facebook  youtube  twitter  instagram 5/12/2023

chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 
Εκδρομή στην Αίγινα με την ενορία της Διάβας!

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  14/06/2023 09:40:12
Εκδρομή στην Αίγινα με την ενορία της Διάβας!

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΙΑΒΑ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ
ΤΗΛ. 24320 23645 www.inadd.net
[email protected]  instagram: enoria.diavas

Κατά το διήμερο 9 & 10 Ιουνίου η ενορία μας, με την ευλογία του Επισκόπου μας κ. Θεοκλήτου, πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή στο πανέμορφο κι ευλογημένο νησί της Αίγινας.

Ξεκινήσαμε 50 προσκυνητές ένα πνευματικό και ψυχαγωγικό ταξίδι στο χρόνο, στη φύση, στην ιστορία, στην αποκάλυψη. Προσκυνητές από την Διάβα, την Καλαμπάκα, το Μουργκάνι, την Μ. Κερασιά, την Κρύα Βρύση, την Ράξα, τα Τρίκαλα, σαν μία μεγάλη οικογένεια ταξιδέψαμε με σύμμαχο τον ηλιόλουστο καιρό με το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours. Με άριστη διάθεση και αναμονή εξερεύνησης όσων προσκυνημάτων θα επισκεφτούμε. Εξερεύνηση στο χρόνο, στο χώρο, εξερεύνηση του ιερού. 

Από Διάβα προς Καλαμπάκα, από Καλαμπάκα προς Τρίκαλα κι από εκεί προς Αθήνα. Στη διαδρομή η κα. Γεωργία Ψύρρα, πολιτισμολόγος, εκ Διάβας, μας ενημέρωνε σχετικά με τα προσκυνήματα που θα επισκεφτούμε. Φτάσαμε στον Πειραιά. Κι από εκεί πάνω στο πλοίο, θαυμάζοντας το απέραντο γαλάζιο που μυσταγωγεί γαλήνη και ηρεμία στις ψυχές μας. Φτάνοντας στην Αίγινα και κατευθυνόμενοι στην Ιερά Μονή Παναγίας Φανερωμένης με τον παλαιό ναό, τις μυστικές κατακόμβες και την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, εικόνα χαρακτηριστική καθότι η Παναγία δεν κρατάει στα χέρια της τον Χριστό ως βρέφος. Εκεί μας ξενάγησε ο κ. Σπύρος που διακονεί στο προσκύνημα. Σειρά είχε ο άγιος Νεκτάριος. Έντονα συναισθήματα έλαβαν σάρκα και οστά όταν εισήλθαμε στο μοναστήρι και κυρίως στον τάφο του αγίου μας. Ο άγιος που συκοφαντήθηκε, πολεμήθηκε, αδικήθηκε, υπέμεινε και αγίασε. Ο άγιος που ισορροπούσε μεταξύ της αγάπης και της διοίκησης. Ο Θεός τον ανέδειξε στη χορεία των αγίων! Ο τάφος του μήνυμα για τον καθένα ξεχωριστά. Στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ναούς των Βαλκανίων, τελέσαμε Ιερά Παράκληση. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές, αφού όλοι μαζί ψάλλαμε γνωστά τροπάρια. Στιγμές μοναδικές, πνευματικές. Όλοι μαζί μία οικογένεια που μας συνδέει η κοινή πίστη και οι κάθε λογής αναζητήσεις. Ακολούθως στην αγία Μαρίνα Αίγινας, όπου καταλύσαμε, απολαμβάνοντας τις ομορφιές της φύσης, τα καταστήματα, τη χαρά της παρέας.

Την επόμενη ημέρα κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μονή του αγίου Μηνά. Μας υποδέχτηκαν, μας φιλοξένησαν οι μοναχές της Μονής. Προσκυνήσαμε και κινήσαμε λίγο πιο δίπλα, για τον αρχαίο ναό της Αφαίας. Μεγαλείο αρχαιότητας και πολιτισμού. Βουνό και θάλασσα. Πολιτισμός και αρχαιότητα. Όλα έσμιξαν τόσο αρμονικά στο διάβα των αιώνων. Στη συνέχεια η Αίγινα μας καλούσε να την εξερευνήσουμε. Ο ελεύθερος χρόνος αρκετός. Εκεί, συναντήσαμε τον π. Ηλία Διακουμάκο, κληρικό στην Αίγινα, θεολόγο και συγγραφέα βιβλίων, βιβλίων ιδίως που σχετίζονται με κοινωνικά θέματα που θίγει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στα κείμενα του. Ο π. Ηλίας μας έδωσε δύο δικά του βιβλία για όλους τους προσκυνητές και μερικά βιβλία για την Πολυζώειο ενοριακή βιβλιοθήκη. Κι από εκεί; Φεύγοντας με ισχυρά συναισθήματα, αγαλλίασης και ηρεμίας, ίσως με ποιο έντονα τα σημεία της πίστης, των βεβαιοτήτων, των αβεβαιοτήτων, των αναπάντητων ερωτημάτων, σαλπάραμε για τον Πειραιά. 

Στη συνέχεια μας περίμενε ο άγιος Πορφύριος. Επισκεφτήκαμε στο Μήλεσι το μοναστήρι του. Ένας σύγχρονος άγιος που άφησε τεράστια πνευματική παρακαταθήκη σε όλους μας και ιδίως στα νέα παιδιά. Ένας σύγχρονος άγιος που με καλοσύνη, χαμόγελο και ζωντανό λόγο μιλούσε και μιλάει στις καρδιές των ανθρώπων. Στον πρόναο φυλάσσεται σε φιαλίδιο αίμα του αγίου. Στο μοναστήρι συναντήσαμε και τις δύο αδελφές κατά σάρκα και δόκιμες μοναχές με καταγωγή από τα Τρίκαλα, γνωστές μας. Εκεί τις οδήγησε η αγάπη του Θεού και ο άγιος Πορφύριος της έδειξε τον δρόμο της υπακοής.

Ευχαριστούμε το ταξιδιωτικό πρακτορείο Tsiatsios Tours και τον οδηγό μας, Δημήτριο Χολέβα για την άριστη επικοινωνία, χημεία και συνεργασία. Σας ευχαριστούμε όλους για τη συμμετοχή σας στο πνευματικό και ψυχαγωγικό αυτό βήμα, ταξίδι μας. Ευχαριστούμε και όλους τους προσκυνητές εκτός της ενορίας μας. Τιμή μας που σας γνωρίσαμε και μαζί απολαύσαμε όλες αυτές τις στιγμές. Θα συναντηθούμε και πάλι. Ναι, πρέπει να ήταν από τις καλύτερες εκδρομές της ενορίας μας. Όλοι έμειναν ευχαριστημένοι και ενισχυμένοι πνευματικά. Το κοινωνικό δεν αποκλείει το πνευματικό και το πνευματικό περικλείει μέσα του το κοινωνικό. Φυσικά, υπάρχει συνέχεια. Έχει καθιερωθεί εξάλλου. Κάθε νησί κι ένας άγιος, κάθε τόπος κι ένα προσκύνημα. Μέχρι την επόμενη μας συνάντηση. Μέχρι το επόμενο ταξίδι μας. Συναντώντας τα ιερά προσκυνήματα και την πανέμορφη Ελλάδα μας μαζί με την ενορία της Διάβας!

Πρεσβύτερος Ηρακλής Φίλιος
Εφημέριος Διάβας
Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
15904
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
 


  © 2012-2023 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ