30/1/2023
  


 
Κυκλοφοριακό-κολονάκια. Προτεραιότητα στα αυτοκίνητα ή στους πεζούς; - Γράφει ο Κουγιάννης Περικλής

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  20/07/2022 16:40:33

Α) Το πρόβλημα

Θα αναφερθώ στο θέμα για τα κολονάκια που τοποθετήθηκαν και απομακρύνθηκαν. Η τοποθέτησή τους από το Δήμο είχε συμβολική και πρακτική σημασία. Συμβολική γιατί έτσι αναδείχθηκε ένα τεράστιο πρόβλημα και ουσιαστική γιατί για λίγες ημέρες έδειξε τη λύση του προβλήματος. Ένα μόνιμο πρόβλημα βέβαια που ταλαιπωρεί τους πολίτες και σε άλλες περιοχές της πόλης μας.

Στη συγκεκριμένη θέση υπάρχει απαγορευτικό σήμα για στάση και στάθμευση. Σήμα που καταστρατηγείται μόνιμα παρά τις κατά καιρούς φιλότιμες προσπάθειες της δημοτικής αστυνομίας που έχει οπτική επαφή με την περιοχή. Και υπάρχει το σήμα γιατί:

1) το κάθετο παρκάρισμα απαγορεύεται.

2) η περιοχή είναι πολύ κοντά σε δύο διασταυρώσεις.

Επίσης στο υπάρχον πεζοδρόμιο δεν έχει γίνει καμία διαπλάτυνση.

Εδώ μπαίνουν και κάποιοι περίοικοι. Γιατί ενοχλήθηκαν; Το πρόβλημα είναι αισθητικό ή θέλουν να έχουν χώρο για μόνιμο παρκάρισμα (και μάλιστα παράνομα κάθετα) αδιαφορώντας για σήματα νόμους και ηθική υποχρέωση; Τονίζω την ηθική υποχρέωση γιατί έχει σχέση με πεζούς.

Και καλά ένας νέος/α αλλά υπάρχουν και συμπολίτες μας μεγαλύτερης ηλικίας όπως επίσης και ΑμεΑ που έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται χωρίς να ζητούν την άδεια από οδηγούς αυτοκινήτων για να περάσουν στο πεζοδρόμιο.

Β) Συμπεράσματα - Λειτουργικότητα

Την περασμένη Παρασκευή (15/07/2022) που υπήρχαν τα κολονάκια η λειτουργικότητα ήταν πάρα πολύ καλή. Οι πεζοί με τη μικρή αύξηση του χώρου είχαν πολύ καλύτερη πρόσβαση στο πεζοδρόμιο. Πάρα πολλά αυτοκίνητα εύρισκαν χώρο για στάση και εξυπηρετήθηκαν άνετα από τα γύρω καταστήματα. Ακόμα και βανάκι βρήκε χώρο για εξυπηρέτηση. 

Σε αντίθετη περίπτωση με το κάθετο παρκάρισμα (που είναι πολύωρο στις περισσότερες των περιπτώσεων) δημιουργείται ένα χάος. Αν βέβαια ο οδηγός ακουμπήσει τις ρόδες στο πεζοδρόμιο ο πεζός πρέπει να έχει ιδιαίτερες ικανότητες για πρόσβαση στο κατάστημα. 

Αυτό βέβαια δεν εξυπηρετεί περίοικο που ίσως θεωρεί ότι ο χώρος είναι περιουσία του και άρα μπορεί να παρκάρει και 5-6 αυτοκίνητά του. Ή άλλος να τοποθετεί τενεκέδες ή πλαστικά βαρέλια (φαίνεται ότι αυτού του είδους τα κολονάκια είναι νόμιμα). Τελικά δεν μπορεί να εξισωθεί η πραγματική παρανομία με τη νομιμότητα.

Γ) Η λύση

Το κείμενο αυτό δεν είναι μόνο διαμαρτυρίας γι αυτό προτείνω τη μόνιμη λύση που θεωρώ πως θα ικανοποιεί όλους τους καλοπροαίρετους. 

Να γίνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου (κάτι που προτείνει και η τοπική κοινότητα Καλαμπάκας) και να δημιουργηθεί ένα τόξο όπως περίπου ήταν και τα κολονάκια. Έτσι οι πεζοί θα έχουν περισσότερο χώρο για πρόσβαση στο πεζοδρόμιο και τα αυτοκίνητα θα μπορούν να παρκάρουν είτε παράλληλα είτε πλάγια προς το πεζοδρόμιο αλλά όχι κάθετα.

Υ.Γ. Οι φωτογραφίες είναι σημερινές και μόλις... βγήκαν τα κολονάκια. (Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022).

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Με τιμή

Κουγιάννης ΠερικλήςΣχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
P0KMX
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2023 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ