facebook  youtube  twitter  instagram 1/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr Γεωπάρκο, γιατί, πώς, επιδιώξεις, περιορισμοί και άλλα ~ Στέλνει ο Γιώργος Βαΐου

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  14/01/2023 13:28:03
Γεωπάρκο, γιατί, πώς, επιδιώξεις, περιορισμοί και άλλα ~ Στέλνει ο Γιώργος Βαΐου

Τον τελευταίο καιρό, μεγάλη κουβέντα γίνεται για τη δημιουργία ενός Γεωπάρκου στην ευρύτερη περιοχή μας με ελάχιστη όμως ενημέρωση....

Καταρχάς, σε κάθε Γεωπάρκο υπάρχει η διαχειριστική αρχή Γεωπάρκου που θα πρέπει να διασφαλίζει ικανά μέτρα προστασίας σε συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και σύμφωνα με τη νομοθεσία και τις τοπικές παραδόσεις της περιοχής. Παράλληλα οργανώνει δραστηριότητες και συμβάλλει στην προώθηση της γεωεπιστημονικής και περιβαλλοντικής γνώσης μέσω της εκπαίδευσης.

Στην περίπτωση μας, ποιος;

Τώρα, οι επιδιώξεις ενός Γεωπάρκου θα πρέπει να ειναι, η βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής καθώς το Γεωπάρκο επιχειρεί να διατηρήσει τα σημαντικά γεωλογικά χαρακτηριστικά και να παρουσιάσει μεθόδους βελτιστοποίησης της διατήρησης μέσω της προστασίας.

Ανεμογεννήτριες, αυθαίρετες παρεμβάσεις, παράνομες κατασκευές και άλλα, τι προβλέπεται;

Σε κανονικά Γεωπάρκα, υπάρχουν μουσεία, κέντρα ενημέρωσης, μονοπάτια, πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές εκδρομές, υπάρχει έντυπο υλικό, χάρτες, παρουσιάσεις, σεμινάρια, ενώ ταυτόχρονα το κανονικό Γεωπάρκο υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και τη συνεργασία με πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά κέντρα, παρακινώντας το διάλογο μεταξύ των επιστημόνων και των τοπικών πληθυσμών.

Για παράδειγμα, κέντρο τεκμηρίωσης γεωλογικών σχηματισμών Καστρακίου, περιβαντολλογικό κέντρο Μαλακασίου, δασικές εγκαταστάσεις δασαρχείου Ασπροποτάμου, πρώην Δημαρχείο Ασπροποτάμου θέση «τρία ποτάμια», και ας μην πω τίποτα για μονοπάτια.

Εδώ προβλέπεται κάπου, κάτι τέτοιο;

Στα Γεωπάρκα βασική προτεραιότητα είναι η προστασία των γεωτόπων από ανθρωπογενείς επεμβάσεις και η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας σε θέματα γεωλογίας, τεχνολογίας που σχετίζεται με τις γεωεπιστήμες καθώς και οικολογίας. Το πάρκο προάγει την περιβαλλοντική παιδεία και εκπαίδευση µε φιλικές προς τη φύση μεθόδους συμμετοχής των πολιτών.

Θα γίνει άραγε κατι τέτοιο εδώ;

Και καθώς έρχεται ο κόσμος θα πρέπει να υπάρχει η διαμόρφωση των αναγκαίων χώρων και πρόβλεψη της πλέον αναγκαίας υποδομής µε σκοπό την οργάνωση, διευκόλυνση, προσέλκυση των επισκέψεων στους γεώτοπους, με εκτίμηση της μέγιστης δυνατής επιτρεπόμενης παρέμβασης και του αντίστοιχου ανώτατου αριθμού επισκέψεων, χωρίς την ίδια στιγμή να δημιουργείται ζήτημα υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Απαραίτητη είναι η σύνταξη ενός σχεδίου  γενικότερης αποδοχής προγράμματος δράσης, μέσω κατάλληλου συντονιστικού και διαχειριστικού οργάνου, προκειμένου οι εκάστοτε παρεμβάσεις των τοπικών και περιφερειακών φορέων να εντάσσονται στα πλαίσια μιας ενιαίας στρατηγικής.

Σχέδιο και πρόγραμμα δράσης;

Και όλα θα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο ανοικτών και συμμετοχικών διαδικασιών, προκειμένου τα τυχόν διαφορετικά συμφέροντα και ενδιαφέροντα, όλων των ομάδων πληθυσμού, των κοινωνικών φορέων, των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κρατικών φορέων να εναρμονιστούν και να προσανατολιστούν επί σωστής βάσεως.

Αυτό δηλαδή που συμβαίνει πάντα στην περιοχή μας.

Καλή μας επιτυχία!!!

Υ.Γ.: Υπόψιν, η ιδιότητα «Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO» δεν είναι μόνιμη, αλλά καταρχάς αποκτάται για μια περίοδο τεσσάρων ετών, μετά την οποία επανεξετάζεται η λειτουργία και η ποιότητα κάθε Γεωπάρκου κατά τη διάρκεια μιας διαδικασίας επαναξιολόγησης.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
48337
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

  booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα

 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ