Ταβάς είναι ένα βαθύ πήλινο σκεύος με καπάκι και χερούλια. Εκεί θα ψήσουμε τα φασόλια μαζί με το χοιρινό, φτιάχνοντας ένα πιάτο ξεχωριστής νοστιμιάς...
• Μερίδες: 5-6 • Χρόνος προετοιμασίας: 15' • Χρόνος μαγειρέματος: 2:30' • Έτοιμο σε: 2:45' • Χρόνος αναμονής: 12 ώρες ΥΛΙΚΑ • 1½ κιλό χοιρινό από λαιμό, σε μερίδες • 500γρ. φασόλια μέτρια, Πρεσπών ή Νευροκοπίου • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο • 5-6 κλωνάρια λεπτό σέλινο, χοντροκομμένα • 2-3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες • 1½ φλιτζάνι ντομάτα ξεφλουδισμένη, ψιλοκομμένη • ½ φλιτζάνι κρασί κόκκινο • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο • 4-5 κόκκους μπαχάρι • 2 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή ανάμικτο με λίγο καυτερό (προαιρετικά) • αλάτι, πιπέρι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Μουλιάζετε τα φασόλια αποβραδίς και τα στραγγίζετε. Τα βράζετε σε αρκετό νερό για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό τους. Σοτάρετε σε κατσαρόλα τα κομμάτια του χοιρινού στο λάδι μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα και προσθέτετε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνετε το κρέας με το κρασί. Προσθέτετε το σέλινο, την ντομάτα, το μπαχάρι, το αλάτι και πιπέρι. Ρίχνετε όσο από το ζωμό από τα φασόλια χρειάζεται για να σκεπάσει το κρέας με τα φασόλια. Αν δεν φτάνει, προσθέτετε και λίγο νερό. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να σιγοβράσει για 20 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Μεταφέρετε το φαγητό σε πήλινο ταβά και προσθέτετε τα φασόλια. Σκεπάζετε τον ταβά και ψήνετε το φαγητό στο φούρνο για 1 ώρα με 1 ώρα και 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας και τα φασόλια. Ξεσκεπάζετε τον ταβά τα τελευταία 20 λεπτά, για να πάρει χρώμα και να μείνει το φαγητό με τη σάλτσα του. Πριν το σερβίρισμα πασπαλίζετε με το μπούκοβο. Tips: Μπορείτε να προσθέσετε και ένα πράσο χοντροκομμένο μαζί με το σέλινο. Επίσης, το φαγητό γίνεται και με γίγαντες ή φασόλια ελέφαντες. olivemagazine.gr
|