facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Καταργείται ο επικεφαλής στις κοινότητες άνω 300 κατοίκων - Προσαύξηση 50% στους υποψηφίους συμβούλους - Δείτε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  07/03/2019 13:21:03
Καταργείται ο επικεφαλής στις κοινότητες άνω 300 κατοίκων - Προσαύξηση 50% στους υποψηφίους συμβούλους - Δείτε το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ
Κατατέθηκε το «νομοσχέδιο-σκούπα» του Υπ. Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και  καταπολέμησης της έμφυλης βίας - Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας - Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση - Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ»...

Όπως μπορείτε να δείτε αποτελείται από τρία Μέρη, εκ των οποίων το Μέρος Τρίτο, δηλαδή από το 50ο άρθρο και έπειτα, περιλαμβάνει τις πολυαναμενόμενες διορθώσεις σε εκλογικές διατάξεις του Κλεισθένη, αλλά και λοιπά θέματα εκλογικής νομοθεσίας, όπως μεταβολές στις ρυθμίσεις περί εκλογικών δαπανών.

Μεταξύ των αλλαγών και εκείνες που είχαν προαναγγελθεί από τον Υπουργό, Αλ. Χαρίτσης σχετικά με προσαύξηση στον αριθμό των δημοτικών συμβούλων και για τη διαδικασία εκλογής προέδρου σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων.

Συγκεκριμένα:

1. Η περίπτ. γ’ της παρ. 4, του άρθρου 18 του ν. 3852/2010 , όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 14 του ν. 4555/2018, αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«…Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος τουλάχιστον με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό (50%). Δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επόμενη ακέραιη μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω. Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό σαράντα τοις εκατό (40%), τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού…»

Στο άρθρο 79 του ν. 3852/2010, όπως το άρθρο αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 80 του ν. 4555/2018, επέρχονται οι εξής τροποποιήσεις:

1. Η παρ. 1 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«1. Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, με τη διαδικασία της παρ. 2».

2. Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του έτους έναρξης της δημοτικής περιόδου, το συμβούλιο της κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον πρόεδρό του, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου, μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων του μεγαλύτερου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού, κατά τη σειρά αναγραφής αυτών στην απόφαση του δικαστηρίου περί ανακήρυξης του συνδυασμού.

Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε ένα από τα μέλη του συμβουλίου ή σε έναν από τους υπαλλήλους του δήμου. Κατά τη συνεδρίαση, οι σύμβουλοι, με μυστική ψηφοφορία, επιλέγουν για το αξίωμα του πρόεδρου του συμβουλίου κοινότητας, το σύμβουλο της προτίμησής τους, ανάμεσα στον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του πρώτου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού και τον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του δεύτερου συνδυασμού.

Κάθε μέλος του συμβουλίου έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 89. Αν μετά από τρεις ψηφοφορίες οι υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ τους».

Δείτε ΕΔΩ το ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ (βλ. σελ 54 επ.)

Δείτε ΕΔΩ την ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ (βλ. σελ. 38 επ.)


Σχετικά άρθρα:

Δύο αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι» για εκλογή Προέδρου Τ.Κ. και για υποψηφίους σε γενικό ψηφοδέλτιο
Δύο αλλαγές στον «Κλεισθένη Ι», ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, λεγοντας:...



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Y3TVH
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ