facebook  youtube  twitter  instagram 17/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 Έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Κοτσιρέα στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας με τίτλο «Μετέωρα, Ανέσπερο φως»

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  18/10/2023 13:16:26
Έκθεση ζωγραφικής του Σταύρου Κοτσιρέα στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας με τίτλο «Μετέωρα, Ανέσπερο φως»

Η Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας έχει τη χαρά και τη τιμή να φιλοξενήσει στο χώρο της την έκθεση ζωγραφικής, χαρακτικής, γλυπτικής «Μετέωρα, Ανέσπερο φως» του γνωστού καλλιτέχνη Σταύρου Κοτσιρέα. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 18:00, ενώ η έκθεση θα έχει διάρκεια έως 10 Ιανουαρίου 2024.

Το σύνολο των έργων που παρουσιάζεται απαρτίζεται από ελαιογραφίες, ξυλόγλυπτα, σχέδια με μελάνι και γλυπτά κατασκευασμένα από διάφορα υλικά. Τα βυζαντινά μοναστήρια, που δεσπόζουν εδώ και αιώνες, σκαρφαλωμένα στις παρυφές των εντυπωσιακών απόκρημνων ορεινών όγκων από ψαμμίτη, αποπνέουν μία αύρα που προκαλεί μια σειρά ερεθισμάτων στις αισθήσεις και στη νόηση. 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της τέχνης του, το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό από τους θεατές, θεωρείται η χρήση των απόλυτων, καθαρών, λαμπερών και έντονων χρωμάτων και οι ακαθόριστες και ημιαφηρημένες φόρμες, που αναδύονται απ' τα βάθη του υποσυνείδητου. Η δύναμη της φύσης, καθώς και ο υπερφυσικός τρόπος παρέμβασης του ανθρώπινου παράγοντα, λειτούργησαν ως έμπνευση για τον καλλιτέχνη με σκοπό να δημιουργήσει μια σειρά έργων που διακρίνονται τόσο για τη μορφολογική ισορροπία, όσο και για τη χρωματική τους οργάνωση. 

Το σύνολο του έργου που δημιούργησε ο καλλιτέχνης με τον τίτλο: «ΜΕΤΕΩΡΑ», προκαλεί στη θέαση την αίσθηση, ότι τα βράχια των Μετεώρων ως μετέωρη ύλη, εκπορεύθηκε εκ του ουρανού και καρφώθηκε πάνω στη γη. Ο Κοτσιρέας μέσα από το καλλιτεχνικό του χάρισμα κατόρθωσε και κατέθεσε τη δική του προσευχή και δέηση προς τον Ουρανό.

Βιογραφικό

Ο Σταύρος Κοτσιρέας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Η οικογένειά του μετανάστευσε στο Brisbane της Αυστραλίας το 1963 όπου πέρασε την πρώιμη παιδική του ηλικία. επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 1968. Σε ηλικία δεκατριών χρόνων ξεκίνησε στίβο στον αθλητισμό (400 & 800μ), και αγωνίστηκε σε επίπεδο πρωταθλητισμού για δεκαέξι χρόνια, 1973-1989. 

Επιλέχθηκε το 1980 για να συμμετάσχει στην ομάδα για την «Ολυμπιακή φλόγα» ως λαμπαδηδρόμος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Το 1980 ξεκίνησε μια μαθητεία δύο ετών με τον Βασίλη Φωτόπουλο (σκηνογράφο και ενδυματολόγο, ζωγράφο και βραβευμένο με Όσκαρ για τα σκηνικά και κοστούμια για την ταινία “Ζορμπά ο Έλληνας ''), ο οποίος επίσης έγινε μέντορας του. 

Η πρώτη σκηνογραφική εμπειρία με τον Φωτόπουλο έγινε το 1980, όταν τον βοήθησε στα σκηνικά για τα θεατρικά έργα "Ο Λευκός Γάμος" και "Εμιγκρέδες" στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν, και τα δύο έργα σκηνοθέτησε ο Γιώργος Λαζάνης. 

Το 2012 συνεργάστηκε με τον Βλαδίμηρο Κυριακίδη και την Έφη Μουρίκη, δημιουργώντας τα σκηνικά για τα έργα " Extremities και Μνημόνιο-ακρότητες". 

Το 1984 ξεκίνησε έξι χρόνια σπουδών (1984-1990) στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη της Ολλανδίας. Εκεί ο καλλιτέχνης ειδικεύτηκε στη ζωγραφική, το σχέδιο και τη χαρακτική και συνέχισε ολοκληρώνοντας με το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στα σκηνικά και την ενδυματολογία. 

Ο Σταύρος Κοτσιρέας έχει παρουσιάσει το έργο του σε 38 ατομικές και 85 ομαδικές εκθέσεις και το έργο του βρίσκεται σε ιδιωτικές, δημόσιες και εταιρικές συλλογές. Από το 1993 ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Από το 2016 συνεργάζεται με το καλλιτεχνικό χυτήριο V & P. Tassis για την χύτευση και παραγωγή των γλυπτών του σε μπρούτζο, ενώ είναι επίσης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του χυτηρίου.

Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
1N89J
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα


 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ