facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ευρείας χρήσης αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος - Από την πρώτη εβδομάδα χρήσης

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  11/05/2017 10:46:29
Ευρείας χρήσης αναλγητικά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος - Από την πρώτη εβδομάδα χρήσης
Η συχνή χρήση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ) για τη θεραπεία του πόνου και της φλεγμονής, αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal...

Μάλιστα, ο κίνδυνος εμφράγματος μπορεί να προκύψει από την πρώτη κιόλας εβδομάδα χρήσης και είναι αυξημένος κατά τον πρώτο μήνα λήψης ΜΣΑΦ, ειδικά σε υψηλές δόσεις.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Μισελ Μπαλι, μελέτησαν στοιχεία για περίπου 447.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 61.500 είχαν υποστεί έμφραγμα και τα συσχέτισαν με συγκεκριμένα ΜΣΑΦ, όπως ιβουπροφαίνη, δικλοφαινάκη, ναπροξένη, σελεκοξίμπη και ροφεκοξίμπη.

Η χρήση οποιασδήποτε δόσης ΜΣΑΦ για μια εβδομάδα, για ένα μήνα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σχετίστηκε με αυξημένο κατά 20% έως 50% κίνδυνο εμφράγματος. Ο κίνδυνος εμφράγματος λόγω της χρήσης ΜΣΑΦ υπολογίσθηκε κατά μέσο όρο σε περίπου 1% ετησίως.

Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος αυξανόταν όσο μεγαλύτερη ήταν η δόση των ΜΣΑΦ. Μετά τον πρώτο μήνα, ο κίνδυνος δεν φαινόταν να αυξάνεται περαιτέρων.

Να σημειωθεί ότι προηγούμενες μελέτες είχαν αναδείξει σχέση ΜΣΑΦ και εμφράγματος και η νέα μελέτη την επιβεβαιώνει, δίνοντας επιπλέον ενδείξεις για το πότε προκύπτει ο κίνδυνος και πώς αυξάνει με τη δόση.

«Οι γιατροί θα πρέπει να συνεκτιμούν τους κινδύνους και τα οφέλη των ΜΣΑΦ, προτού ξεκινήσουν τη χορήγησή τους στους ασθενείς, ιδίως αν πρόκειται για μεγαλύτερες δόσεις», υπογραμμίζει η Δρ Μπαλι.

health.in.gr

σ.σ. Το ekalampaka.gr δημοσιεύει έρευνες και δημοσιεύματα που άπτονται θεμάτων ιατρικού ενδιαφέροντος (ιατρικές έρευνες, διατροφικές συμβουλές κλπ). Παρακαλούμε να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας ιατρό σε θέματα που αφορούν στην υγεία σας.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
6C458
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ