facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Φίλοι Τρυγώνας | Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δασαρχείο Καλαμπάκας για τη θετική γνωμοδότησή του σχετικά με τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «Ξηρόκαμπος»

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  02/11/2022 17:27:37
Φίλοι Τρυγώνας | Επιστολή διαμαρτυρίας προς το Δασαρχείο Καλαμπάκας για τη θετική γνωμοδότησή του σχετικά με τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «Ξηρόκαμπος»

Οι «Φίλοι Τρυγώνας» έστειλαν την παρακάτω επιστολή προς το Δασαρχείο Καλαμπάκας, διαμαρτυρόμενοι για τη θετική γνωμοδότησή του σχετικά με τον Αιολικό Σταθμό στη θέση «Ξηρόκαμπος».

«Αξιότιμοι Κύριοι,

Είμαστε μια ομάδα Τρυγωνιτών με τον τίτλο «Φίλοι Τρυγώνας» που στόχο έχουμε την ανάπτυξη σχέσεων σεβασμού και συνεργασίας μεταξύ των κατοίκων του χωριού αλλά και με τους φορείς που έχουν ευθύνη για την περιοχή, την εξυγίανση των κοινοτικών χώρων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας και μια καλύτερη ποιότητα ζωής γενικότερα.

Μεγάλη έκπληξη αλλά και ανησυχία προκάλεσε στην κοινότητα μας η, ακόμα και υπό όρους, θετική γνωμοδότησή σας σχετικά με το έργο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) εγκατεστημένης και μέγιστης ισχύος παραγωγής 54 MW στη θέση «Ξηρόκαμπος» Δ.Ε. Μαλακασίου και Δ.Ε. Χασίων, Δήμου Μετεώρων, Π.Ε. Τρικάλων, Περιφέρειας Θεσσαλίας» στην περιοχή μας. 

Το έργο που η «BOREADS WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε» προτίθεται να υλοποιήσει, αφορά σε εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε παρθένο δάσος ελάτης-μαύρης πεύκης που πέρα από την πλούσια χλωρίδα φιλοξενεί προστατευόμενα είδη ζώων και πουλιών. Με βάση όσα αναφέρετε στο σημείο 4 της γνωμοδότησής σας, σας προσκαλούμε να μοιραστείτε την άποψη σας μαζί μας σχετικά με το τι θεωρείτε ελάχιστη φθορά δασικής βλάστησης και τοπίου γενικότερα και τι επίπτωση πιστεύετε πως θα έχει το σύνολο των εργασιών στην ευρύτερη περιοχή. Αν έχετε συγκεκριμένα στοιχεία για το μέγεθος των εκσκαφών, τις ποσότητες των υλικών και για το πώς θα διευθετηθούν με ασφάλεια τα υγρά και στερεά απόβλητα της κατασκευής, παρακαλούμε κοινοποιήστε τά μας. Επιπλέον, μια και δεν αναφέρεται πουθενά το πλάτος της οδοποιίας που θα διανοιχθεί και το κατά πόσο αυτό θα συνάδει με τον δασικό χαρακτήρα της περιοχής, θα θέλαμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά, ώστε να κατανοήσουμε την θετική σας στάση απέναντι στο συγκεκριμένο έργο. Δεδομένου ότι το Δασαρχείο μεριμνά για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας, η άποψη που εκφέρει για θέματα σαν κι αυτό έχει τεράστια βαρύτητα. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε ποιο θα είναι κατά τη γνώμη σας το κέρδος από μια τόσο μεγάλης κλίμακας κατασκευή για τις τοπικές κοινότητες και τον Δήμο.

Συνοδεύουμε την επιστολή μας με την αρνητική γνωμοδότηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου αναφέρονται λεπτομερώς οι λόγοι για τους οποίους οι μηχανικοί θεωρούν πως η περιοχή μας κρίνεται ακατάλληλη για ένα έργο τέτοιου μεγέθους. Ιδιαίτερη προσοχή θεωρούμε πως πρέπει να δοθεί στην αναφορά του Διευθυντή ΠΕ.ΧΩ.Θ. κυρίου Κουτσουτάσιου στις χρήσεις γης (ειδικά στην παρατήρηση της παραγράφου 7 του σημείου 4), στη γεωλογία-μορφολογία του εδάφους και την επιρρέπειά του σε κατολισθήσεις, φαινόμενο το οποίο θα επιδεινωθεί με μια τέτοιου είδους επέμβαση, στην οδηγία της ΕΕ για προστασία της καφέ αρκούδας ανεξάρτητα από το δίκτυο Natura2000, καθώς και πλήθος άλλων χρήσιμων πληροφοριών που οι μελετητές του έργου απέφυγαν να συμπεριλάβουν στην έκθεσή τους.

Στη δική σας γνωμοδότηση αναφέρετε τη «δήλωση του Ελληνικού Δημοσίου σύμφωνα με την αριθ. 155922/30-07-2021 επικαιροποιημένη τροποποιητική δήλωση του Δημοσίου του Ν.2308/1995 για τις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων». Καθώς όλοι οι κάτοικοι της Τρυγώνας έχουμε συμβόλαια συνιδιοκτησίας των εδαφών στη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεστε  αλλά και αντίγραφα δικαστικής απόφασης που περιγράφει αναλυτικά όλες τις εκτάσεις που μας ανήκουν, δεν μπορούμε να δεχτούμε την παραχώρηση της δικής μας γης, από εσάς, σε οποιονδήποτε τρίτο.

Παρακαλούμε να επανεξετάσετε το θέμα με τα νέα δεδομένα που σας κοινοποιούμε και αφού επαληθεύσετε κι εσείς πως δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν τη δημιουργία του αιολικού σταθμού στις κοινότητες μας ή/και συμφωνήσετε πως οι ανασταλτικοί παράγοντες είναι πολλοί και σημαντικοί, να ανακαλέσετε την απόφασή σας να στηρίξετε την «BOREADS WIND ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε» στο συγκεκριμένο εγχείρημα. 

Είμαστε σε αναμονή της απάντησής σας στο email: [email protected]

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Φίλοι Τρυγώνας»


Σχετικά άρθρα:

Σε διαβούλευση ΜΠΕ για δύο Αιολικούς Σταθμούς 54 MW & 11 MW σε Μαλακάσι και Χάσια - Δείτε πώς θα φαίνονται οι ανεμογεννήτριες από τα χωριά



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
26115
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ