facebook  youtube  twitter  instagram 18/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Κορίνα Κρέτσου: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί Περιφέρεια - πρότυπο μεταξύ των 290 Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ~ Επισκέπτεται τη Θεσσαλία, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  21/04/2023 17:38:28
Κορίνα Κρέτσου: Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί Περιφέρεια - πρότυπο μεταξύ των 290 Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ~ Επισκέπτεται τη Θεσσαλία, συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί Περιφέρεια - πρότυπο μεταξύ των 290 Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε η ευρωβουλευτής και Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής την περίοδο 2014-2019 Κορίνα Κρέτσου, στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, στη Λάρισα.

Κρέτσου και Αγοραστός σε Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, αναφέρθηκαν στην πολύχρονη, στενή συνεργασία τους ήδη από το 2015 όταν ο Περιφερειάρχης ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ και η Ευρωπαία Επίτροπος, υπό τον τότε πρόεδρο της Ε.Ε. Ζαν Κλώντ Γιούνκερ και με τη βοήθεια του νυν αντιπροέδρου της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά, πέτυχαν να αλλάξει η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική χρηματοδότησης ώστε να ξεμπλοκάρουν και να επανεκκινήσουν όλα τα συγχρηματοδοτούμενα έργα σε μια δύσκολη εποχή μνημονίων για την Ελλάδα. Παράλληλα παρουσίασαν τα πολλά και σημαντικά έργα- οδικής ασφάλειας, στήριξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενίσχυσης της κρατικής υγείας και της εκπαίδευσης, ανάδειξης πολιτιστικών και εκκλησιαστικών μνημείων- συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν στην Περιφέρεια από το Γ ΚΠΣ, βελτιώνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων παντού στη Θεσσαλία. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις: 

Κώστας Αγοραστός, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας:

Ευχαριστώ την Ευρωβουλευτή, πρώην Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, γιατί το χρονικό διάστημα που εκείνη ήταν Επίτροπος και εγώ Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών, είχαμε συλλάβει ένα στρατηγικό σχέδιο προκειμένου να βγάλουμε τη χώρα από τη δύσκολη χρηματοοικονομική κατάσταση που βρισκόταν. 

Όπως ξέρετε υπήρξε μια περίοδος από την άνοιξη έως τον Οκτώβριο του 2015 που τα έργα είχαν σταματήσει και είχε διαμορφωθεί μια δυσοίωνη κατάσταση για την ολοκλήρωση του Προγράμματος 2007 -2013 που έληγε στα τέλη του 2015. Τότε αναλάβαμε πρωτοβουλία να αλλάξουμε τη χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική του ΕΣΠΑ. Ήταν κάτι που δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Έγινε τότε, πρώτη φορά, για σωθεί η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στον τότε Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, στην Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου και στη βοήθεια του νυν αντιπροέδρου της Ε.Ε. Μαργαρίτη Σχοινά. 

Έτσι τον Οκτώβριο του 2015 εισέρρευσαν στη χώρα πολλά δισ. ευρώ και καταφέραμε να επανεκκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε όλα τα έργα. Ευχαριστώ ακόμη την κ. Κρέτσου γιατί μας έδωσε τη δυνατότητα μέσω του ΕΣΠΑ να ολοκληρώσουμε μεγάλους οδικούς άξονες όπως Λάρισα - Τρίκαλα, Λάρισα - Καρδίτσα και τους περιφερειακούς δρόμους της Λάρισας. Επιπλέον ενισχύσαμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με νέα κτίρια, ενισχύσαμε την εκπαίδευση με 200 και πλέον αίθουσες σε Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και Παιδικούς Σταθμούς, ενισχύσαμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, άτομα με αναπηρία και δώσαμε τη δυνατότητα σε παιδιά οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα να έχουν δωρεάν πρόσβαση στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. 

Χρηματοδοτήσαμε έργα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, για τη στήριξη του κοινωνικού αγαθού της κρατικής υγείας, χτίσαμε νέες πτέρυγες νοσοκομείων, Κέντρα Υγείας, ενισχύσαμε τα Νοσοκομεία με σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. Παράλληλα προχωρήσαμε μεγάλα έργα πολιτισμού και συντήρησης εκκλησιών σε όλη τη Θεσσαλία. Ευχαριστώ για τη σημερινή της επίσκεψη στη Θεσσαλία και για τη σημαντική συμβολή της ως Ευρωβουλευτή στη χρηματοδότηση του βορείου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ε-65.

Κορίνα Κρέτσου, ευρωβουλευτής, Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής 2014-2019:

Είμαι πολύ χαρούμενη που επιστρέφω στην Ελλάδα και επισκέπτομαι την υπέροχη πόλη της Λάρισας, όπου έχουμε χρηματοδοτήσει και υλοποιήσει σημαντικά έργα μαζί με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, έναν αφοσιωμένο και ικανό πολιτικό που έχει αλλάξει θεαματικά, προς το καλύτερο, την Περιφέρεια που διοικεί.

Η συνεργασία μας με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας ξεκίνησε το 2015 όταν εκείνος ως πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και εγώ ως Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, υπό τον πρόεδρο Γιούνκερ, συγκροτήσαμε Ομάδα Εργασίας προκειμένου να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ενισχύσει την διαχειριστική της ικανότητα στην υλοποίηση ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών προγραμμάτων. Εκείνη την εποχή, η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση και είχε σημαντικό ποσό αναπορρόφητων κονδυλίων από την Πολιτική Συνοχής της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013. Προκειμένου να διασφαλίσουμε την αποτελεσματική υλοποίηση του Προγράμματος, αποφασίσαμε να συνεργαστούμε και να βρούμε εξατομικευμένες λύσεις για να κατευθύνουμε τους ευρωπαϊκούς πόρους εκεί όπου υπήρχε μεγαλύτερη ανάγκη, με ταχύτητα και στρατηγικό σχεδιασμό. 

Και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι η συνεργασία μας ήταν αποδοτική, καθώς η Ελλάδα κατάφερε να απορροφήσει το 100% της κοινοτικής χρηματοδότησης και να καταταγεί στις πρώτες θέσεις απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων την Περίοδο 2007-2013.

Θα ήθελα να συγχαρώ για μια ακόμη φορά τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό για τις προσπάθειές του, την εργατικότητα και τα αποτελέσματα που πέτυχε στην Περιφέρεια του. Είμαι βέβαιη ότι κάθε πολίτης αναγνωρίζει τη συμβολή και την αξία της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής στήριξης. Από το Γ ΚΠΣ στη Θεσσαλία χρηματοδοτήθηκαν και υλοποιήθηκαν σημαντικά έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Χάρη στα επιτεύγματά της, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποτελεί Περιφέρεια - πρότυπο μεταξύ των 290 Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης 

Η περιοχή σας είναι πολύ ξεχωριστή επειδή εδώ βρίσκονται τα Μετέωρα, που φιλοξενούν ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα Ορθοδόξων Μοναστηριών και τη δεύτερη σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στη χώρα, μετά το Άγιο Όρος. Λόγω της ομορφιάς, της εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και της καλλιτεχνικής και θρησκευτικής τους σημασίας, τα Μετέωρα εντάχθηκαν στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1988. Αισθάνομαι πολύ δεμένη με αυτόν τον Ιερό Τόπο και χαίρομαι που διαπίστωσα ότι ευρωπαϊκοί πόροι επενδύθηκαν για τη βελτίωση του οδικού κυκλώματος Μετεώρων και την πρόσβαση στις ιστορικές Μονές . Είμαι πολύ χαρούμενη που κατά την περίοδο που ήμουν Επίτροπος της Ε.Ε. εγκαινίασα την επαναδημιουργία της λίμνης Κάρλας, τη σήραγγα των Τεμπών και το τελευταίο τμήμα της εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ολόκληρη η Ευρώπη συμπάσχει και υπέφερε μαζί σας. Είναι βέβαιη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού της δικτύου».


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
BMVXJ
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ