facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Εναλλακτικός τουρισμός - Στέλνει ο Γιώργος Βαΐου [ΣΧΛ]

Δημοσιεύθηκε από: Γιώργος Βαΐου  05/12/2019 14:27:51
Εναλλακτικός τουρισμός - Στέλνει ο Γιώργος Βαΐου [ΣΧΛ]
Οι τουριστικές δραστηριότητες στην ύπαιθρο βιώνουν μία ιδιαίτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια, και αναπτύσσονται σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ συνήθως προσελκύουν και επισκέπτες - τουρίστες που όχι μόνο...

είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, αλλά και είναι διατεθειμένοι να ξοδέψουν περισσότερα για να απολαύσουν δραστηριότητες στη φύση.

Aς δούμε μαζί τι ονομάζουμε εναλλακτικό τουρισμό και ας προσπαθήσουμε να αναλύσουμε -έστω και επιγραμματικά- κάποιες από τις σημαντικότερες μορφές του.

Ο εναλλακτικός τουρισμός είναι μια καινούρια φιλοσοφία στον τομέα του τουρισμού και περιλαμβάνει όλες τις μορφές τουρισμού, οι οποίες προσελκύουν τουρίστες με ειδικά ενδιαφέροντα. Παρουσιάζει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

• προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
• αποφυγή των κλασικών τουριστικών προσφορών
• διατήρηση των οικοσυστημάτων
• αλληλεπίδραση του ανθρώπου με τα πολιτιστικά μνημεία
• στήριξη αγροτικών περιοχών, και τέλος
• επίλυση του προβλήματος του εποχιακού τουρισμού

Αρχίζοντας από την ναυαρχίδα της περιοχής μας έχουμε και λέμε:

1. Θρησκευτικός τουρισμός, αφορά την επίσκεψη σε θρησκευτικούς τόπους λατρείας, όπως μοναστήρια και εκκλησίες.

2. Συνεδριακός τουρισμός, εδώ μιλάμε για την οργάνωση και συμμετοχή σε συνέδρια, σεμινάρια και εκθέσεις, κάτι που εδώ και καιρό υπάρχει στην πόλη μας σε νηπιακή μορφή. 

3. Αγροτουρισμός, επισκέψεις σε αγροτικές περιοχές της χώρας και σχετίζεται με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτισμικές αξίες κάθε περιοχής.

4. Τουρισμός άγριας φύσης, ή αλλιώς παρατήρησης και απόκτησης εμπειριών σε περιοχές με άγρια πανίδα είναι και ο τουρισμός άγριας πανίδας & χλωρίδας. Εδώ και αν δεν έχει η περιοχή μας συγκριτικά πλεονεκτήματα με Ασπροπόταμο και Χάσια. 

5. Πολιτιστικός τουρισμός, μορφή τουρισμού για όσους επιθυμούν να ανακαλύψουν και να μάθουν για την κουλτούρα και τον πολιτισμό διαφόρων περιοχών.

6. Αρχαιολογικός τουρισμός, επισκέψεις σε σημεία αρχαίων κατασκευών και όχι μόνο. Σπήλαιο Θεόπετρας, περιοχή Παναγιάς Μαλακασίου, Οξύνεια, αρχαία Φαλώρεια, περιοχή Αντιχασίων και φυσικά αρχαίο Αιγίνιο.

7. Γεωλογικός τουρισμός / Γεωτουρισμός, σημαντικά γεωλογικά μνημεία, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν πόλο προσέλκυσης τουριστών. Εδώ τα λόγια είναι περιττά.

8. Ορεινός - Ορειβατικός αναρριχητικός τουρισμός, αυτή η μορφή τουρισμού προσελκύει ολοένα και περισσότερους τουρίστες που νοιάζονται για τη φυσική τους κατάσταση και επιδιώκουν µια πιο ουσιαστική επαφή µε τη φύση. Στο άκουσμα της λέξης και μονό, κάποιοι στην περιοχή μας σεληνιάζονται.

9. Οινοτουρισμός, είναι η μορφή εναλλακτικού τουρισμού που ευνοεί την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και την ενδυνάμωση-ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας και των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών που συνθέτουν την εικόνα μιας περιφέρειας. Σημαντική μορφή που με πολλή και συστηματική  δουλειά των ενδιαφερομένων το κέρδος για την περιοχή μας θα είναι πολλαπλάσιο των ενεργειών.

10. Αθλητικός τουρισμός, μιλώντας φυσικά για όλες τις μορφές ενεργητικής και παθητικής συμμετοχής σε αθλητικές εκδηλώσεις, κάτι που τα τελευταία χρόνια με την προσπάθεια των τοπικών συλλόγων τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ ενθαρρυντικά.

11. Θαλάσσιος και Καταδυτικός τουρισμός, επίκεντρο του είδους η θάλασσα (ιστιοπλοΐα, ναύλωση σκαφών, ταξίδια με κρουαζιέρες κ.τ.λ ). Δυστυχώς θάλασσα δεν έχουμε.

12. Γαστρονομικός τουρισμός, η νέα τάση, η οποία άρχισε να γιγαντώνεται την τελευταία δεκαετία, με επίκεντρο το καλό φαγητό. Πεδίο δόξης λαμπρό για τους πραγματικούς επαγγελματίες του είδους.  

Εναλλακτικές στρατηγικές και προτάσεις ήδη έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται, αλλά είναι σημαντικό οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι διάφοροι φορείς, οι επαγγελματίες με τη βοήθεια και τη συνδρομή του Δήμου να προγραμματίσουν, να έχουν κάνει προετοιμασίες και να εφαρμόσουν στρατηγικές που μειώνουν τη μεγάλη εξάρτηση κάθε είδους.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια
Προσθήκη σχολίου
Ο Δεντρογαλιας (5/12/2019 4:39:14 μμ):

Πάλι copy paste !

Θα του ζητήσουν πνευματικά δικαιώματα στο τέλος και θα κατηγορεί πως ήταν καταγγελία της πρώην δημοτικής αρχής !


Μαύρος κύκλος (5/12/2019 4:11:53 μμ):

Τη τα θέλετε κύριε Βαΐου πολύ σωστά τα λέτε και τα γράφετε, θα βγούνε πάλι οι αυτοί που τα ξέρουν όλα σωτήρες του τόπου χρόνια τώρα ονόματα δεν λέμε και θα αρχίσουν το κοντό και το μακρύ τους. Έτσι απλά γιατί η ζωή προχωρά και αυτοί έμειναν πίσω χάσανε την κουτάλα τους.


Κίρκη (5/12/2019 3:44:59 μμ):

13.Τουρισμός περιπέτειας - μια μορφή που έχει σχέση με την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν κάποια περιπέτεια.
https://www.travelstyle.gr/o-tourismos-peripeteias-nea-moda-taxidia/
14.Ιππικός τουρισμός (Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η φωτογραφία στο άρθρο)
https://www.onlarissa.gr/2016/12/08/ippikos-tourismos-sti-thessaliki-gi/
Πάστες θα φάμε ή όχι ?


Nemesis (5/12/2019 3:06:48 μμ):

Ορειβασία αναρρίχηση!!!!
Μπου....


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
X3SUG
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ