facebook  youtube  twitter  instagram 20/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Έβρος: Οι Τούρκοι έχουν προωθηθεί σε ελληνικό έδαφος - Η αντίδραση της Αθήνας

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  23/05/2020 09:43:08
Έβρος: Οι Τούρκοι έχουν προωθηθεί σε ελληνικό έδαφος - Η αντίδραση της Αθήνας
Οι τουρκικές δυνάμεις, εμφανίζονται να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στο νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα...

Πρόκειται για μια περιοχή που θέλουν να «γκριζάρουν» οι Τούρκοι εξαιτίας ενός… καιρικού φαινομένου.

Εκεί βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες 35 άτομα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της γείτονος. Μάλιστα έχουν στρατοπεδεύσει και έχουν σηκώσει μια τουρκική σημαία.

Οι τουρκικές σκοπιμότητες

Η διαφορά δεν είναι νέα και εδράζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Έβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και το χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Τριβές υπήρχαν και στο παρελθόν, ωστόσο, πλέον, στην περιοχή υπάρχει η σταθερή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας της Τουρκίας, οι οποίες και εμποδίζουν τις εργασίες των στελεχών της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού να ολοκληρώσουν τη διευθέτηση του χώρου από ελληνικής πλευράς, ενόψει επέκτασης του φράχτη και στον Νότιο Έβρο.

Για την ελληνική πλευρά το συγκεκριμένο εμπόδιο πρακτικά δημιουργεί προσκόμματα και στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες για επέκταση του φράχτη και στον Νότιο Έβρο, αλλά και για την οχύρωση της περιοχής, ώστε σε περίπτωση επανάληψης ενός σεναρίου όπως αυτό του Μαρτίου, να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες προώθησης νέου κύματος προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η απάντηση της Αθήνας

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα στην Τουρκία σχετικά με αυτό το  ζήτημα.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, αναφορικά με το ζήτημα που έχει προκύψει σε σημείο του νοτίου Έβρου με αφορμή την αλλαγή της κοίτης του ποταμού και κατόπιν εντολής του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, έχει διενεργηθεί διάβημα προς την τουρκική πλευρά.

Σημειώνεται ότι αρχικά και ερωτηθείς για το ζήτημα, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

ΣΥΡΙΖΑ

Οι Τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να ενημερώσει άμεσα η κυβέρνηση τα κόμματα «για τις αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας που συνεχίζονται εδώ και δύο μέρες στη μεθοριακή περιοχή του Εβρου και για τις πρωτοβουλίες τις οποίες θα αναλάβει». Κατρούγκαλος και Δρίτσας κατηγορούν τον υπουργό Εξωτερικών ότι υποβάθμισε το ζήτημα και προειδοποιούν ότι «έλλειψη στρατηγικής και το διπλωματικό κενό που αναδεικνύεται σε σχέση με την Τουρκία, εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο».

Νίκος Κοτζιάς

Ο πρώην ΥΠΕΞ επί ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Κοτζιάς σχολίασε αιχμηρά το θέμα ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, αναφερόμενος στα όσα εκτυλίσσονται στον Έβρο. Σε ανάρτησή του στο facebook, κατηγορεί την κυβέρνηση ως «ενδοτικούς, άσχετους και επικίνδυνους», και υποστηρίζει «Κατέλαβαν Τούρκοι 16 στρέμματα ελληνικού εδάφους. Εγκαταστήσαν σημαία τους. Η κυβέρνηση μιλά υποτιμητικά για ελληνική γη. Προωθεί τη θεωρία της «ολίγον εγκύου» σε θέματα κυριαρχίας και εδαφική ακεραιότητας. Χρειάζεται πανστρατιά. Οφείλουμε να υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή Ελλάδας».

tanea.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
6DM5Z
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα








































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ