facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Φιλόδημος, το πρόγραμμα - μάννα εξ ουρανού για τους δημάρχους - Μπορεί η νέα πρόσκληση να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα της Καλαμπάκας ;

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  19/11/2018 20:07:28
Φιλόδημος, το πρόγραμμα - μάννα εξ ουρανού για τους δημάρχους - Μπορεί η νέα πρόσκληση να δώσει λύση σε ένα μεγάλο πρόβλημα της Καλαμπάκας ;
Τα χέρια πολλών δημάρχων, κυρίως μικρών και μεσαίων δήμων, έλυσε το πρόγραμμα Φιλόδημος. Στοχεύοντας ως επί το πλείστον σε έργα υποδομής αλλά και σε προμήθειες -όπως μηχανημάτων- που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δήμων, ο Φιλόδημος αποδεικνύεται πραγματικός «φίλος» των δημοτικών αρχών μεταξύ των οποίων και της δικής μας...

Ήδη για το Δήμο Μετεώρων έχουν εγκριθεί και πιστωθεί στα ταμεία σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμιση παιδικών χαρών, την προμήθεια μηχανημάτων και τη διαμόρφωση αύλειων χώρων σχολείων.

Τα χρήματα του προγράμματος πηγαίνουν απευθείας στους δήμους, χωρίς τη μεσολάβηση των περιφερειών, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κονδύλια (κρατικά, κοινοτικά).

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο άρθρο, την περασμένη Πέμπτη το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε δύο νέες προσκλήσεις η μία εκ των οποίων, αν μπορούμε να ερμηνεύσουμε σωστά τα όσα ανακοινώθηκαν, μπορεί να δώσει λύση σε ένα σημαντικό πρόβλημα της πόλης μας.

Η πρώτη από τις δύο νέες προσκλήσεις αφορά στην επανάχρηση δημοτικών κτιρίων, κατασκευή-ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων και ανέγερση ή κατασκευή σχολικών κτιρίων.

Και σε αυτή θα μπορούσε να επενδύσει ο Δήμος Μετεώρων. Ενδεχομένως να αποτελέσει και ένα κρυφό χαρτί για το ΞΕΝΙΑ στην περίπτωση που απορριφθεί ή δεν προχωρήσει η πρόταση που έχει υποβάλει προς έγκριση ο δήμος μας σε άλλο σε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο για επανάχρηση δημοτικών κτιρίων.

Με τη δεύτερη πρόσκληση, που μας ενδιαφέρει και περισσότερο και που αφορά σε υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας και αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, δίνεται η δυνατότητα να συμπληρωθούν τα δίκτυα αποχέτευσης όμβριων υδάτων.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η πρόσκληση αυτή απευθύνεται σε δήμους με μέγιστο προϋπολογισμό τα 2,5 εκατ. ευρώ αλλά και σε περιφέρειες όπου εκεί ο (μέγιστος) προϋπολογισμός ανεβαίνει στα 10 εκατ. ευρώ.

Ως γνωστόν χειμώνα-καλοκαίρι η περιοχή του νέου σχεδίου πόλεως στην Καλαμπάκα αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα από την έλλειψη ασφαλτόστρωσης το τοπικό οδικό δίκτυο. Για να γίνει όμως αυτό το έργο, όπως έχει αναφερθεί πολλές φορές στο παρελθόν και έχει επισημανθεί από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές σε βουλευτές, υπουργούς και άλλους αρμόδιους φορείς της πολιτικής σκηνής, πρέπει να προηγηθεί ένα άλλο έργο, αυτό της διευθέτησης και απορροής των όμβριων υδάτων. Ένα έργο που έχει υψηλό κόστος και μέχρι σήμερα δεν είχε βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί για να προχωρήσει η υλοποίησή του.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφέρουμε ότι το 2014 (επί υπουργίας Κώστα Σκρέκα) είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με προϋπολογισμό 825.000 ευρώ, αλλά με μηδενική πίστωση, προφανώς γιατί δεν υπήρχαν τα σχετικά κονδύλια, το παρακάτω έργο:

2014ΕΠ01700026: ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ (Ασφαλτόστρωση και κατασκευή δικτύου αποχέτευσης όμβριων σε δρόμους του νέου σχεδίου πόλεως Καλαμπάκας, Εξοπλισμός βελτιστοποίησης αποκομιδής απορριμμάτων στο δήμο Καλαμπάκας με τη μέθοδο της υπογειοποίησης, Αισθητική αναβάθμιση εισόδου Ελάτης και ανάδειξη θέσεων θέας)

Το έργο αυτό μεταφέρεται κάθε χρόνο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που καταρτίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας χωρίς να γίνεται στην πράξη κάποια άλλη ενέργεια που να οδηγεί στην υλοποίησή του.

Μία πρώτη ανάγνωση των όσων έχουν δημοσιοποιηθεί για την νέα αυτή (δεύτερη) πρόσκληση του Φιλόδημος, μας δίνει την ελπίδα ότι ενδεχομένως μπορεί να ανοίξει ο δρόμος προς αυτή την κατεύθυνση και να γίνει ακόμα ένα σημαντικό έργο στην πόλη μας είτε απευθείας από το δήμο (με τα 2,5 εκατ. ευρώ) είτε μέσω της περιφέρειας (με τα 10 εκατ. ευρώ).

Αν όντως υπάρχει αυτή η δυνατότητα, ενδιαφέρον θα έχει να δούμε πόσο θα τρέξουν και θα πιέσουν οι αρμόδιοι για να μπούμε στο πρόγραμμα.


Σχετικά άρθρα:

Έξι μηχανήματα έργου θα πάρει ο Δήμος Καλαμπάκας με τα 315.000 € του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ»
Όπως είχαμε αναφέρει σε προηγούμενες αναρτήσεις μας από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» εκδόθηκε - μεταξύ άλλων- πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης από τους δήμους για την προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/ και συνοδευτικού εξοπλισμού...

Δήμος Καλαμπάκας: Εγκρίθηκαν 200.000 ευρώ από το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την αναβάθμιση παιδικών χαρών
Στο πλαίσιο της Πρόσκλησης του Προγράμματος «ΦιλόΔημος ΙΙ» για την προμήθεια - τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση παιδικών χαρών των δήμων της χώρας, του Υπ. Εσωτερικών,...

Εγκρίθηκαν άλλα 91.300 ευρώ από το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» - Για επισκευή, συντήρηση σχολικών κτιρίων & αύλειων χώρων [ΣΧΛ]
Με σημερινή απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης εντάχθηκε στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» η πράξη «Διαμόρφωση αύλειων χώρων Δημοτικών σχολείων Καλαμπάκας», συνολικού προϋπολογισμού 117.379,77 € (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) με φορέα υλοποίησης το Δήμο Καλαμπάκας (Ν. Τρικάλων)...

ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ: Δύο νέες Προσκλήσεις για τους ΟΤΑ - Για αντιπλημμυρικά έργα & για δημοτικά κτίρια
Αυξάνεται ο προϋπολογισμός για το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με δύο νέες προσκλήσεις ύψους 520 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικές υποδομές, αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές, ανέγερση ή επανάχρηση δημοτικών κτηρίων και ανέγερση ή επέκταση σχολικών κτηρίων και παιδικών σταθμών...



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
GRBDO
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ