facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Η πονεμένη ιστορία της ΚΕΔΚ και τα υπέρογκα χρέη

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  02/07/2020 01:52:08
Η πονεμένη ιστορία της ΚΕΔΚ και τα υπέρογκα χρέη
Τελευταίως ο Δήμαρχος Θοδωρής Αλέκος, έχει την τάση να αυτοαποκαλείται «γαμπρός» τον οποίο οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προίκισαν με μεγάλες «προίκες», εννοώντας φυσικά τα χρέη που προέκυψαν...

είτε από ληξιπρόθεσμες οφειλές, είτε από άλλους λόγους (π.χ. δάνεια), που εξακολουθούν να υφίστανται και επί της νέας δημοτικής αρχής.

Φευγαλέα αναφέρθηκε προσφάτως σε μία ακόμη «προίκα», αυτήν της Κ.Ε.Δ.Κ., η οποία «έρχεται», όπως είπε, και πρόκειται να επιβαρύνει το δήμο μας με χρέος άνω των 600.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε λίγο το ιστορικό της υπό εκκαθάριση κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου μας.

Η «Κοινωφελής Επιχείρησης του Δήμου Καλαμπάκας» με το διακριτικό τίτλο «Κ.Ε.Δ.Κ.», συστήθηκε το 2011, έπειτα από τη συγχώνευση 7 κοινωφελών επιχειρήσεων ισάριθμων πρώην καποδιστριακών δήμων της περιοχής μας.

Αυτή η συγχώνευση συνοδεύτηκε με ζημιά ύψους 192.024,49 €, που αποτέλεσε και τη γενεσιουργό αιτία μιας ζημιογόνου κατάστασης που συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και οδήγησε τελικά στην απόφαση να λυθεί Κ.Ε.Δ.Κ.. Για τη λύση της συνεδρίασε και αποφάσισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στις 13 Οκτωβρίου 2015. Δύο μήνες αργότερα ορίστηκαν ορκωτοί λογιστές για την εκκαθάρισή της.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 2015 τα χρέη της Κ.Ε.Δ.Κ. ανέρχονταν σε 693.850,04 ευρώ εκ των οποίων 262.104,27 ευρώ από δάνεια τραπεζών και 431.745,77 ευρώ από προμηθευτές, υποχρεώσεις από φόρους, τέλη και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω χρεών, αν όχι ολόκληρο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του δημάρχου φαίνεται να παραμένει ως έχει μέχρι και σήμερα.

Και κάτι τελευταίο, το έργο των ορκωτών ελεγκτών υποχρεωτικά θα πρέπει να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τέλος του 2020.

Θα κλείσουμε αυτή την αναφορά μας με μία πρόσφατη εγκύκλιο της Α.Α.Δ.Ε., σημεία της οποίας αξίζει να αναφέρουμε.

Με νεότερες τροποποιήσεις και προσθήκες σε σχετικούς νόμους προβλέπονται τα εξής:

- «τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου δεν διώκονται ποινικώς για την αναδοχή του χρέους υπό εκκαθάριση επιχείρησης από τον οικείο δήμο».

- σε περίπτωση λύσης κοινωφελούς επιχείρησης «απαλείφονται* κάθε μορφής πρόσθετοι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις ή τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής από τυχόν οφειλές τους προς το Δημόσιο και ο Δήμος αναλαμβάνει μόνο την κύρια οφειλή, εφόσον η σχετική απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου για λύση της επιχείρησης έχει ληφθεί πριν από την ψήφιση του άρθρου 15 του ν. 4483/2017 του Ιουλίου 2017 και του άρθρου 220 παράγραφοι 1 και 4 αντίστοιχα του ν. 4555/2018».

*Σε περίπτωση που υπάρχουν τέτοιας μορφής οφειλές στην ΚΕΔΚ, η απαλλαγή που αναφέρεται παραπάνω θα έχει εφαρμογή και στο Δήμο Μετεώρων, αφού η απόφαση για τη λύση της ΚΕΔΚ λήφθηκε το 2015.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
MXHJU
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα












































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ