facebook  youtube  twitter  instagram 18/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ημέρα μνήμης – Φόρος Τιμής

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  19/10/2020 12:59:59
Ημέρα μνήμης – Φόρος Τιμής
Οι πρόσφατες εξελίξεις με τον COVID-19 και τον ταχύτατο ρυθμό εξάπλωσής του, μας ανάγκασε να τον τοποθετήσουμε στην πρώτη σειρά των προτεραιοτήτων μας...

Αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι ο Δήμος Μετέωρων λησμονεί τη σημερινή μέρα και δεν θα τιμήσει τους πατριώτες συντοπίτες μας, οι οποίοι εκτελέστηκαν και προσέφεραν το λιθαράκι τους στον αγώνα κατά του ναζισμού.

Η 18η Οκτωβρίου, αποτελεί ημέρα μνήμης για όλους τους Καλαμπακιώτες, αφού το έτος 1943, μετά από ολιγόωρη μάχη, η πόλη της Καλαμπάκας κατακτήθηκε και λεηλατήθηκε από τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής. Στη συνέχεια, όπως είναι σε όλους μας γνωστό, δόθηκε εντολή πυρπόλησης της πόλης μας, γεγονός που είχε ως συνέπεια το μεγαλύτερο τμήμα της πόλης να μετατραπεί σε ερείπια. Τις επόμενες μέρες η είδηση έφτασε έως τα χωριά του Ασπροποτάμου και την Καστανιά, τρέποντας τους κατοίκους τους σε άμεση φυγή. Ακολούθησαν λεηλασίες χωριών, πυρπολισμοί, προπηλακισμοί και εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Η ζωή όμως κάνει περίεργα παιχνίδια και έτσι περίπου ένα χρόνο μετά, στις 20 Οκτωβρίου 1944, τα Γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να τρέπονται σε φυγή και η απελευθέρωση της Καλαμπάκας είναι πλέον γεγονός. Οι Καλαμπακιώτες που την είχαν εγκαταλείψει, άρχισαν σταδιακά να επιστρέφουν και παρά τη θλίψη τους για τους αδικοχαμένους συντοπίτες μας και την ερειπωμένη πόλη μας, κατόρθωσαν να την αναγεννήσουν κυριολεκτικά μέσα από τις στάχτες της.

Λόγω των συνθηκών και των απαγορεύσεων λόγω COVID-19, δεν θα κατορθώσουμε φέτος να αποδώσουμε στη σημερινή μέρα την αξία που της πρέπει. Με το παρόν όμως κείμενο θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής για τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν αλλά και για τη φρικτή αυτή για την πόλη μας ημέρα.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης
Λύπας Δημήτριος



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
H7DFP
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ