facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Έτσι θα ανοίξουν δημοτικά - νηπιαγωγεία - ειδική αγωγή - παιδικοί σταθμοί: Εκ περιτροπής, αποστάσεις, διαλείμματα, παράταση σχολικού έτους

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  25/05/2020 15:20:45
Έτσι θα ανοίξουν δημοτικά - νηπιαγωγεία - ειδική αγωγή - παιδικοί σταθμοί: Εκ περιτροπής, αποστάσεις, διαλείμματα, παράταση σχολικού έτους
Έως και τις 26 Ιουνίου παρατείνονται τα μαθήματα. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, το τμήμα θα χωρίζεται στα δύο και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο...

Πίσω στα θρανία επιστρέφουν τη Δευτέρα, 1η Ιουνίου οι μαθητές των δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των σχολείων ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων.

Η επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, θα γίνει με πολύ αυστηρούς κανόνες με βάση και την εμπειρία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των Λυκείων, τους οποίους ανακοίνωσε αναλυτικά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Μεταξύ άλλων, τα τμήματα των σχολείων και των νηπιαγωγείων θα έχουν έως 15 μαθητές και εάν τους υπερβαίνουν τότε θα χωρίζονται σε 2 υποτμήματα που θα λειτουργούν εκ περιτροπής.

Τα θρανία θα τοποθετηθούν με 1,5 απόσταση και στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα καθαρίζεται δυο φορές την ημέρα. Οι μάσκες θα είναι προαιρετικές για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Τα διαλείμματα θα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για να μην συνωστίζονται μαθητές στο προαύλιο ενώ δεν θα λειτουργούν τα κυλικεία. 

Οι μαθητές θα μπορούν να απουσιάζουν με μια απλή δήλωση του γονέα ή του κηδεμόνα, ότι υπάρχει στο σπίτι άτομο στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για μαθητές που απουσιάζουν δικαιολογημένα.

Αναλυτικά:

Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, θα επαναλειτουργήσουν τη Δευτέρα 1η Ιουνίου. Τα μαθήματα θα παραταθούν έως και την Παρασκευή 26 Ιουνίου (αντί για τη 15η Ιουνίου), ενώ συνολικά για τους εκπαιδευτικούς η λήξη του διδακτικού έτους θα είναι η 30η Ιουνίου. Για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, οι συμβάσεις τους θα παραταθούν έως τις 30 Ιουνίου. 

Τα τμήματα σχολείων και νηπιαγωγείων θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1.5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υπο-τμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο, και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο. Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά. 

Στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού. Έχει προβλεφθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση και επιπλέον κονδύλια για την τροποποίηση των συμβάσεων του προσωπικού καθαριότητας, καθώς επίσης υπάρχει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού καθαριότητας. 

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων. 

Προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών. Υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα απουσίας μαθητή, στη βάση απλής υπεύθυνης δήλωσης γονέα ή κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου στο σπίτι που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή που νοσεί. 

Υπάρχει η δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία από εκπαιδευτικούς για όσους μαθητές εμπίπτουν σε κατηγορίες που δικαιολογούν την απουσία τους. 

Για την ώρα τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.  

Για τα ειδικά σχολεία: θα επαναλειτουργήσουν την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια. Συνεδριάζει σήμερα η αρμόδια υπο-επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής. Θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας.

Πώς θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο οι 1.600 παιδικοί σταθμοί, όπου φοιτούν 90.000 παιδιά, θα ξεκινήσουν τη λειτουργίας τους, επίσης, την 1η Ιουνίου, με τους κανόνες των δημοτικών και νηπιαγωγείων, και έως τις 31.7.2020.

«Οι κανόνες επαναλειτουργίας των δημοτικών παιδικών σταθμών είναι ακριβώς οι ίδιοι με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρικάκος. Και εξήγησε:

- Λειτουργία εκ περιτροπής σε αίθουσες που μπορούν να υποδεχτούν έως 15 παιδιά. Εφόσον διασφαλίζεται ότι σε μόνιμη καθημερινή βάση ο αριθμός των παιδιών είναι μικρότερος του 15, τότε θα μπορούν να λειτουργούν σε καθημερινή βάση.

- Το εκπαιδευτικό προσωπικό πρέπει να λαμβάνει μέτρα για την τήρηση της προβλεπόμενης απόστασης του 1,5 μέτρου στο πλαίσιο του εφικτού και με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της ηλικίας των παιδιών. Σύμφωνα με την επιτροπή των ειδικών, ισχύουν ακριβώς τα ίδια και για τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όσον αφορά τους κανόνες λειτουργίας.

Τέλος, και οι δύο υπουργοί προανήγγειλαν ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ.

skai.gr, aftodioikisi.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
15904
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ