑ • 1 πακέτο λαζάνια Για τη γέμιση του κιμά • 750γρ. κιμά μοσχαρίσιο, λάπα ή ελιά • 1½ φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο • 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο • 1 κλωνάρι σέλερι σε φετούλες • 1 ποτήρι κρασιού κρασί λευκό • 1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ • 2 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας διαλυμένο σε νερό • 1 κουτ. σούπας βασιλικό ξερό • 1 κουτ. σούπας κοφτή ζάχαρη • 1 φλιτζάνι μαϊντανό, ψιλοκομμένο • 1 χούφτα βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο • αλάτι, πιπέρι Για τη σάλτσα ντομάτας • 350γρ. σάλτσα ντομάτας συμπυκνωμένη (πασάτα) • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο • βασιλικό φρέσκο ψιλοκομμένο • αλάτι, πιπέρι • Για το τελείωμα • 150γρ. μοτσαρέλα τριμμένη • βασιλικό φρέσκο ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ετοιμάζετε τη σάλτσα του κιμά: Σε ένα πλατύ και βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σέλερι μαζί με τον κιμά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα κάθε τόσο μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με το κρασί. Όταν εξατμιστεί το οινόπνευμα ρίχνετε την ντομάτα, τον ξερό βασιλικό, τη ζάχαρη και επιπλέον αλατοπίπερο. Προσθέτετε τον πελτέ διαλυμένο σε μισό φλιτζάνι νερό, ανακατεύετε κι αφήνετε τον κιμά να βράσει μέχρι να μελώσει και να μαγειρευτεί. Τότε ανακατεύετε μέσα τον μαϊντανό, το φρέσκο βασιλικό και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Παράλληλα ετοιμάζετε τη σάλτσα ντομάτας: Σε ξεχωριστή κατσαρόλα σοτάρετε ελαφρά το σκόρδο στο λάδι, προσθέτετε το χυμό της ντομάτας, λίγο ζεστό νερό και ανάλογο αλατοπίπερο. Βράζετε μέχρι να δέσει η σάλτσα και στο τέλος ανακατεύετε το βασιλικό. Βάζετε σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα νερό να πάρουν βράση, αλατίζετε και όταν κοχλάσει το νερό ρίχνετε μέσα τα λαζάνια, ένα προς ένα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και τραβάτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200οC στον αέρα και ξεκινάτε να στήσετε το φαγητό σας. Σε πυρίμαχο σκεύος ρίχνετε αρχικά μερικές κουταλιές από σάλτσα και την απλώνετε να πάει παντού. Παίρνετε τα κανελόνια ένα-ένα με κουτάλα τρυπητή, τα στραγγίζετε και τα τοποθετείτε το ένα δίπλα στο άλλο στο ταψί, πάνω από τη σάλτσα. Κάνετε μια λεπτή στρώση με κιμά και συνεχίζετε με εναλλάξ στρώσεις μέχρι να κάνετε τρεις στρώσεις με κιμά και τέσσερις με λαζάνια. Τελειώνετε απλώνοντας πάνω από τα λαζάνια την υπόλοιπη σάλτσα και μπόλικη μοτσαρέλα. Ψήνετε το φαγητό στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να λιώσει η μοτσαρέλα. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό συνοδεύοντάς το με μια σαλάτα. Tips: Αντί για ένα μεγάλο ταψί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικά ατομικά σκεύη. olivemagazine.gr
|