facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Κων/να Μπαλατσούκα, MSc - Ψυχολόγος ΕΠΑΛ Καλαμπάκας: Ζώντας στο εδώ και τώρα: Ο Κορωνοϊός και οι προκλήσεις της νέας καθημερινότητας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  01/04/2020 21:52:36
Κων/να Μπαλατσούκα, MSc - Ψυχολόγος ΕΠΑΛ Καλαμπάκας: Ζώντας στο εδώ και τώρα: Ο Κορωνοϊός και οι προκλήσεις της νέας καθημερινότητας
Ο γρήγορος και απαιτητικός ρυθμός της καθημερινότητάς μας ίσως μας είχε οδηγήσει στην αποσύνδεση με τον παρελθόν μας και σε ένα συνεχές τρέξιμο για το μέλλον. Όμως, οι τρέχουσες συνθήκες και περιστάσεις απαιτούν από όλους να δώσουμε νόημα και φωνή στο εδώ και τώρα.


<Και το εδώ και τώρα χαρακτηρίζεται από μία πρωτόγνωρη και άγνωστη κατάσταση για τον καθένα μας, η οποία ακούει στο όνομα κορωνοϊός (COVID – 19). Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να προσαρμοστούμε στη νέα αυτή πραγματικότητα, δημιουργώντας μία καινούρια ρουτίνα και ταυτόχρονα εξασφαλίζοντας την ψυχολογική – συναισθηματική ασφάλεια ως άτομα, ως γονείς, ως εκπαιδευτικοί αλλά και ως μαθητές.

Αποτελεί πρόκληση αλλά και ανάγκη. Για το λόγο αυτό, θεωρήσαμε σημαντικό να υπάρχει ένα δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικών, γονέων, μαθητών) και να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας με όλα τα μέσα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα.

Χρήσιμες πληροφορίες - πρακτικές
για την καλύτερη προσαρμογή στη νέα κατάσταση

Οικογένεια

• Μία καλή ιδέα είναι να συγκαλέσουμε ένα οικογενειακό συμβούλιο (όλα τα μέλη της οικογένειας συγκεντρώνονται), στο οποίο να αναδυθεί η σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και να ακουστούν τα συναισθήματα των μελών της οικογένειας, των γονέων και των παιδιών ή εφήβων.

Τα συναισθήματα αυτά πιθανόν να είναι αρνητικά όπως: φόβος, αγωνία για το άγνωστο, άγχος, αίσθημα απομόνωσης. Όμως, είναι σημαντικό να ακουστούν! Η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην αποδοχή αυτών των δυσάρεστων συναισθημάτων και ταυτόχρονα το κάθε μέλος της οικογένειας θα καταλάβει πως αυτά τα συναισθήματα είναι αναμενόμενα, αφού διανύουμε μία περίοδο κρίσης. Είναι σημαντικό να δημιουργηθεί ένα κλίμα κατανόησης και αποδοχής.

• Οι γονείς διαδραματίζουν ένα καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση της κατάστασης. Η ίδια τους η στάση αποτελεί παράδειγμα για τη συμπεριφορά που θα υιοθετήσουν τόσο τα παιδιά όσο και οι έφηβοι. Έτσι λοιπόν, τηρούμε τους κανόνες υγιεινής και τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία και μένουμε στο σπίτι, εκτός των ανθρώπων οι οποίοι συνεχίζουν να εργάζονται και να μας προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Εκπαιδευτικοί

Ο ρόλος σας είναι πολύπλοκος και τώρα καλείστε να ανταπεξέλθετε σε μία νέα σχολική καθημερινότητα, εκμεταλλευόμενοι την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Απαιτείται να εφοδιαστείτε με υπομονή, ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Προτεινόμενες Ενέργειες

• Για να μπορέσετε να ανταπεξέλθετε χρειάζεται να γεμίσετε τις δικές σας μπαταρίες. Είναι σημαντικό να εκφράσετε και εσείς τα συναισθήματά σας για τη νέα αυτή κατάσταση. Ένας προτεινόμενος τρόπος είναι να τα αποτυπώσετε γραπτά ή μπορείτε να γράψετε ένα γράμμα το οποίο απευθύνεται στους μαθητές σας για να περιγράψετε την κατάσταση από τη δική σας οπτική. Το γραπτό παραμένει σε εσάς απλά είναι ένας τρόπος συναισθηματικής αποφόρτωσης.

• Μαθήματα εξ αποστάσεως: Είναι κατανοητό πως πρόκειται για μία νέα διαδικασία, στην οποία ο καθένας χρειάζεται διαφορετικό χρόνο να προσαρμοστεί. Είναι αποδεκτό. Είναι σημαντικό να αποφύγουμε αισθήματα άγχους αλλά να το εκλάβουμε ως μία νέα πρόκληση, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε και να βελτιώσουμε νέες δεξιότητες.

Χρήσιμες πληροφορίες για όλους μας

• Χρησιμοποιούμε με προσοχή την πληροφόρηση από το διαδίκτυο

• Ας αποφύγουμε τη συνεχή έκθεση στα Μ.Μ.Ε, φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές. Ενδεικτικά:
  - https://eody.gov.gr
  - https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies.

• Οι συχνές ή υπερβολικές συζητήσεις σχετικά με τον κορωνοϊό (COVID – 19) δεν βοηθούν ούτε εμάς τους ίδιους ούτε τα παιδιά και τους εφήβους στην καλύτερη προσαρμογή. Είναι ωφέλιμη η αποφυγή απόδοσης ευθυνών και κατηγοριών σε πρόσωπα και φορείς

Μπαλατσούκα Κωνσταντίνα, MSc
Ψυχολόγος ΕΠΑΛ Καλαμπάκας


Ενδεικτικές Πηγές

• Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (2020). Κορωνοϊός Covid 19 – Χρήσιμες Οδηγίες

• Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Ψυχολογίας, Εργαστήριο Σχολικής Ψυχολογίας

• Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2020). Συχνές Ερωτήσεις σχετικά με το Νέο Κορωνοϊό COVID-19



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
48237
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ