facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




«Έκρηξη» 30% στον παγκόσμιο Τουρισμό το 2023 ~ Οι νέες τάσεις στα ταξίδια

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  07/12/2022 09:50:13
«Έκρηξη» 30% στον παγκόσμιο Τουρισμό το 2023 ~ Οι νέες τάσεις στα ταξίδια

Η Ελλάδα έσπασε τα τουριστικά κοντέρ από τη φετινή κιόλας σεζόν, βάζει ως στόχο τουλάχιστον 18 δισ. ευρώ για το 2023 και ετοιμάζεται να διεκδικήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο από την παγκόσμια πίτα που θα αυξηθεί κατά 30%. 

Η εισβολή στην Ουκρανία, η πολιτική αστάθεια, ο πληθωρισμός και η οικονομική επιβράδυνση, αναμφίβολα επηρέασαν αρνητικά τις εκτιμήσεις ότι ο παγκόσμιος Τουρισμός μπορεί να ανακτήσει τις απώλειες της πανδημίας και να επιστρέψει στα προ Covid επίπεδα ως το τέλος του 2023. Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του Economist Intelligence Unit, το νέο ορόσημο τοποθετείται στο 2024, αλλά με διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή. 

Ακόμα κι έτσι, η ζήτηση το 2023 θα είναι ισχυρή και αναμένεται αύξηση κατά 30% στις τουριστικές αφίξεις παγκοσμίως, οι οποίες έτσι θα πιάσουν τα 1,6 δισεκατομμύρια, επίδοση που προστίθεται στην αύξηση κατά 60% του 2022.  

Η σκιά του πληθωρισμού στην τουριστική αγορά

Η σκιά του πληθωρισμού συνεχίζει, πάντως, να πέφτει βαριά στην τουριστική αγορά. Από τη μια, ροκανίζει τα εισοδήματα των ταξιδιωτών, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητες τους. Από την άλλη, ξενοδοχεία και εστιατόρια “παλεύουν” με τις υψηλές τιμές στην ενέργεια αλλά και τα τρόφιμα, ενώ και οι αεροπορικές εταιρίες αντιμετωπίζουν τα υψηλά κόστη των καυσίμων. Σε όλα αυτά, θα πρέπει να συνυπολογίσει κανείς τις πιέσεις για μισθολογικές αυξήσεις αλλά και τις ελλείψεις εξειδικευμένου προσωπικού, όπως φάνηκε στις απίστευτες ουρές της ταλαιπωρίας ακόμα και στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Ευρώπης.  

Ως βαρόμετρο μπορούν να χαρακτηρισθούν οι ταξιδιώτες από την Κίνα, που τόσο έλλειψαν από την παγκόσμια αγορά, λόγω της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων. Στο βασικό σενάριο, οι Κινέζοι θα φτάσουν στα 59 εκατομμύρια στη διάρκεια του 2023, δηλαδή θα διπλασιαστούν. Ακόμα κι έτσι θα είναι μόλις το 1/3 από τα περίπου 155 εκατομμύρια που κατέκλυσαν την τουριστική αγορά το 2019.  

Booking: Ανατρεπτικές νέες τάσεις

Πέρα από την ανθρωπογεωγραφία του Τουρισμού το 2023, μεγάλη έρευνα του Booking, κατέγραψε τις διαφαινόμενες νέες τάσεις, που ανατρέπουν όσα γνωρίζαμε. Σύμφωνα με το BNBnews, που επεξεργάστηκε τα στοιχεία της έρευνας, το βασικό είναι ότι οι άνθρωποι παγκοσμίως διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τα ταξιδιωτικά τους σχέδια. Μάλιστα το 73% δηλώνουν ότι είναι περισσότερο αισιόδοξοι από το 2022.  

Ενώ πολλοί είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα για να αναπληρώσουν τις ταξιδιωτικές εμπειρίες που έχασαν τα περασμένα χρόνια, το τρέχον οικονομικό κλίμα ωθεί πολλούς ταξιδιώτες να αναζητούν καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Για ορισμένους ταξιδιώτες, αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουν τον περιορισμένο προϋπολογισμό τους για να εκμεταλλευτούν προσφορές ή ταξίδια σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους (63%). Το 53% κοιτάζει εκτός των συνηθισμένων υψηλών περιόδων για να εντοπίσει προσφορές. Αναμένουμε επίσης μείωση στον αριθμό των σύντομων αποδράσεων σε πόλεις. Το 55% των ταξιδιωτών πιστεύει ότι αξιοποιεί καλύτερα τον προϋπολογισμό του πραγματοποιώντας ένα ή δύο ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας, αναφέρει η πλατφόρμα. 

Οι περισσότεροι (61%) θα προγραμματίσουν τα ταξίδια τους ακόμη νωρίτερα με την ελπίδα να εξασφαλίσουν μια καλύτερη προσφορά, ενώ το 60% θα έχει ως προτεραιότητα το να επωφεληθεί από εκπτώσεις και προγράμματα επιβράβευσης για ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. 

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες (55%) αναζητούν στις διακοπές τους το 2023 αποσύνδεση από την τεχνολογία για να ξεφύγουν από την καθημερινότητα. Σχεδόν οι μισοί (44%) θέλουν πιο αυθεντικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Το 58% ενδιαφέρεται να μάθει δεξιότητες επιβίωσης. Όπως τον τρόπο να βρίσκει πόσιμο νερό (53%) και να ανάβει φωτιά χωρίς κάποιο εργαλείο (42%). 

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των ταξιδιών εκτός πόλεων. Τα καταλύματα που μπορούν να προσφέρουν τις ζητούμενες εμπειρίες στους επισκέπτες είναι πιθανώς και τα δημοφιλέστερα. 

Δημοφιλείς οι τοπικές εκδρομές

Οι ταξιδιώτες θέλουν να ξεπεράσουν τα όριά τους. Όλο και πιο δημοφιλείς φαίνεται να γίνονται οι τοπικές εκδρομές. Οι επισκέπτες αναζητούν αυθεντικές εμπειρίες σε προορισμούς με διαφορετική κουλτούρα από τη δική τους. Το 73% των ερωτηθέντων ανυπομονεί να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι σε ασυνήθιστα για εκείνους μέρη που θα δοκιμάσει τα όριά τους. 

Το 88% των ταξιδιωτών θέλει ταξίδια με μια νοσταλγική χροιά το 2023. Όπως δηλαδή επισκέψεις σε τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν στο παρελθόν ταινίες ή ταξίδια με λεωφορείο που θυμίζουν σχολικές εκδρομές. Παράλληλα, σχεδόν το ένα τέταρτο των ταξιδιωτών (23%) θέλει να «χαθεί» στον ρομαντισμό μιας προψηφιακής εποχής.   

Τα ταξίδια συνδέονται συχνά με την ευεξία και το 2023 οι ταξιδιώτες σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία. Σχεδόν οι μισοί ταξιδιώτες (44%) ελπίζουν να κάνουν κράτηση για αποδράσεις διαλογισμού και ενσυνειδητότητας το επόμενο έτος. Το 42% επιθυμεί να κάνει ένα «διάλειμμα υγείας» για να επικεντρωθεί στην ψυχική ή σωματική υγεία ή να αντιμετωπίσει σημαντικά ορόσημα της ζωής, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση. Δύο στους πέντε (40%) επιθυμούν ακόμη και να κάνουν κράτηση σε retreat σιωπής. 

iefimerida.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
QCLOY
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ