facebook  youtube  twitter  instagram 23/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Παλαιοπαναγια» στην Ιερά Μονή Προυσού

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  20/09/2022 21:58:13
Εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Παλαιοπαναγια» στην Ιερά Μονή Προυσού

Εκδρομή πραγματοποιεί την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Βλαχάβας «Η Παλαιοπαναγιά» στην Ιερά Μονή Παναγίας Προυσιώτισσας στο Καρπενήσι.

Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής και ώρα 7:00 από το πάρκιγνκ του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμπάκας.

Το πρόγραμμα

Αφού κάνουμε ενδιάμεσες ολιγόλεπτες στάσεις, συνεχίζουμε τη διαδρομή μας αφήνοντας πίσω μας το Καρπενήσι καθώς συνεχίζουμε για την Μονή της Παναγίας Προυσιώτισσας. Στο δρόμο μας και στην περιοχή κλειδί θα κάνουμε ολιγόλεπτη στάση στα Πατήματα της Παναγίας. Πάνω σε κάθετο βράχο έχουν διαμορφωθεί επτά σχήματα διαφορετικού χρώματος με τη μορφή πατημασιάς, που δείχνουν ακριβώς τα βήματα της Παναγίας, τα ίχνη που άφησε στο δρόμο της για τον Προυσό. Πρόκειται για ένα περίεργο γεωλογικό φαινόμενο που όμως κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να ερμηνεύσει. Το σημείο που βρίσκεται μόλις 10 χλμ από το μοναστήρι του Προυσού είναι επισκέψιμο και πλήθος πιστών δεν παραλείπουν να κάνουν μία στάση για να προσκυνήσουν με ευλάβεια και ταπείνωση. Μπρελόκ αυτοκινήτων, κλειδιά και κέρματα είναι μόνο μερικά από τα προσωπικά αντικείμενα που αφιερώνουν στην Παναγία οι προσκυνητές.

Επόμενος προορισμός μας η Μονή. Η μονή Προυσού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προσκυνητικά κέντρα της Ορθοδοξίας καθώς φιλοξενεί την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Προυσιώτισσας η οποία είναι έργο του Ευαγγελιστού Λουκά. Καθημερινά συρρέει πλήθος κόσμου προκειμένου να προσκυνήσει και να λάβει την ευλογία της από όλα τα μέρη της Ελλάδας αλλά και πιστούς από όλο τον κόσμο. Το μοναστήρι γιορτάζει στις 23 Αυγούστου που είναι η απόδοση της γιορτής της «ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ». Απέχει μόλις 28 χιλιόμετρα από το Καρπενήσι και 55 χιλιόμετρα από το Αγρίνιο. Η μονή στέκει από τον 9 αιώνα μ.Χ. μεγαλόπρεπα στις άκρες ενός απόκρημνου βράχου των Ευρυτανικών βουνών. Η θέα αλλά και η μορφολογία της περιοχής είναι τέτοια που θα καταπλήξουν κάθε προσκυνητή αλλά και επισκέπτη. Η μονή διαθέτει εκτός των άλλων ξενώνες για τους επισκέπτες αλλά και μουσείο όπου εκτίθενται εικόνες του 15ο και 16ο αιώνα, εκκλησιαστικά κειμήλια και χειρόγραφα αλλά και μέρος του οπλισμού του Γεώργιου Καραϊσκάκη. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα και περιήγηση στη μονή.

Παίρνουμε τον δρόμο της επιστροφής προς το Καρπενήσι για να κάνουμε στάση για το μεσημεριανό μας φαγητό σε μια ταβέρνα κοντά στο Μεγάλο Χωριό σε μια καταπράσινη περιοχή. 

Αμέσως μετά το μεσημεριανό μας θα επισκεφτούμε το Καρπενήσι. Θα έχουμε ελεύθερο χρόνο για περιήγηση στο κέντρο της πόλης καθώς και για καφέ. Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και του Δήμου Καρπενησίου. Βρίσκεται στο κέντρο του Νομού, στη νοτιοδυτική πλευρά του Βελουχιού σε υψόμετρο 960 μέτρα. Απέχει 78 χλμ από τη Λαμία και 111 χλμ από το Αγρίνιο, μέσω της γέφυρας της Επισκοπής.


Επιβίβαση ξανά στο λεωφορείο μας και επιστροφή. Εάν ο χρόνος μας το επιτρέπει θα κάνουμε μια ενδιάμεση στάση στα Λουτρά Υπατης ή στη Λαμία για ξεμούδιασμα και για μια γνωριμία με την περιοχή.

Άφιξη αργά το βράδυ…

Το παραπάνω πρόγραμμα είναι ενδεικτικό και γίνονται αλλαγές ανάλογα με τον διαθέσιμο χρόνο που έχουμε η άλλων εξωτερικών παραγόντων και κατόπιν συνεννοήσεις με τον υπεύθυνο της εκδρομής.

ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΛΑΧΑΒΑΣ «Η ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑ»


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
61459
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα









































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ