facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ετοιμασίες για το έθιμο του φανού στη Θεόπετρα [φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  14/04/2023 15:34:13
Ετοιμασίες για το έθιμο του φανού στη Θεόπετρα [φώτος]

Κάθε τόπος, κάθε χωριό τις μέρες τους Πάσχα έχει τα δικά του έθιμα που φροντίζει να αναβιώνουν κάθε χρόνο διατηρώντας ζωντανή την τοπική παράδοση και μεταφέροντάς την στην επόμενη γενιά.

Στη Θεόπετρα το βράδυ της Ανάστασης το έθιμο του φανού στο βράχο που δεσπόζει στο γραφικό χωριό της περιοχής μας, εντυπωσιάζει κατοίκους και επισκέπτες και συνδέεται με το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης.

Οι ρίζες του χάνονται στα βάθη του παρελθόντος, ενώ μαρτυρίες των γεροντότερων αναφέρουν ότι το έθιμο αυτό συνεχιζόταν ακόμη και από τους παππούδες τους. Μάλιστα παλαιότερα εν είδει συναγωνισμού το βράδυ της Ανάστασης άναβαν κι άλλους φανούς, όχι μόνο επάνω στον βράχο της Θεόπετρας αλλά και στους απέναντι λόφους.

Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για την προετοιμασία του που ξεκινούσε πριν από την Κυριακή των Βαΐων και ότι, όταν ερχόταν η Κυριακή των Βαΐων, ανέβαιναν οι κοπέλες του χωριού πάνω στην κορυφή του βράχου κι έστηναν χορό τριγύρω με Πασχαλιάτικα τραγούδια που ακούγονταν έως κάτω στο χωριό. Με το έθιμο οι κάτοικοι προϋπαντούσαν την Άνοιξη και τη μεγάλη γιορτή του Πάσχα. Πλέον η τοποθεσία που γίνεται ο φανός στις μέρες μας βρίσκεται είναι στη νότια πλευρά της κορυφής του βράχου της Θεόπετρας, και συγκεκριμένα πάνω από το εξωκκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Από την αρχή της Μεγάλης εβδομάδας οι νέοι του χωριού ανεβαίνουν καθημερινά πάνω στην κορυφή του βράχου και συγκεντρώνουν πουρνάρια και άλλα ξύλα και φτιάχνουν σε μεγάλο σχήμα θημωνιάς το φανό. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου κάτοικοι του χωριού ανεβαίνουν πάνω στο βράχο για το άναμμα της μεγάλης φωτιάς του φανού.

Στις 12 τα μεσάνυχτα, όταν βγει ο ιερέας στο προαύλιο της εκκλησίας με το φως της Ανάστασης και με το «Χριστός Ανέστη» που συνοδεύει το χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας, ανάβουν τη φωτιά στο φανό. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη η φωτιά που φωτίζει τα πάντα τριγύρω και λάμπει έως κάτω στο χωριό, ενώ διακρίνεται από πολύ μεγάλη απόσταση. Οι φλόγες του φανού αναγγέλλουν χαρμόσυνα το μεγάλο γεγονός της Χριστιανοσύνης, την Ανάσταση του Χριστού.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
Z4UWI
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ