27/6/2022

   

Αρχική Καλαμπάκα Ελλάδα Κόσμος Αναγνώστες Αθλητικά Παράξενα Tips Web TV Επικοινωνία

 

 

 

 

 

 

 Γιάννης Παπαμιχαήλ: ΔΥΝΑΜΙκή ανΕΥΘΥΝότητας και ο ΑΣΠΡΟ-ΜΑΥΡΟΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ της ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  15/03/2022 09:09:16

Αγαπητοί Συνδημότες

Τις τελευταίες ημέρες στα μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της περιοχής μας, ακούμε και διαβάζουμε πράγματα που καμιά σχέση δεν έχουν με την αλήθεια.

Νιώθω την ανάγκη να καταθέσω κάποιες αλήθειες προς ενημέρωση και αποκατάσταση της πραγματικότητας.

Ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής σας γνωρίζω τα παρακάτω:

1. Ποτέ δεν είχα εμπλοκή με τη συγγραφή και τον τρόπο της διακήρυξης «ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΔΗΜ. ΕΝΟΤΗΤΩΝ, ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΤΕΩΡΩΝ»

Το 2021 ήρθαν στην Οικονομική Επιτροπή επτά δημοπρασίες από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου (μία για κάθε πρώην δημοτική ενότητα) στις οποίες έκανα παρατηρήσεις ως προς τα κριτήρια επιλογής.

Φέτος ο νέος διαγωνισμός που ήρθε στην Οικονομική Επιτροπή είναι ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΣ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΟΙΚΤΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΣΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ποσού 513.818,80 ευρώ με ΦΠΑ.

Χωρίς να θέλω να κρίνω τις αποφάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας και θεωρώντας ότι ένας διεθνής διαγωνισμός είναι προς το συμφέρον του Δήμου και των δημοτών, λόγω της μεγαλύτερης δημοσιότητας και διαφάνειας που λαμβάνει, αφού απευθύνεται στο σύνολο των εργολάβων της χώρας μας και όχι μόνο και δεν αποτελεί αντικείμενο συναλλαγής σε τοπικό επίπεδο.

Όποιος έχει ασχοληθεί με δημόσια έργα καταλαβαίνει αμέσως ότι ο προϋπολογισμός της προκήρυξης διεθνούς διαγωνισμού δεν καθορίζεται κατά το δοκούν, αλλά είναι αποτέλεσμα των άρθρων και τιμών που χρησιμοποιούνται κάθε χρονική περίοδο στο Ελληνικό Δημόσιο και καθορίζονται με αποφάσεις.

Στη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική επιτροπή και πέρσι και φέτος μόνο εγώ έκανα παρατηρήσεις, που αφορούσαν κατάργηση όρων της διακήρυξης, προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης του αριθμού των προσφερόντων για να αυξηθεί ο αριθμός συμμετοχής και να μη αποκλείεται ει δυνατόν κανένας. Πέρσι δεν έγιναν δεκτές οι παρατηρήσεις μου ενώ φέτος στην τελική διακήρυξη έχουν εξαιρεθεί οι όροι που ζήτησα, δηλ. το κριτήριο του τζίρου και η ανάγκη ύπαρξης προηγούμενων συμβάσεων, επιτρέποντας και σε νέους εργολάβους να συμμετέχουν. Οι συνάδερφοι της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν το ψήφισαν.

Είναι κρίμα άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά και θέλουν να διεκδικήσουν θέσεις ευθύνης να παραπλανούν τους δημότες με αναφορές σε ποσά και ύψη συμβάσεων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός, γνωρίζοντας ότι οι προσφορές που θα κατατεθούν θα καθορίσουν το ύψος της δαπάνης και όχι ο προϋπολογισμός της μελέτης. Δηλαδή ο κάθε εργολάβος, λειτουργώντας καθαρά επιχειρηματικά, θα υπολογίσει το κόστος του βάσει των τεχνικών προδιαγραφών, θα συντάξει το δικό του προϋπολογισμό και θα υποβάλλει προσφορά. Κανένας επιχειρηματίας εργολάβος δεν υποβάλλει προσφορά βάσει των άρθρων του προϋπολογισμού, γιατί οι τιμές που χρησιμοποιεί το Ελληνικό Δημόσιο είναι σε όλα τα άρθρα υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς και αναπροσαρμόζονται συνεχώς, αλλά υπολογίζει τα κόστη τη δεδομένη στιγμή και υποβάλλει προσφορά ώστε να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στους υπόλοιπους προσφέροντες.

Είναι περισσότερο κρίμα όμως, άνθρωποι που έχουν διατελέσει σε θέσεις ευθύνης να μη έχουν καταλάβει τις διαδικασίες που ακολουθούνται στους διαγωνισμούς του δημοσίου, τονίζω διαγωνισμούς γιατί από αναθέσεις σίγουρα ξέρουν.

ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΙΩΑΝΝΗΣ
Επικεφαλής της Ελάσσονος Αντιπολίτευσης
Μέλος της Οικονομικής ΕπιτροπήςΣχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
61458
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2022 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ