Υλικά για 4 άτομα Προετοιμασία: 35 λεπτά Μαγείρεμα: 2 ώρες + 35 λεπτά...
ΥΛΙΚΑ Για τη σάλτσα ψητής ντομάτας
• 1 κιλό ντομάτες σχεδόν ώριμες • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο • 2 κουτ. σούπας βούτυρο • 2 κουτ. σούπας κρασί λευκό • 1 κουτ. γλυκού μέλι • 1 κουτ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη • 1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο • 1/4 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο φρέσκο ψιλοκομμένο • αλάτι, πιπέρι Για τα ζυμαρικά
• 250 γρ. κοχύλια (ζυμαρικά) μεγάλα • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο • 500 γρ. μυζήθρα φρέσκια ανάλατη • 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο • 1 κουτ. γλυκού δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο • 1 κουτ. γλυκού θυμάρι φρέσκο ψιλοκομμένο • 2 αβγά χτυπημένα • 2 κουτ. σούπας γάλα • 2 κουτ. σούπας φρυγανιά τριμμένη • αλάτι, πιπέρι EΚΤΕΛΕΣΗ Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C. • Κόβουμε τις ντομάτες στη μέση και τις αλατοπιπερώνουμε καλά. • Τις τοποθετούμε με την κομμένη τους πλευρά προς τα πάνω μέσα σε αντικολλητικό ταψί. • Περιχύνουμε με το μέλι και τις πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά. • Μοιράζουμε το βούτυρο γύρω τους, τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το κρασί και πασπαλίζουμε με το τυρί. • Τις ψήνουμε στον φούρνο για 2 ώρες περίπου. • Ξεφουρνίζουμε και τους αφαιρούμε τη φλούδα με το χέρι. (Σε αυτό το στάδιο, η φλούδα τους θα έχει σχεδόν αποκολληθεί από μόνη της). • Μεταφέρουμε τις ντομάτες και όλα τα υγρά του ταψιού σε μπολ και τις πολτοποιούμε ελαφρώς με μπλέντερ χειρός. Τέλος, δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι. Ετοιμάζουμε τα κοχύλια
• Τα βράζουμε 2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται στη συσκευασία τους. • Σουρώνουμε αμέσως και τα ραντίζουμε με το ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν. • Τα σκεπάζουμε με πετσέτα. • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. • Αναμειγνύουμε καλά τη μυζήθρα με το κεφαλοτύρι, τον δυόσμο, το θυμάρι, το γάλα και τα αβγά σε μπολ μέχρι να γίνει ένα ομογενές μείγμα. • Γεμίζουμε τα κοχύλια με κουτάλι με το μείγμα τυριού. • Απλώνουμε σχεδόν όλη τη σάλτσα ντομάτας σε γυάλινο πυρέξ, κρατώντας περίπου 2 κουταλιές για αργότερα. • Πάνω στην ντομάτα τοποθετούμε τα ζυμαρικά και αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά. • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με την υπόλοιπη σάλτσα και τη φρυγανιά και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα. • Σερβίρουμε αμέσως. thecookbook.gr
|