facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Γιώργος Βαΐου: Ταρτάν οι ανεύθυνοι

Δημοσιεύθηκε από: Γιώργος Βαΐου  24/10/2019 22:18:22
Γιώργος Βαΐου: Ταρτάν οι ανεύθυνοι
Το τρέξιμο είναι στην πραγματικότητα μια σειρά ελεγχόμενων συγκρούσεων στο έδαφος, οπότε η ιδανική επιφάνεια θα πρέπει να παρέχει επαρκή απορρόφηση κραδασμών για την αποφυγή τραυματισμών...

(ειδικά στους αστραγάλους, στα γόνατα και στους συνδέσμους) ενώ την ίδια στιγμή παρέχει μια ισχυρή, σταθερή βάση για να επιτρέψει σε έναν αθλητή να πάρει ώθηση προς τα εμπρός.

Ας σκεφτούμε τις δυνάμεις μεταξύ του αθλητή και της επιφάνειας του δαπέδου κατά τη διάρκεια του τρεξίματος. Σε κάθε βήμα, ο αθλητής χρησιμοποιεί τους μύες των ποδιών του (και την τριβή μεταξύ του ταρτάν και της σόλας των παπουτσιών του) για να σπρώξει ενάντια στο έδαφος.

Για κάθε δράση όμως, υπάρχει μια ίση και αντίθετη αντίδραση.

Αυτό σημαίνει πως καθώς ο αθλητής σπρώχνει προς το ταρτάν, το ταρτάν ασκεί μια ίση και αντίθετη δύναμη στον αθλητή, σπρώχνοντάς τον μπροστά. Αυτή συχνά ονομάζεται δύναμη αντίδρασης του εδάφους.

Έτσι για τον αθλητή, όσο μεγαλύτερη είναι η δύναμη που τον σπρώχνει μπροστά τόσο μεγαλύτερη η επιτάχυνσή του.

Όταν το πόδι χτυπάει το ταρτάν, θα επιβραδυνθεί σε ένα βαθμό μέχρι να αφήσει το ταρτάν ξανά.

Όσο ταχύτερη είναι η επιβράδυνση τόσο μεγαλύτερη η δύναμη πρόσκρουσης στο πόδι. Έτσι, το ταρτάν πρέπει να εξασφαλίζει ότι η επιβράδυνση είναι αρκετά αργή ώστε να κάνει την πρόσκρουση υποφερτή, αλλά αρκετά γρήγορη ώστε να διατηρηθεί η ταχύτητα κατά το τρέξιμο.

Σ' αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στο γεγονός των τελευταίων ήμερων.

Όλοι μάθαμε ότι το πολυπόθητο ταρτάν του γηπέδου μας δεν θα κατασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό σημαίνει ότι οι αθλητές στίβου που αθλούνται καθημερινά στην άσφαλτο έχουν σοβαρές πιθανότητες τραυματισμών.

Κάποιοι ανεύθυνοι εδώ και ένα χρόνο κοκορεύονταν για τα μεγάλα έργα.

Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι αστοχίες, τα «δεν γνωρίζαμε» και πολλά τέτοια ωραία λογάκια, θα πρέπει να αποκαλυφθούν και να αποδοθούν οι κυρώσεις που ορίζονται από τον νόμο.

Εγώ προσωπικά έχοντας δυο αγόρια αθλητές στίβου, όταν μπορέσω να έχω την πλήρη εικόνα της κατάστασης, θα ενεργήσω σύμφωνα με την νομοθεσία κατά παντός υπευθύνου.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
0M893
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ