facebook  youtube  twitter  instagram 18/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Καλό ταξίδι, Δάσκαλε (Για τον εκλιπόντα Καθηγητή Χρήστο Ντάφο)

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  10/07/2021 23:01:26
Καλό ταξίδι, Δάσκαλε (Για τον εκλιπόντα Καθηγητή Χρήστο Ντάφο)
Έφυγε από τη ζωή ο σεβαστός και πολύ αγαπητός μας Καθηγητής Χρήστος Ντάφος, που σφράγισε θετικά και ανεξίτηλα τα γυμνασιακά μας χρόνια, πολύ διαφορετικά τότε, όταν δωδεκάχρονα παιδιά φθάναμε στην Καλαμπάκα, μακριά από την οικογένειά μας, με τη θέληση να μάθομε γράμματα...

Δάσκαλος με όλη τη σημασία της λέξεως! Σοβαρός πάντοτε, αλλά όχι απρόσιτος· κάποτε αυστηρός αλλά από ενδιαφέρον προς τον μαθητή και τη μαθήτρια· πάντοτε ευγενικός, με ένα χαμόγελο που ενθάρρυνε την προσπάθειά σου. Η παρουσία του αρχοντική ενέπνεε σεβασμό. Δεν χρειαζόταν να υψώσει τη φωνή του. Είχε τον τρόπο του να μας κάνει να συναισθανθούμε το σφάλμα μας.

Στα χρόνια μας, που οι Καθηγητές δεν ήταν πολλοί, δίδασκαν και μαθήματα συγγενούς ειδικότητας. Εκείνος δίδασκε στην Πρώτη και Δευτέρα τάξη Αρχαία και Νέα Ελληνικά και, ως Θεολόγος, στις άλλες τάξεις Θρησκευτικά. Όσοι διδάχθηκαν Αρχαία μαζί του, δεν ξέχασαν τον τρόπο διδασκαλίας του. Δίδασκε τη Γραμματική με το γιατί και το πώς. Βοηθούσε έτσι τον μαθητή να αντιληφθεί πως η Γραμματική δεν είναι καταπόνηση της μνήμης, αλλά ένας άλλος τρόπος σκέψεως που σου άφηνε να καταλάβεις τη συνέχεια της γλώσσας μας και κάτι από την ομορφιά της.

Κάποιοι δεν ξέχασαν, όταν το 1963 έπεσε πολύ χιόνι, πόσο νοιάσθηκε μαζί με τους άλλους Καθηγητές αν τα παιδιά από τα χωριά είχαν ζεστασιά και φαγητό.

Αυστηρό το Γυμνάσιο Καλαμπάκας, αλλά με πραγματικό ενδιαφέρον για τον μαθητή. Γι’ αυτό και όσοι φοιτήσαμε σε αυτό το βλέπομε ακόμη με δέος και θυμόμαστε με σεβασμό, αγάπη και ευγνωμοσύνη τους Καθηγητές μας. Λειτούργησαν ως πρότυπα ανθρώπων και για όσους έγιναν εκπαιδευτικοί ως πρότυπα δασκάλων.

Χαιρόμασταν όταν τον συναντούσαμε, αλλά χαιρόταν και ο ίδιος και το έδειχνε! Γι’ αυτό μένει αξέχαστος. Δικαιολογημένα μπορούν να καυχώνται τα παιδιά του, η Φανή, ο Δημήτρης και Εύη για τον πατέρα τους!

Παρουσία αγάπης και βαθιάς ευγνωμοσύνης τούτο το κείμενο προς τον εκλιπόντα Καθηγητή μας Χρήστο Ντάφο. Πολλοί μαθητές του θα ήθελαν να είναι παρόντες, αλλά οι ιδιαίτερες συνθήκες αυτής της εποχής τούς εμπόδισαν. Νοερά όμως πολλοί τον προέπεμψαν στην αιώνια ζωή με ένα ευχαριστώ και με την ευχή ο Θεός, στις άλλες του καλοσύνες, να προσμετρήσει και όσα έκανε για τους μαθητές του.

Καλόν Παράδεισο, Δάσκαλε!

Ευαγγελία Μπίτου, φιλόλογος
Μαρία Πετρίδη, επ. Σχολική Σύμβουλος



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
L82J7
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ