facebook  youtube  twitter  instagram 21/7/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


  

Ιεραπόστολος, θεολόγος, άνθρωπος

Δημοσιεύθηκε από: Ηρακλής Φίλιος  01/07/2023 10:35:07
Ιεραπόστολος, θεολόγος, άνθρωπος

Ιεραπόστολος, θεολόγος, άνθρωπος.

Πρεσβυτέρου Ηρακλή Φίλιου
Θεολόγου, Βαλκανιολόγου
Κληρικού της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών & Μετεώρων

Πολλά στη ζωή συμβαίνουν ξαφνικά. Για κάποια άλλα πάλι, ο άνθρωπος προετοιμάζεται. Το αναπόφευκτο του θανάτου, αυτής της αδίδακτης ύλης κατά Κική Δημουλά, σίγουρα μας υπενθυμίζει πως η ζωή είναι πιο σύντομη απ’ ότι φανταζόμαστε.

Θέλημα Θεού ήταν να συνεχίσει στην αιωνιότητα ο Μητροπολίτης Νιγηρίας κυρός Αλέξανδρος. Είχα τη μεγάλη ευλογία, ο μακαριστός Μητροπολίτης μαζί με τον Επίσκοπο μου, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο, να ευλογήσουν το γάμο μας με τη σύζυγο μου Ελένη πριν από πέντε ακριβώς έτη, στις 1 Ιουλίου 2018, στα Τρίκαλα.

Άνθρωπος απλός, πολύ απλός, προσιτός, με χαμόγελο, ειλικρίνεια, καλοσύνη, χωρίς κόμπλεξ. Ευθύς, ευχάριστος στην παρέα, στις συναναστροφές του. Γνώριζε πως απλότητα σημαίνει ωραιότητα. Χωρίς υπερβολές και φανατισμούς, με πίστη αγνή. 

Είχε ιεραποστολικό ζήλο. Όχι όμως με τη φιλοσοφία που συχνά συναντάται. Δεν ήθελε να αλλάξει τους ανθρώπους, τους κατηχούμενους, τους ενορίτες του. Ήθελε να γνωρίσουν τον Χριστό εμβαπτισμένοι όμως στα χρώματα, εθνικά, κοινωνικά, πολιτισμικά, της πατρίδας τους. Έβλεπε πολύ μπροστά. Είχε και μεγάλες αγωνίες. Ιδίως για τα θεολογικά πράγματα. Ο λόγος του σαφής, συγκεκριμένος, χωρίς συστημικά φτιασίδια ή ρητορικές πιρουέτες. Ποτέ του δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εντυπώσεις. Πίστευε στην απλότητα του ευαγγελικού και πατερικού λόγου, αλλά και στο τόλμημα της θεολογίας να εξελίσσεται. Τήρησε με συνέπεια αυτή τη θεολογική ακροβασία, όπως θα ‘λεγε ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος σε πολλά θεολογικά και κοινωνικά ζητήματα. 

Ο Μητροπολίτης κυρός Αλέξανδρος παρενέβαινε σε κρίσιμα ζητήματα, ιδίως της εποχής μας. , στο μεγάλο γεγονός της σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου 2016, στο θέμα της πανδημίας, στο ζήτημα της Ουκρανίας. Δεν φοβόταν να αρθρώσει λόγο. Ο λόγος του είχε ερείσματα θεολογικά, δογματικά, εκκλησιολογικά. Τολμούσε να μιλήσει για μία Εκκλησία που εισέρχεται μέσα στην ιστορία και δεν δραπετεύει ως ‘’αλεπού’’ από το παζάρι, δηλαδή από τη δημόσια πλατεία, όπως προ ετών έγραφε σε βιβλίο του ο καλός του φίλος και συμφοιτητής Χρυσόστομος Σταμούλης, καθηγητής Δογματικής Α.Π.Θ. Η Εκκλησία στο προσκήνιο, ο θεολογικός λόγος στην κοινωνία, μία Εκκλησία για τον κάθε άνθρωπο, την κάθε κοινωνία, χωρίς όμως να καθίσταται κοινωνία, ο φιλάνθρωπος λόγος του Θεού να κοινωνηθεί στον άνθρωπο, στην κτίση, στην ιστορία και να γίνει βίωμα, η Εκκλησία να απέχει από το εξιδανικευμένο μουσειακό παρελθόν που νεκρώνει τα πνευματικά αισθητήρια, η Εκκλησία να τολμήσει να δει μπροστά, πολύ μπροστά, όπως το τόλμησαν ιδίως οι Πατέρες. Είναι μερικά από όσα με πίστη και με πολύ πάθος υπερασπίστηκε στον δημόσιο διάλογο ο αγαπημένος μας Μητροπολίτης Νιγηρίας κυρός Αλέξανδρος.

Καλό Παράδεισο Σεβασμιώτατε. Καλή συνάντηση με τον μακαριστό Μητροπολίτη Γέροντα Περγάμου κυρό Ιωάννη και άλλους σπουδαίους θεολόγους. Αλήθεια, έχετε πολλά να συζητήσετε. 

Σεβασμιώτατε, ζείτε εδώ και χρόνια στις καρδιές μας. Δεν θα λείψετε τώρα. Την ευχή σας.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
SEOQB
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ