facebook  youtube  twitter  instagram 3/10/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr





Γιαννοτάκη Μάνη: 25η Νοέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστρια  24/11/2020 13:28:00
Γιαννοτάκη Μάνη: 25η Νοέμβρη - Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Η 25η Νοέμβρη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Οι σφαλιάρες και τα χαστουκάκια θεωρούνται από μερικούς «νταήδες» μέσα συμμόρφωσης...

Είναι όμως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων ισχύος μεταξύ των γυναικών και των ανδρών.

Δε γνωρίζει κοινωνική τάξη, χρώμα, ηλικία ή μορφωτικό επίπεδο. Η βία κατά των γυναικών είναι από τα προβλήματα που μαστίζουν τις σημερινές κοινωνίες σε κάθε γωνιά της γης.

Τα στοιχεία που δίνει ο ΟΗΕ στη δημοσιότητα είναι σοκαριστικά. Κατά μέσο όρο 137 γυναίκες δολοφονούνται καθημερινά από τον σύντροφό τους ή από κάποιο συγγενή, με πιθανότερο μέρος διάπραξης του εγκλήματος να είναι το σπίτι.

Αναδείχτηκε ως πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση πριν δύο δεκαετίες. Τον Δεκέμβρη του 1999 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με απόφαση της ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Το να ζεις χωρίς το φόβο να υποστείς βία, αποτελεί κορυφαίο ανθρώπινο δικαίωμα.

Η γυναικεία βία είτε μέσα στην οικογένεια είτε μέσα στην κοινωνία όπως ο βιασμός, η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, η σωματεμπορία είναι βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες για την ισότητα των φύλων και αποτελούν σοβαρότατο πρόβλημα για ολόκληρη την κοινωνία.

Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί βία τουλάχιστον μία φορά στην ζωή τους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

Τα 7 στα 10 θύματα κακοποίησης είναι γυναίκες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης ενώ οι 6 στις 10 κακοποιημένες γυναίκες βρίσκονται σε μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση. Η σχέση λοιπόν της κακοποίησης με το χαμηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο των γυναικών είναι μύθος. Το ίδιο ισχύει και για τους άνδρες.

Περισσότεροι από τους μισούς δράστες είναι δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, ενώ μόνο ένας στους δέκα άνδρες δράστες είναι άνεργος. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομική κρίση δυστυχώς επηρεάζει αυξητικά το φαινόμενο και θα συνεχίζει να υφίσταται αφού παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλοντα με φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και βίας κατά των γυναικών έχουν την τάση να αναπαράγουν το φαινόμενο.

Όσο συνεχίζεται το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών δεν μπορούμε να μιλάμε για πρόοδο σε θέματα ισότητας. Σήμερα ευτυχώς υπάρχουν δομές όπως οι γραμμές βοήθειας, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι ψυχολόγοι, οι υποστηρικτικοί οργανισμοί που παρέχει η πολιτεία, που στηρίζουν την κακοποιημένη γυναίκα. Έτσι το ποσοστό των γυναικών που δεν φοβούνται να καταγγείλουν κακοποίηση έχει αυξηθεί, όμως τα περιστατικά βίας τα οποία δεν καταγγέλλονται συνεχίζουν να είναι πολλά.

Και εκεί χρειάζεται η διαρκής στήριξη από την πολιτεία με ενημέρωση στο σχολείο, στους γονείς, σε όλους. Αυτό είναι η μία πλευρά. Η άλλη έχει να κάνει με το σπάσιμο της σιωπής. Μόνον έτσι θα καταπολεμηθεί και θα εξαλειφθεί το φαινόμενο. Μόνο όταν ξεπεραστούν ο φόβος και η ντροπή, οι γυναίκες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα μιλώντας για αυτό και κάνοντας μια πρώτη αρχή για να το λύσουν. Το όφελος θα είναι ανεκτίμητο: για τις ίδιες, για την οικογένεια τους, για τα παιδιά τους, για το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.

Μία ημέρα λοιπόν σαν τη σημερινή, ας αναλογιστούμε πώς συμπεριφέρονται σε εμάς αλλά και σε κάθε γυναίκα που βλέπουμε γύρω μας. Μην κλείνουμε τα μάτια στη βία και ας εναντιωθούμε σε κάθε μορφή της προς την οποιαδήποτε γυναίκα.

Η βία κατά των γυναικών είναι υπόθεση όλων, αυτό πρέπει να κατανοήσουμε και όλες/οι μαζί να στοχεύσουμε στην αντιμετώπιση και στην εξάλειψή της..

Η γυναίκα αντιπροσωπεύει την σοφία της φύσης και δίνει συνέχεια στην ζωή, στη γη. Και παρά το γεγονός αυτό εκατομμύρια γυναίκες ζουν σε μία καθημερινή κόλαση βίας.

Κύριοι έχετε γνώση πού σηκώνεται χέρι;

Στη μάνα σας, στην ύπαρξη που σας έφερε στη ζωή, στην αδερφή σας, στην κόρη σας, στη γυναίκα που γέννησε την κόρη σας..

Κυρίες μου οι ίδιες κρατάμε τα κλειδιά και μπορούμε να ξεκλειδώσουμε την πόρτα της φυλακής μας...

Γιαννοτάκη Μάνη
Υπεύθυνη γυναικείων θεμάτων
ΝΟΔΕ Τρικάλων



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
4W237
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
















































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ