facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Για το νεο βιβλίο με τον τίτλο «Γλωσσάριο Χασίων»

Δημοσιεύθηκε από: Θανάσης Σιούτας (συνταξιούχος δάσκαλος)  24/06/2021 22:57:42
Για το νεο βιβλίο με τον τίτλο «Γλωσσάριο Χασίων»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ Κ. ΣΙΟΥΤΑ
Για το νεο βιβλίο με τον τίτλο «Γλωσσάριο Χασίων»
(Συμβολή στην έρευνα και μελέτη της θεσσαλικής διαλέκτου, σελ. 256)

Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε από τον Αθανάσιο Κων/νου Σιούτα (συνταξιούχο δάσκαλο) ένα νέο βιβλίο με τον τίτλο ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ ΧΑΣΙΩΝ, συμβολή στην έρευνα και μελέτη της θεσσαλικής διαλέκτου...

Ο συγγραφέας, που γνωρίζει καλά τον πλούτο του γλωσσικού ιδιώματος της περιοχής του (Χάσια), θεώρησε καλό, προκειμένου να συμπεριλάβει πολλές εκατοντάδες ιδιωματικές λέξεις με αρχαία ελληνική καταγωγή, που δεν είχαν συμπεριληφθεί σε προηγούμενες εκδόσεις, να προβεί στη νέα αυτή έκδοση, που κατά την εκτίμησή του θα αποτελέσει μια ωφέλιμη και πιο ολοκληρωμένη παρακαταθήκη για τους επιγενόμενους. Είναι ένα μικρό λιθαράκι στην συμπλήρωση της ιστορίας του ελληνικού λεξιλογίου, που μας δείχνει την νικητήρια πάλη του Ελληνισμού επάνω στο σταυροδρόμι των εθνών που του έλαχε για κοιτίδα του.

Μελετώντας προσεκτικά τον πρόλογο και την εισαγωγή του συγγραφέα, διαπιστώνει κανείς την ιδιαίτερη αδυναμία του στα γλωσσικά θέματα. Σε όλα του σχεδόν τα λήμματα παρατίθενται από τη ζωντανή ομιλία παραδείγματα, στα οποία λάμπει «η ομορφιά» και η ακριβολογία του λαϊκού λόγου, με πρωταρχικό μέλημα την ετυμολογία των λέξεων, αντικείμενο το οποίο «τόλμησε» και αναλώθηκε επί μακρόν ψάχνοντας σε πληθώρα βοηθημάτων (βλ. βιβλιογραφία).

Όπως γράφει και ο ίδιος στην εισαγωγή του, τα γλωσσικά ιδιώματα της περιοχής των Χασίων, παρουσιάζουν μια ιδιαιτερότητα. Είναι ένα μίγμα του θεσσαλικού ιδιώματος, του ιδιώματος της δυτικής Μακεδονίας και ιδιαίτερα του νομού Γρεβενών, αλλά και του διαμερίσματος της Ηπείρου, του οποίου πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξε ο ανατολικός τομέας του Νομού Ιωαννίνων.

Το βιβλίο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Ατραπός και Παπάντου στην Καλαμπάκα και του Γιώργου Αλεξανδρή στα Τρίκαλα. Είναι επίσης διαθέσιμο για δανεισμό και μελέτη στις δημοτικές βιβλιοθήκες Καλαμπάκας και Τρικάλων.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
M8HJ7
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ