facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Η κολχικίνη στη μάχη των μεταλλάξεων και του πιεσμένου ΕΣΥ - Συνταγογραφείται από γιατρούς

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  06/03/2021 09:36:26
Η κολχικίνη στη μάχη των μεταλλάξεων και του πιεσμένου ΕΣΥ - Συνταγογραφείται από γιατρούς
Η κολχικίνη συνταγογραφείται κανονικά από τους γιατρούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) σε όσους ασθενείς νοσούν από COVID-19, προκειμένου να μην νοσηλευθούν σε νοσοκομείο και να μην διασωληνωθούν...

Αυτό απάντησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση της Παρασκευής, 5 Μαρτίου, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Αναφορικά με την αποδοτικότητα του φαρμάκου, η καθηγήτρια, ανέφερε ότι προς ώρας δεν υπάρχουν μελέτες στην Ελλάδα αλλά μόνο διεθνείς -σε μία εκ των οποίων την GRECCO, συμμετέχουν και Έλληνες επιστήμονες- οι οποίες καταδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της δραστικής, σε περιστατικά που νοσούν από κορωνοϊό.

Οι γιατροί της ΠΦΥ μπορούν και συνταγογραφούν την κολχικίνη, μετά από σχετική Κοινή Υυπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που εκδόθηκε στις 25 Ιανουαρίου.

Η κολχκίνη στήριγμα του ΕΣΥ

Καθώς το ΕΣΥ βρίσκεται για ακόμη μία φορά σε μεγάλη πίεση, με 200 εισαγωγές και σύνολο 1.600 εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα, με διασωληνωμένους ηλικίας 45 ετών, χωρίς υποκείμενα μάλιστα νοσήματα, ένα φάρμακο το οποίο μπορεί να κρατήσει ασθενείς με COVID-19 μακριά από τα νοσοκομεία είναι σίγουρα κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενο.

Ιδιαίτερα δε, όταν οι επόμενες 10 με 15 ημέρες, είναι πολύ κρίσιμες, όπως τόνισε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης. Την ώρα, μάλιστα, που οι μεταλλάξεις του ιού, έχουν δημιουργήσει ένα δραματικό τοπίο αναφορικά με τη διασπορά του ιού.

Να σημειώσουμε, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παπαευγγέλου, το 60% με 70% όλων των κρουσμάτων, οφείλονται πλέον στις μεταλλάξεις και ειδικότερα στη βρετανική μετάλλαξη. Για τον λόγο αυτό, χαρακτήρισε τον αγώνα άνισο, σημειώνοντας ότι απαιτείται μεγάλη προσοχή από όλους μας.

Τι είχαν δηλώσει στο CNN Greece για την κολχικίνη οι επιστήμονες

Να θυμίσουμε ότι στις 28 Ιανουαρίου 2021, το CNN Greece, είχε δημοσιέυσει σχετικό ρεπορτάζ, στο οποίο ο καθηγητής Σπύρος Δευτεραίος και ο διδάκτωρ Δημήτρης Βραχάτης, είχαν αναφερθεί ενδελεχώς, τόσο στη δυναμική του φαρμάκου όσο και στην μελέτη GRECCO.

Ειδικότερα, την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τα ευρήματα της καναδικής μελέτης Colcorona για την κολχικίνη, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα είναι θετικά, είχαν εκφράσει στο CNN Greece, ο καθηγητής Καρδιολογίας του ΕΚΠΑ Σπύρος Δευτεραίος και ο καρδιολόγος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και ακαδημαϊκός υπότροφος της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Αττικόν», Δημήτρης Βραχάτης.

Όπως είχαν εξηγήσει, βάσει αυτής της μελέτης, αλλά και επιπλέον δεδομένων που είχαν αθροιστεί από Ιταλία, ΗΠΑ, Βραζιλία και Κολομβία -με απαρχή την ελληνική μελέτη GRECCO19- τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας άναψαν το πράσινο φως για την χορήγηση κολχικίνης.

Ένα οικονομικό αντιφλεγμονώδες φάρμακο

Το εν λόγω αντιφλεγμονώδες φάρμακο θα μπορούν να συνταγογραφούν οι γιατροί σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, ξεκινώντας ιδανικά το πρώτο 24ωρο μετά τη διάγνωση.

Το φάρμακο αυτό, το οποίο είναι ένα οικονομικό φάρμακο γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια σε ρευματολόγους και καρδιολόγους, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ασθενείς με COVID-19 οι οποίοι δεν χρήζουν νοσηλείας, σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντα ιατρού τους, δύο φορές την ημέρα για τις 3 πρώτες ημέρες (0,5 mg x 2) και στην συνέχεια επί ένα μήνα (0,5 mg x 1). Πρόκειται δηλαδή για μία κατ' οίκον θεραπεία.

Οι πληθυσμιακές ομάδες που σίγουρα δεν μπορούν να λάβουν κολχικίνη, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, είναι οι γυναίκες που κυοφορούν, οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που πρόκειται να τεκνοποιήσουν και οι ασθενείς με ηπατοπάθειες. Για τις λοιπές συνοσσηρότητες ή την συγχορηγούμενη φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώσει τον θεράποντα ιατρό.

Η μελέτη GRECCO

Αναφορικά με την ελληνική μελέτη GRECCO-19, υπενθυμίζουμε ότι εντάχθηκαν 105 άτομα τα οποία και μελετήθηκαν και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο διεθνή τύπο. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το φάρμακο έχουν λάβει περισσότεροι ασθενείς, στο πλαίσιο εξατομικευμένης απόφασης των θεραπόντων γιατρών.

Η μελέτη της κολχικίνης στη χώρα μας ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020, ουσιαστικά με την έναρξη της πανδημίας. Τότε, μία Ομάδα Ελλήνων ερευνητών, είχε δηλώσει, ότι η κολχικίνη φαίνεται ότι έχει «αρκετά ικανοποιητικές ανασταλτικές επιδράσεις» στον ιό SARS-CoV-2. Τη διεξαγωγή της κλινικής μελέτης χρηματοδότησε η ELPEN και η KARIAN / ACARPIA με την ονομασία GRECCO-19 που αφορούσε τη χορήγηση της δραστικής ουσίας κολχικίνης.

Η μελέτη GRECCO-19, υλοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπύρου Δευτεραίου και Χριστόδουλου Στεφανάδη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Yale των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο Humanitas του Μιλάνου και του La Fe της Βαλένθια.

Η μελέτη διενεργήθηκε σε 16 κέντρα και σε 105 ασθενείς, και έδειξε σαφές κλινικό όφελος στους ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κολχικίνη (σημαντική μείωση του ποσοστού των ασθενών που χρειάστηκαν διασωλήνωση).

Στο τέλος Ιουλίου 2020 δημοσιεύθηκε δεύτερη σημαντική μελέτη, σε επίσης έγκυρο διεθνές ιατρικό περιοδικό, στο ίδιο ακριβώς αντικείμενο, από ιταλική ερευνητική ομάδα, που επιβεβαίωσε τα πολύ θετικά ευρήματα της ελληνικής έρευνας. Μέχρι σήμερα ακολούθησαν συνολικά έξι δημοσιεύσεις στο αντικείμενο.

cnn.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Q1MOY
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ