facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Εγκαίνια Ιερού Ναού και θέσπιση τοπικής εορτής

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  06/04/2022 13:21:43
Εγκαίνια Ιερού Ναού και θέσπιση τοπικής εορτής



Η Ιερά Μητρόπολις Σταγών και Μετεώρων ανακοινώνει στο ευσεβές πλήρωμά της ότι, την προσεχή Κυριακή 10 Απριλίου (Ε΄ Κυριακή των νηστειών) θα τελεσθούν υπό του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Θεοκλήτου τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Διάβας. Κατόπιν αποφάσεως του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο εν λόγω Ιερός Ναός θα είναι αφιερωμένος, εκτός της μνήμης του Αγίου ενδόξου μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του ιαματικού, και στην μνήμη των τριών Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν τοπικούς Αγίους και είναι οι εξής:

Α. Ιερομάρτυς Κωνσταντίνος (από την Περιστέρα)
Β. αναγνώστης Αθανάσιος (από την Θεόπετρα) και
Γ. Πολύζος ή Πολυζώης (από την Διάβα).

Η μνήμη τους θα τιμάται στο εξής κατά την Ε΄ Κυριακή των νηστειών εκάστου έτους (σύμφωνα και με την αρχαία συνήθεια της Εκκλησίας, κατά την οποία η θέσπιση κάποιας εορτής ορίζεται να τελείται την ημέρα αναμνήσεως των εγκαινίων του Ναού) στον Ιερό Ναό Αγίου Πανελεήμονος και τριών Νεομαρτύρων Διάβας.

Οι τρεις τοπικοί Νεομάρτυρες

Τις πληροφορίες για το μαρτύριό των τριών αυτών Νεομαρτύρων τις αντλούμε από χειρόγραφο της Ιεράς Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων του 18ου αιώνος, στο οποίο γίνεται αναφορά ότι οι συγκεκριμένοι Νεομάρτυρες, ἀδίκως κρεμασθέντες, μαρτύρησαν για την πίστη τους πιθανόν μεταξύ των ετών 1767-1770. Η χειρόγραφη σημείωση με τα ονόματά τους συνοδεύεται από ένα μεγαλυνάριο προς τιμήν τους, το οποίο αναφέρει (sic):

«Δεῦται ευφῖμισόμεν ει πιστεὶ
τοὺς τρεῖς αθλοφώρους τῶν πολίζο πρεβεντινόν
και τον παπᾶ κώστα τον τζαισινῶν
σιν αθανἀσίου εκ κῶμις κωβελτζίου
αδίκως κρεμαστέντες πάνταις τιμίσομεν».

Οι τρεις τοπικοί Νεομάρτυρες αποτελούν το νέο στολίδι της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, πλαισιώνοντας τους ήδη υπάρχοντες Αγίους της. Η αγία μας Εκκλησία έχει αναδείξει στο διάβα των αιώνων πλήθος Αγίων, Οσίων, Μαρτύρων και Νεομαρτύρων, οι οποίοι αποτελούν για τους Ορθοδόξους Χριστιανούς βάλσαμο, αποκούμπι και σημείο της θεϊκής παρουσίας. Είναι ένα σημάδι ότι ο Τριαδικός Θεός ποτέ δεν εγκατέλειψε τον άνθρωπο , και πάντοτε κάνει αισθητή την παρουσία του στον κόσμο.

Έτσι, ως τοπική Εκκλησία, καλούμαστε με ευλάβεια και συντριβή καρδίας, να τιμήσουμε και να μιμηθούμε τους νέους Αγίους μας, αφού είμαστε απόγονοι και διάδοχοί τους. Η ύπαρξή τους αποτελεί μεγάλη τιμή για τον καθένα μας, καθώς και πνευματικό στήριγμα για την πορεία μας. 

Ευελπιστούμε και προσευχόμαστε, όπως ο Πανάγαθος Θεός, διά πρεσβειών των Αγίων ενδόξων Νεομαρτύρων και πάντων των εν Μετεώροις διαλαμψάντων Οσίων Πατέρων ημών, φανερώσει περαιτέρω στοιχεία του βίου τους και του μαρτυρίου τους, καθιστώντας τους πρότυπα για όλους μας και παρουσίες πνευματικές στις ζωές μας, συνυφασμένες με την ευσέβεια των Χριστιανών της Μητροπόλεώς μας.


Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
94782
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ