facebook  youtube  twitter  instagram 28/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Επίκαιρα τα μηνύματα από τη μάχη της Μερίτσας - Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 13/3 από ΚΟΒ Καλαμπάκας και παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  09/03/2022 20:01:31
Επίκαιρα τα μηνύματα από τη μάχη της Μερίτσας - Εκδήλωση τιμής και μνήμης την Κυριακή 13/3 από ΚΟΒ Καλαμπάκας και παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για την ηρωική μάχη του ΕΛΑΣ στη Μερίτσα (Οξύνεια) διοργανώνει η ΚΟΒ Καλαμπάκας και το παράρτημα Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ την Κυριακή 13 Μάρτη και ώρα 11 π.μ. στο χώρο του Μνημείου.

Καλούμε το λαό της περιοχής στην εκδήλωση για να τιμήσουμε όσους έδωσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της πατρίδας μέσα από τις γραμμές του θρυλικού ΕΛΑΣ καθώς γιορτάζουμε φέτος τα 80 χρόνια από την ίδρυσή του, καθώς αυτή η μάχη σηματοδοτεί την έναρξη του ένοπλου αγώνα και την πάλη του λαού να διώξει τον κατακτητή και να λευτερώσει τον τόπο του.

Τα μηνύματα εκείνου του αγώνα είναι ακόμα επίκαιρα όσο ποτέ καθώς βρισκόμαστε μπροστά σε μια επικίνδυνη κατάσταση και απαιτούμε να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και ταυτόχρονα να πάψει κάθε εμπλοκή της Ελλάδας μέσω της αποστολής πολεμικού υλικού και σε καμία περίπτωση δεν θα δεχθούμε αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων εκτός συνόρων. Ταυτόχρονα όμως γίνεται όλο και πιο φανερός ο μεγάλος κίνδυνος  για την πατρίδα μας από την εγκατάσταση των στρατιωτικών βάσεων στη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, τη Σούδα, την Αλεξανδρούπολη που απειλούν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε μαγνήτη επιθέσεων. 

Όπως ακριβώς έπραξαν εκείνοι οι ατρόμητοι μαχητές του ΕΛΑΣ που έγραψαν λαμπρές σελίδες ηρωισμού σήμερα ο λαός καλείται να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να γίνει αφέντης στον τόπο του!

Για το ιστορικό 

Καθώς η πείνα και οι στερήσεις δοκίμαζαν τις αντοχές του ελληνικού λαού, έτσι και στην ύπαιθρο η εντολή του ΕΛΑΣ προς τους κατοίκους της περιοχής που αντιμετώπιζαν το πλιάτσικο και την τρομοκρατία των Ιταλών ήταν ξεκάθαρη: “Ούτε αυγό στον κατακτητή”! 

Οι ΕΛΑΣίτικες αντιστασιακές ομάδες της περιοχής υπό τον Νέστορα Τζαβέλα (Βόκα) έφεδρο αξιωματικό του στρατού από τις Σπαθάδες, τον Θανάση Ολύμπιο (Μπούγλα) από τη Βασιλική και τον Νίκο Χασιώτη (Ζαραλή) από το Αγιόφυλλο, αξιοποιώντας πληροφορίες για τις κινήσεις των Ιταλών, με οργανωμένο σχέδιο μάχης σε θέση κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Οξύνειας (Μερίτσας), πέτυχαν ιστορική νίκη με πενιχρό οπλισμό απέναντι ολοκλήρου τάγματος Ιταλών που επέστρεφαν «θριαμβευτές» από πλιατσικολόγημα των γύρω χωριών. 

Στη μάχη αυτή οι Ιταλοί έπαθαν συντριπτική ήττα καθώς σκοτώθηκαν 161 και αιχμαλωτίστηκαν 150, που απελευθερώθηκαν αργότερα, ενώ οι απώλειες του ΕΛΑΣ ήταν επτά αντάρτες τα ονόματά τους είναι γραμμένα στο μνημείο που έχει στηθεί.

Όμως η νίκη  δεν είχε μόνον ηθικό αποτέλεσμα καθώς ήταν από τις πρώτες ένοπλες μάχες του σκλαβωμένου ελληνικού λαού κατά του κατακτητή. Κι αυτό γιατί στον οπλισμό που κυρίευσαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ τόσο σε τουφέκια και σφαίρες (270 ατομικά όπλα και 6 φορτία σφαίρες) όσο και σε οπλοπολυβόλα και ολμίσκους περιλαμβάνονταν ιματισμός και φαρμακευτικό υλικό.

9 Μάρτη 2022


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
8I672
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ