facebook  youtube  twitter  instagram 23/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ευθύνη όλων μας η προστασία των δασών - Της Βασιλικής Πάλλα [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστρια  07/08/2021 18:39:10
Ευθύνη όλων μας η προστασία των δασών - Της Βασιλικής Πάλλα [ΣΧΛ]
«Ο πόλεμος και άλλων πολλών αίτιος γεγένηται». Η φράση αυτή προέρχεται από τον λόγο του Λυσία «Περί του σηκού απολογία». Ο ρήτορας τονίζει δηλαδή πως ο πόλεμος έχει γίνει αιτία πολλών άλλων κακών...

Παρόμοιες παρατηρήσεις είχαν κάνει πολλοί σύγχρονοι του Λυσία, με πιο γνωστό τον Θουκυδίδη. Στο συγκεκριμένο λόγο όμως τα κακά που φέρνει ο πόλεμος σχετίζονται με την κοπή των ιερών ελαιόδεντρων ενός κτήματος από τους Σπαρτιάτες.

Η αφοσίωση των προγόνων μας στην προστασία της φύσης είναι γνωστή και τεκμηριωμένη. Από την εποχή του Ομήρου, οι Έλληνες φρόντιζαν να μην προκαλούν την οργή της φύσης. Βέβαια, το ίδιο καλα τεκμηριωμένη είναι και η ύπαρξη πράξεων που έκαναν αναγκαία την προστασία του περιβάλλοντος. Όπως φαίνεται κι από το παραπάνω απόσπασμα, η καταστροφή των δέντρων ήταν αναπόσπαστο μέρος του πολέμου και των συμφορών που φέρνει. Μια άλλη χρήση της φωτιάς, που φυσικά δεν αποτελεί ελληνική αποκλειστικότητα, ήταν ο "καθαρισμός" καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Η τελευταία χρήση της φωτιάς συνεχίζεται δυστυχώς ακόμη και σήμερα. Ειδικά σε αγροτικές περιοχές, σαν την δική μας, τα σύννεφα καπνού που ξεπηδάνε μέσα από ξερά ρυάκια και χωράφια είναι κοινό θέαμα όλο τον χρόνο. Ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες, υπάρχουν πολλοί που επιλέγουν να κάψουν σκουπίδια και να "καθαρίσουν" ένα ρέμα με φωτιά.

Αυτοί που αξιοποιούν την φωτιά ως ένα ακόμη εργαλείο για την δουλειά τους δεν γίνεται να μην ξέρουν πως οι πρακτικές αυτές είναι παράνομες. Θα δικαιολογήσουν τον εαυτό τους, λέγοντας πως πάντα προσέχουν, ειδικά το καλοκαίρι, και δεν αφήνουν την φωτιά να επεκταθεί σε άλλα ξερόχορτα. Άλλωστε, είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος, που την χρησιμοποιούσαν οι πατεράδες κι οι παππούδες τους. Δεν έχει πάει ποτέ τίποτα στραβά τόσα χρόνια, λένε, και δεν βρίσκουν τον λόγο να πάει τώρα.

Φυσικά, κάποιες φορές κάτι πάει στραβά. Προφανώς και η ρύπανση και η καταστροφή που προκαλεί μια φωτιά ανεξαρτήτως μεγέθους είναι σημαντικές, αλλά αυτό που απασχολεί πιο άμεσα είναι όταν η φωτιά ξεφεύγει και γίνεται πυρκαγιά. Ο αριθμός των περιπτώσεων αυτών μπορεί να μην είναι μεγάλος, αλλά οι συνέπειες αυτών των πυρκαγιών που ξεκίνησαν από μια στιγμή αβλεψίας ή από μια ξαφνική ριπή ανέμου είναι τρομακτικές.

Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι που ξεκίνησαν με τις επικίνδυνες, παράνομες, αντιπαραγωγικές και απαρχαιωμένες μεθόδους τους την φωτιά τώρα διαμαρτύρονται. Καταγγέλλουν την κρατική αβλεψία, την υποχρηματοδότηση, την ανικανότητα των κυβερνητικών μηχανισμών, την απουσία πρόληψης, τα αυθαίρετα κτήρια, τα αφύλακτα δάση. Με λίγα λόγια, φταίνε όλοι εκτός από τους ίδιους. Τις τελευταίες μέρες το συγκεκριμένο σενάριο επαναλαμβάνεται στις οθόνες των τηλεοράσεων.

Φυσικά, δεν προκαλούνται όλες οι πυρκαγιές από γεωργικές φωτιές που ξέφυγαν από τον έλεγχο, πολλές φορές μάλιστα επρόκειτο για εσκεμμένο εμπρησμό από διάφορες ομάδες οι οποίες έχουν ως στόχο την ολοκληρωτική καταστροφή αυτών των περιοχών όπως αποκαλύπτουν  και τα τωρινά γεγονότα στην χώρα μας τα οποία οφείλονται ξεκάθαρα σε εμπρηστικές επιθέσεις αγνώστων στις περιοχές αυτές . Είναι όμως εξαιρετικά ειρωνικό και επώδυνο άνθρωποι που συστηματικά παραβιάζουν τους νόμους και τις συστάσεις να ζητάνε τα ρέστα από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Καμία χώρα δεν μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά κάθε δάσος και κάθε έκταση δίπλα σε αυτό, πόσο μάλλον η Ελλάδα, που έχει τόσα νησιά και είναι κυρίως ορεινή. Κάθε χώρα όμως έχει επενδύσει στην συνειδητοποίηση των πολιτών της. Από τον βαθμό επιτυχίας αυτής της προσπάθειας εξαρτάται η επιτυχία της εκάστοτε αντιπυρικής πολιτικής. Μας αρέσει να αναδεικνύουμε την πρωτοπόρα περιβαλλοντική πολιτική των αρχαίων Ελλήνων αλλά δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουμε εξελιχθεί σε σχέση με αυτούς. Ακριβέστερα, έχουμε εξελιχθεί τεχνολογικά και έχουμε οπισθοδρομήσει στο επίπεδο της συνείδησης.

Γιατί είναι μάλλον περίεργο να γίνεται αντιπολίτευση πάνω σε καμένες περιουσίες και πτώματα νεκρών από κορωνοϊό. Δεν είναι δυνατόν το κάλεσμα για ατομική ευθύνη να γελοιοποιείται και να προβάλλεται ως πανάκεια για όλα η κρατική ευθύνη.

Ας είναι οι καταστροφικές αυτές πυρκαγιές οι τελευταίες που θα πλήξουν την χώρα μας. Επίσης, ας χρησιμεύσουν και σε κάτι. Ας διδάξουν σε εμάς τους Έλληνες πως, χωρίς να κάνουμε αυτοκριτική και να εφαρμόσουμε τους κανονισμούς που αξιώνουμε να εφαρμόζουν οι άλλοι, δεν πρόκειται να γλυτώσουμε από τις θεομηνίες και τις φυσικές καταστροφές .Αντί να επιρρίπτουμε λοιπόν ευθύνες ο ένας στον άλλον αυτές τις δύσκολες ώρες ας ενωθούμε για να σώσουμε την Ελλάδα μας από  όλους αυτούς τους αδίστακτους εμπρηστές.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
Mina (8/8/2021 2:45:24 μμ):

Τα είπες όλα !!!Συγχαρητήρια !


ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ (7/8/2021 7:47:26 μμ):

ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΗ Η ΚΟΠΕΛΑ ΜΠΡΑΒΟ
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ


[email protected] (7/8/2021 7:38:44 μμ):

ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ!!!


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
J7EGR
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα









































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ