facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Και οι δεινόσαυροι είχαν κορωνοϊό; Η απίστευτη ανακάλυψη επιστημόνων σε απολίθωμα 150 εκατομμυρίων χρονών

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  11/02/2022 10:24:52
Και οι δεινόσαυροι είχαν κορωνοϊό; Η απίστευτη ανακάλυψη επιστημόνων σε απολίθωμα 150 εκατομμυρίων χρονών

Η εξέταση απολιθωμάτων δεινόσαυρου ηλικίας 150 εκατομμυρίων χρονών, της Ντόλι, άφησε έκθαμβους τους επιστήμονες. Έπασχε από λοίμωξη του αναπνευστικού με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα του κορωνοϊού: βήχα, φτέρνισμα και πυρετό!

Χρόνια, οι επιστήμονες διατείνονται ότι οι λοιμώξεις του αναπνευστικού δεν είναι μια σύγχρονη ασθένεια και πρόσφατα ανακάλυψαν τα πρώτα στοιχεία μιας τέτοιας κατάστασης σε έναν δεινόσαυρο που έζησε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια!

Οι παλαιοντολόγοι έκαναν τη σημαντική ανακάλυψη, όταν εξέτασαν τα απολιθωμένα οστά του λαιμού σε έναν diplodocid sauropod, έναν τεράστιο φυτοφάγο δεινόσαυρο με μακρύ λαιμό που έζησε στη Γη κατά την ύστερη Ιουρασική περίοδο.

Ο δρ Κάρι Γούντραφ, διευθυντής παλαιοντολογίας στο Great Plains Dinosaur Museum στην πόλη Μάλτα της πολιτείας της Μοντάνα, εξέταζε τα οστά ενός δεινοσαύρου με το όνομα Ντόλι, που ανακαλύφθηκε στην πολιτεία πριν από περίπου 30 χρόνια, όταν παρατήρησε ασυνήθιστες αναπτύξεις που έμοιαζαν με κάτι σαν μπρόκολο σε πολλά από τα οστά του λαιμού.

«Έχω εξετάσει πολλούς σπονδύλους σαυροπόδων και έχω ανακαλύψει αρκετά περίεργα ευρήματα, αλλά ποτέ κάτι σαν αυτό», είπε ο Γούντραφ στην βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Συγκλονισμένος από την ανακάλυψή του, ο Γούντραφ ανέβασε μια δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και καλούσε όποιον μπορεί να γνώριζε τι ήταν, να του στείλει μήνυμα.

Και μετά άρχισαν οι εξετάσεις...

Η ανταπόκριση ήταν άμεση. Πολλοί επιστήμονες - που συνέχισαν να συμμετάσχουν στην έρευνα - είπαν ότι οι οστικές αναπτύξεις έμοιαζαν με προεξοχές, που μπορεί να προκληθούν μόνο από λοιμώξεις του αναπνευστικού στα πτηνά της εποχής μας. Ακολούθησε σειρά εξετάσεων: Οι λεπτομερείς αξονικές τομογραφίες των οστών του λαιμού επιβεβαίωσαν την υποψία.

Οι ασυνήθιστες αναπτύξεις βρίσκονταν σε περιοχές των οστών του λαιμού που θα είχαν προσκολληθεί σε αερόσακους, που αποτελούσαν μέρος του αναπνευστικού συστήματος του δεινοσαύρου. Οι ανωμαλίες μπορεί να σχηματίστηκαν ως απόκριση σε μια λοίμωξη παρόμοια με την ασπεργίλλωση (ομάδα παθήσεων που προκαλείται από τον μύκητα Ασπέργιλλο) και η οποία προκαλείται από την εισπνοή σωματιδίων μούχλας, κατέγραψαν οι ερευνητές στο Scientific Reports.

Ο γιατρός συμπόνεσε τον δεινόσαυρο...

«Φαντάζομαι ότι η Ντόλι θα έμοιαζε πολύ με έναν άρρωστο από ίωση (και κορωνοϊό): βήχας, φτέρνισμα, υψηλός πυρετός και κόπωση», είπε ο Γούντροφ. «Όλοι είχαμε αρκετές φορές ασθενήσει με τα ίδια συμπτώματα και πιθανότατα νιώθαμε το ίδιο άσχημα όπως θα ένιωθε και η Ντόλι. Δεν γνωρίζω προσωπικά κανένα άλλο απολίθωμα το οποίο μπόρεσα να δω με τόση συμπάθεια»...

Η ασπεργίλλωση είναι θανατηφόρα για τα σύγχρονα πτηνά αν δεν υπάρξει έγκαιρη θεραπεία. «Η Ντόλι πέθανε δυστυχώς άρρωστη και μόνη; Ή μήπως το να είσαι μόνος και φανερά καταβεβλημένος γίνεσαι στόχος για τα αρπακτικά; Είτε με τον ένα τρόπο είτε με τον άλλον κάπως έτσι επήλθε ο θάνατος της Ντόλι», είπε ο Γούντροφ.

Επιστροφή στο μέλλον...

Τα ευρήματα θα βοηθήσουν τους ερευνητές να κατανοήσουν πώς τέτοιες ασθένειες επηρέασαν (και) τους δεινόσαυρους.

«Οι δεινόσαυροι, συμπεριλαμβανομένων των γιγάντιων σαυροπόδων, ανέπνεαν μέσω ενός συστήματος αερόσακου που μοιάζει με των πουλιών, όπου ο αέρας περνούσε από τους πνεύμονες καθώς και από συστήματα αερόσακων που διείσδυαν στη ραχοκοκαλιά. Η νέα ανακάλυψη δείχνει βλάβη σε έναν από τους σπονδύλους που ταιριάζει με τη βλάβη που παρατηρείται στα πτηνά σήμερα που έχουν υποφέρει από φλεγμονή των αερόσακων», δήλωσε ο Μίκαελ Μπέντον, καθηγητής παλαιοντολογίας σπονδυλωτών στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Τα κοτόπουλα με ανάλογη ασθένεια μπορεί να εμφανίσουν πρησμένους λαιμούς, γενικό λήθαργο, ρινικές εκκρίσεις και βήχα. Φανταστείτε έναν δεινόσαυρο 50 τόνων να βήχει και να φτερνίζεται», πρόσθεσε.

«Γνωρίζουμε τόσα λίγα για τις ασθένειες από τις οποίες υπέφεραν οι δεινόσαυροι και μαθαίνουμε κάτι μόνο αν κάποιες από αυτές τις ασθένειες άφησαν τα σημάδια τους στα απολιθώματα των οστών», δήλωσε ο Στιβ Μπρουσέιτ, καθηγητής παλαιοντολογίας και εξέλιξης στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. «Εδώ έχουμε στοιχεία ότι ένας μεγάλος δεινόσαυρος με μακρύ λαιμό είχε τον ίδιο τύπο αναπνευστικής λοίμωξης που έχουν πολλά πουλιά σήμερα και μπορούμε να το συμπεράνουμε επειδή οι αερόσακοι που ανέπνεαν τα πουλιά αφήνουν πραγματικά «αποτυπωματα» στα οστά. Είναι αξιοσημείωτο να φανταστούμε έναν δεινόσαυρο στο μέγεθος ενός αεροπλάνου να βήχει και να υποφέρει από την ίδια αναπνευστική λοίμωξη με ένα περιστέρι ή έναν γλάρο σήμερα»...

Οπότε όχι Covid-19, αλλά μια απλή λοίμωξη του αναπνευστικού; Μια ασπεργίλλωση που προσβάλει τα πτηνά της εποχής μας; Η πρώτη ανακάλυψη έγινε. Το εργαστήριο της Γουχάν μήπως ξέρει κάτι περισσότερο να μας πει; Λέμε τώρα…

ethnos.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
LWHJT
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ