facebook  youtube  twitter  instagram 18/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ηλίας Μόσιαλος: Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού μία φορά την εβδομάδα

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  21/10/2020 09:13:30
Ηλίας Μόσιαλος: Ποιοι πρέπει να κάνουν τεστ κορωνοϊού μία φορά την εβδομάδα
Την προσοχή σε άτομα που ζουν και διαβιούν σε κλειστούς χώρους εφιστά ο καθηγητής πολιτικής υγείας στο πανεπιστήμιο του LCE, Ηλίας Μόσιαλος...

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι «ήταν αναμενόμενο μετά τον Ιούλιο να αρχίσουμε να βλέπουμε άνοδο των κρουσμάτων» αν και πρόσθεσε ότι «όταν κάνεις περισσότερα τεστ είναι και πιο πιθανό να βλέπεις περισσότερα κρούσματα».

«Όντως περνάμε σε μια κρίσιμη καμπή και τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα» παραδέχτηκε, σημειώνοντας ωστόσο ότι τα πράγματα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από ό,τι στο εξωτερικό.

Ο κ. Μόσιαλος πρόσθεσε ακόμη ότι στο επίκεντρο της προσοχής πρέπει να είναι η ανάσχεση της διασποράς σε κλειστούς χώρους. Όπως είπε οι εργαζόμενοι και διαβιούντες σε κλειστούς χώρους, επί παραδείγματι, οίκους ευγηρίας, φυλακές, δομές μεταναστών θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ για κορωνοϊό ακόμη και κάθε εβδομάδα.

«Εάν εφαρμόσουμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας και προσοχή σε κλειστούς χώρους και σε ανοικτούς σε περιπτώσεις που ενδεχομένως κρίνεται απαραίτητο), το επόμενο διάστημα δεν θα χρειαστεί να πάμε σε φαινόμενα Ιρλανδίας ή Ουαλίας» κατέληξε ο κ. Μόσιαλος.

Παράλληλα, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μόσιαλος σχολιάζει το στίγμα των ασθενών Covid στην εποχή του κορωνοϊού.

Ο Ηλίας Μόσιαλος δίνει συχνά την άποψή του για την πανδημία του κορωνοϊού, όπως τη Δευτέρα, που σχολίασε τον θάνατο του 33χρονου influencer.

«Όποιος κολλάει αισθάνεται υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθεί για την αθωότητά του. Ο άρρωστος φοβάται ότι θα τον περάσουν για ‘προδότη’ και ‘φορέα’. Και ενώ σε οποιαδήποτε άλλη νόσο, το να νοσεί κάποιος είναι πρόβλημα από μόνο του, στη νόσο αυτή, o ασθενής καταλήγει σχεδόν να ανησυχεί περισσότερο για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι» φέρεται να γράφει ο Μάσιμο Γκραμελίνι, σύμφωνα με τον Ηλία Μόσιαλο.

Ο φόβος για το στίγμα, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις παρατηρεί ο Ηλίας Μόσιαλος και συμπληρώνει: «Το “δεν ξέρω αν- και πως- κόλλησα, είχα κάποια συμπτώματα αλλά δεν πήγα να κάνω τεστ” ή το “έκανα τεστ αλλά δε θέλω να πω με ποιους συναναστράφηκα” δεν βοηθάει ούτε την αναχαίτιση, ούτε την ιχνηλάτηση. Ίσως να πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία και προσοχή σε όλο αυτό».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Σε ένα άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Massimo Gramellini έγραφε μερικές μέρες πριν: ‘Ποτέ πριν δεν είχε δει κανείς ασθενή να δικαιολογείται και να ζητά συγγνώμη για την ασθένειά του. Αλλά ο Covid δεν είναι μια νόσος όπως οι άλλες’. Ισχύει αυτό και το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις ανθρώπων, που το γεγονός ότι κόλλησαν τον ιό έγινε αιτία να νοσηλευτούν άλλοι άνθρωποι στην οικογένεια τους.

Και προσθέτει ο Gramellini: ‘έτσι όποιος κολλάει αισθάνεται υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθεί για την αθωότητά του. Ο άρρωστος φοβάται ότι θα τον περάσουν για ‘προδότη’ και ‘φορέα’. Και ενώ σε οποιαδήποτε άλλη νόσο, το να νοσεί κάποιος είναι πρόβλημα από μόνο του, στη νόσο αυτή, o ασθενής καταλήγει σχεδόν να ανησυχεί περισσότερο για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι’.

Κλείνει το άρθρο γράφοντας: ‘η νόσος του Covid-19 δεν είναι ούτε βιβλική πληγή ούτε θεία τιμωρία, αλλά ένας πολύ μεταδοτικός ιός από τον οποίο πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας όσο καλύτερα μπορούμε και όσο μπορούμε. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι η θετική διάγνωση στο τεστ δεν ισούται με θανατική ποινή. Δεν είναι καν φταίξιμο’.

Ίσως να διαφωνήσουν μερικοί μαζί του. Θα μπορούσαν ακόμα και να επιχειρηματολογήσουν πως γνωρίζουν οι ίδιοι ανθρώπους που φέρονταν επιπόλαια και απερίσκεπτα, που δεν πρόσεχαν ως όφειλαν και που δεν τηρούσαν τα μέτρα, και κόλλησαν.

Και τι κερδίζουμε με αυτή τη συζήτηση; Ίσως μόνο πόλωση. Με ακούτε να το λέω συχνά: δεν πρέπει να στιγματίσουμε τους φορείς.

Αντίστοιχα, δεν πρέπει να περιθωριοποιούμε τους ασθενείς που επιστρέφουν με νέα συμπτώματα ενώ έχουν ‘αναρρώσει’ από τον κορωνοϊό. Δεν γνωρίζουμε όλα τα συμπτώματα που θα δείχνουν πως ένας ασθενής με κορωνοϊό θα βιώσει τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της νόσου.

Οι ευπαθείς ομάδες και οι οικογένειές τους ζουν με την ελπίδα, περιμένοντας το εμβόλιο. Είναι πιο πραγματικό, πιο περιοριστικό το ζήτημα του κορωνοϊού για κάποιες οικογένειες - δεν είναι μόνο νούμερα στην τηλεόραση.

Αλλά o φόβος για το στίγμα, φαίνεται να παίρνει διαστάσεις. Το ‘δεν ξέρω αν- και πως- κόλλησα, είχα κάποια συμπτώματα αλλά δεν πήγα να κάνω τεστ’ ή το ‘έκανα τεστ αλλά δε θέλω να πω με ποιους συναναστράφηκα’ δεν βοηθάει ούτε την αναχαίτηση ούτε την ιχνηλάτηση. Ίσως να πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη σημασία και προσοχή σε όλο αυτό».

iefimerida.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
3T126
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ