facebook  youtube  twitter  instagram 16/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Ε. Ζιώγος - Αλλαγή τρόπου διοίκησης στο Δήμο Μετεώρων

Δημοσιεύθηκε από: Αναγνώστης  17/05/2021 08:59:09
Ε. Ζιώγος - Αλλαγή τρόπου διοίκησης στο Δήμο Μετεώρων
Οι πάντες ομολογούν ότι ο Καλλικράτης θανάτωσε τα χωριά. Όμως δεν είναι σωστό, διότι κατά την γνώμη μου τα χωριά τα θανάτωσαν οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του Δήμου...

στους οποίους η νομοθεσία έδωσε την δυνατότητα να επιλέξουν τον τρόπο διοίκησης με μοναδικό κριτήριο την εξυπηρέτηση του πολίτη και όχι τι βολεύει το Δημοτικό Συμβούλιο.

O σημερινός τρόπος διοίκησης είναι o πιο απλώς και εύκολος για τους δημοτικούς συμβούλους αλλά κουράζει τους πολίτες ενώ τα παρακάτω αναφερόμενα είναι βέβαια δύσκολα αλλά πολύ μα πολύ εξυπηρετικά για τον πολίτη.

Δυστυχώς στον Δήμο μας επέλεξαν από το 2011 μέχρι σήμερα σε ένα στυλ διοίκησης που επιφέρει ζωντάνια και κίνηση οικονομική κλπ μόνο στην έδρα του Δήμου, και οι κάτοικοι των χωριών διανύουν μεγάλες αποστάσεις για την εξυπηρέτησή τους.

Από την πρώτη ημέρα ο τότε Δήμαρχος μετακίνησε όλους τους υπαλλήλους στο κέντρο του Δήμου χωρίς να υπολογίσει την εξυπηρέτηση του πολίτη που ζει και εργάζεται στα χωριά, παρά μόνο ενδιαφέρθηκε για την συγκέντρωση των υπηρεσιών ώστε να τις ελέγχει όλες ο ίδιος, πράγμα που έφερε ταλαιπωρία στους πολίτες διανύοντας πολλά χιλιόμετρα για να πάνε στο κέντρο του Δήμου [Δημαρχείο] για την εξυπηρέτησή τους.

Στη διαμαρτυρία μας γιατί πήρε όλες τις υπηρεσίες από τη Δημοτική Ενότητα, απαντούν ότι είμαστε ένας Δήμος άρα πρέπει να παν όλα στο Δημαρχείο. Αυτό δεν είναι σωστό αλλά μια δικαιολογία που οι πολίτες την πίστεψαν. Θα μπορούσε όλα τα έγγραφα να εκδίδονται στις Δημοτικές Ενότητες.

Παρασύρθηκαν από άλλους Δήμους οι οποίοι διοικούνται με το σημερινό τρόπο συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών στο Δημαρχείο και Αντιδημάρχους με Θεματικές ενότητες αλλά υπάρχει μια τεράστια διαφορά με τον Δήμο Μετεώρων: εκείνοι είναι μικροί σε έκταση και κοντά οι οικισμοί τους, ενώ ο δικός μας Δήμος είναι τεράστιος σε έκταση δεύτερος σε όλη την Ελλάδα με απομακρυσμένους οικισμούς και απαραίτητα πρέπει να αποκεντρωθούν υπηρεσίες και να παν κοντά στον πολίτη.

Ο κόσμος των χωριών δεν αντιδρά πρώτον γιατί είναι γερασμένος δεύτερον έχει πολλά οικογενειακά, οικονομικά τα τελευταία χρόνια προβλήματα, και τρίτον κουράσθηκε να φωνάζει και ήδη ξέρει εκ προτέρων ότι δεν εισακούετε.

Επίσης είδαμε στο δήμο μας να ορίζουν Αντιδημάρχους με θεματικές ενότητες αυτό όμως είναι λάθος διότι αναθέτουν στον αντιδήμαρχο που είχε πλειοψηφία ψήφων από την Βασιλική πχ να λύσει τα προβλήματα αγροτικών θεμάτων, έργων κλπ για τα Χάσια όπου είναι ανεπιθύμητος και πραγματικά δεν τον θέλουμε ως υπεύθυνο για τα Χάσια, αν τον θέλαμε θα το λέγαμε με την ψήφο μας.

Με λίγα λόγια εμείς ψηφίσαμε στα Χάσια τον Παπανικολάου ως καταλληλότερο μόνο και μόνο για να προάγει, να προτείνει εκτέλεση έργων και να λύσει τα προβλήματά μας στα Χάσια και δεν τον ψηφίσαμε για να λύνει τα προβλήματα στα Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης Καλαμπάκας. Άρα λάθος να τοποθετούν τον αντιδήμαρχο εκεί που ο λαός δεν τον έδωσε ούτε μία ψήφο. Ερχόταν ο Κος Βουρλίτσης στα Χάσια και ο άνθρωπος ένιωθε ξένος και το έβλεπες στο πρόσωπό του και κόλλαγε δίπλα στον Πρόεδρο να τον υποδείξει πού είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να κάνει.

Αν κάθε αντιδήμαρχος ήταν υπεύθυνος για τη Δημοτική Ενότητα από την οποία πήρε τις περισσότερες ψήφους και είχε την αποκλειστική ευθύνη για όλα τα θέματα σε αυτήν την περιοχή, τότε θα προσπαθούσε να διεκδικήσει για την περιοχή του πολλά έργα και θα υπάρχει ένας φοβερός ανταγωνισμός μεταξύ των αντιδημάρχων με αποκλειστικά κερδισμένο τον πολίτη.

Με το σημερινό στυλ διοίκησης ο Αντιδήμαρχος δεν γνωρίζει καθόλου την περιοχή. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Αντιδήμαρχος με τον Δήμαρχο αφού δεν γνωρίζουν την περιοχή να επιστρατεύουν τους προέδρους των Κοινοτήτων να βοηθούν με αποτέλεσμα να γίνονται οι πρόεδροι υπάλληλοι άνευ αμοιβής και μάλιστα πολλές φορές μερικοί πρόεδροι αντί απλώς να αποφασίζουν επί παντός θέματος που ενεργείται στη διοικητική περιφέρεια του χωριού τους εκείνοι γίνονται κλητήρες του Δήμου, ή εργάτες του Δήμου.

Σε αυτό οι Πρόεδροι δεν αντιδρούν άλλοι γιατί δεν γνωρίζουν τη δύναμή τους, άλλοι γιατί νιώθουν ότι είναι σημαντικοί κάνοντας διάφορες δουλειές, και άλλοι ότι αν αντιδράσουμε κινδυνεύουμε να μην μας καταβάλλουν τη μηνιαία αποζημίωση στην ώρα τους, αφού έχουμε ως παράδειγμα αρκετούς προέδρους οι οποίοι όταν διαφωνούσαν και έρχονταν σε ρίξη με το Δήμαρχο πληρώνονταν μετά τη λήξη της θητείας του Δημάρχου και άλλοι γιατί θεωρούν ότι θα εκτεθούν στους δημότες τους αν δεν λύσουν το πρόβλημα και αναγκάζονται να επέμβουν μόνοι τους αφιλοκερδώς.

Πρέπει να ορίζουν Αντιδήμαρχο σε κάθε δημοτική Ενότητα τον εκλεγμένο από την αυτή Δημοτική Ενότητα δημοτικό Σύμβουλο ο οποίος και αγαπά αλλά παράλληλα γνωρίζει τον τόπο πολύ καλά. Τον τοποθετείς μόνιμα στην Δημοτική ενότητα, του δίνεις όλα τα μηχανήματα που είχε η πρώην Δημοτική Ενότητα γκρέιντερ, φορτηγό κλπ, του δίνεις τον υδραυλικό, τον ηλεκτρολόγο και τον οδηγό των μηχανημάτων, τα ΚΕΠ, και έναν υπάλληλο διοικητικό ο οποίος θα έχει online σύνδεση για όλα τα θέματα με τον κεντρικό Δήμο ώστε ο πολίτης να μην βρίσκεται στους δρόμους, και δίνεις παράλληλα το πιο σημαντικό, την χρηματοδότηση την πληθυσμιακή ΚΑΠ κλπ η οποία ανήκει αποκλειστικά στους πολίτες της δημοτικής Ενότητας.

Ο εκάστοτε Δήμαρχος φοβάται την προτεινόμενη αποκέντρωση και τούτο γιατί αν ο Αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας έχει όλες της παραπάνω αρμοδιότητες τότε γίνεται ισχυρός και έτσι επικίνδυνος στις επερχόμενες εκλογές και προτιμά να περνάν όλα από τα χέρια του ή 2 αντιδημάρχους ελεγχόμενους αδιαφορώντας αν ο πολίτης ταλαιπωρείται με αυτόν τον τρόπο Διοίκησης.

Εξάλλου εάν εφαρμοσθεί αυτό τότε η πόλη Καλαμπάκα θα χάσει πολλά χρήματα τα οποία θα τα κερδίσουν τα χωριά και αυτό δεν το θέλουν. Ήδη την οικονομική κρίση την πλήρωσαν τα χωριά ενώ η πόλη της Καλαμπάκας αναστήθηκε κυριολεκτικά.

Αλήθεια αν ο Αγοραστός διοικούσε και εκείνος κατά αυτόν τον τρόπο δηλαδή όλες οι υπηρεσίες στην Λάρισα και Αντιπεριφερειάρχης με έδρα την Λάρισα τότε τι θα γινόταν θα πηγαίναμε όλοι στην Λάρισα; Τι δεν κατάλαβαν οι Δήμαρχοι που πέρασαν; Ή το κατάλαβαν αλλά είπαν αφού έφυγαν όλες οι υπηρεσίες από την πόλη μας ας κατεβάσουμε τους χωριάτες στην πόλη μας για να κάνουν τζίρο στα μαγαζιά μας, τα ΤΑΞΙ κλπ για να μετριάσουμε τη ζημιά.

Έτσι με δουλειά των Προέδρων κάνουν τζάμπα το μάγκα οι Αντιδήμαρχοι οι οποίοι στρογγυλοκάθονται δίπλα στο γραφείο του Δημάρχου.

Οι πρόεδροι πρέπει να καταλάβουν ότι κανένας δεν τους λέει μπράβο επειδή κάνουν τον κλητήρα ειδοποιώντας κάποιον δημότη ή κόβουν τα χορτάρια μόνοι τους, ή γράφουν τις συνταγές φαρμάκων στο κέντρο υγείας, ή να μαζεύουν τα ειδοποιητήρια πληρωμής της ύδρευσης κλπ αλλά το αντίθετο τους λένε ότι είναι τα κοροΐδα.

Πρέπει ο πρόεδρος να σταθεί στο ύψος του προέδρου της Κοινότητας και να διεκδικεί συνεχώς έργα, να επιβλέπει την καλή εκτέλεση του έργου [δηλαδή μόλις εκτελείται έργο στην κοινότητά του να ζητά τη μελέτη από την τεχνική υπηρεσία και να βλέπει αν όντως ο εργολάβος τοποθετεί υλικά όπως αναγράφει η μελέτη], αλλά και να προτείνει έργα για την Κοινότητά του και την εξυπηρέτηση των δημοτών του χωρίς ταλαιπωρία, να φροντίζει τα έσοδα από την περιουσία της κοινότητας να αποδίδονται στην Κοινότητα, ως και η πληθυσμιακές χρηματοδοτήσεις του Δήμου ΚΑΠ κλπ να αποδίδονται στην Κοινότητα. Αυτή είναι η δουλειά του.

Θεωρώ προδότες του χωριού τους Προέδρους που άφησαν την κεντρική διοίκηση του Δήμου να υλοτομήσει το δάσος που ανήκει στο χωριό τους και τα έσοδα να μην αποδοθούν για εκτέλεση έργων σε αυτό το χωριό, ή τα έσοδα από ενοικίαση ακινήτων να μην αποδίδονται στην Τοπική Κοινότητα με τη μορφή εκτέλεσης έργων. Ναι μεν είναι στην αρμοδιότητα του Δημοτικού συμβουλίου που θα διατεθούν τα έσοδα όμως το ηθικό και αυτό που λέμε το δίκαιο είναι να αποδοθούν στην Κοινότητα από την οποία προέρχονται τα έσοδα, αυτό που εφαρμόζεται σήμερα ότι εγώ θα τα διαθέσω όπου θέλω είναι πολύ μα πολύ ανήθικο.

Ο Πρόεδρος έχει μεγάλη ευθύνη. Αν δεν ακουστούν τότε να υποβάλλουν ομαδική παραίτηση ώστε να πάει το μήνυμα στη βουλή και να τους δώσει την απαιτούμενη δύναμη ώστε να γίνει υποχρεωτική η απόδοση αυτών των εσόδων στην Κοινότητα με σύνταξη νέου νόμου.

Ο Δήμος πρέπει να εγκαταστήσει online μηχανογραφικό σύστημα εξυπηρέτησης των πολιτών σε όλες τις δημοτικές ενότητες για όλα τα θέματα ώστε με αυτόν τον τρόπο να εκδίδονται άπαντα από τη Δημοτική Ενότητα.

Να συνδεθεί με την Δημοτική Ενότητα η ΔΕΥΑΜ Ύδρευσης ώστε η πληρωμή των τελών ύδρευσης να γίνεται στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας, και εάν είναι αδύνατον η πληρωμή με ρευστό τουλάχιστον να τοποθετηθεί POS και να πληρώνουν με κάρτα ώστε να απαλλαγεί ο πολίτης από την μετακίνησή του και ταυτόχρονα να σταματήσει η ουρά στο ταμείο της ΔΕΥΑΜ. Δεν την βλέπουν την ουρά στο ταμείο κάθε δύο μήνες;

Να ορισθεί Ανταποκριτής ΕΛΓΑ στη Δημοτική Ενότητα και μη μου πείτε ότι θέλει γεωπόνο αφού Ανταποκριτής ορίζεται οποιοσδήποτε υπάλληλος. Θα πετύχουμε την μη μετακίνηση του Κτηνοτρόφου μεγάλης απόστασης.

Απορώ ακόμη πώς κανένας πολίτης από το Μαλακάσι, Παναγία κλπ δεν αντιδρά; Τι έχει πάθει ο Πολίτης; Γιατί αυτή η αδράνεια για τα κοινά δρώμενα;

Άρα πολλές υπηρεσίες πρέπει να πάνε κοντά στον πολίτη και τις αναφέρω ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΟ, ΔΕΥΑΜ, ΚΕΠ, τα Μηχανήματα που είχαν οι καποδιστριακοί Δήμοι, ηλεκτρολόγος, υδραυλικός και τον Αντιδήμαρχο που πήρε τις περισσότερες ψήφους για 4 χρόνια δεν πειράζει, γιατί αυτόν ψηφίσαμε και μην ορίζετε Αντιδημάρχους από άλλη Δημοτική Ενότητά στην περιοχή μας γιατί δεν τον θέλουμε.

Έτσι θα πετύχουμε και την απαλλαγή του Δήμου από ενοικίαση κτιρίων στέγασης των γραφείων, και το κυριότερο οι υπάλληλοι θα πάψουν να εργάζονται ο ένας πάνω στον άλλο υγειονομικώς ακατάλληλα.

Ο δημοτικός σύμβουλος Κος Μαλακασιώτης γνώστης της Τοπικής Αυτ/σης εχει δίκαιο που φωνάζει για αποκέντρωση μηχανημάτων. Όμως χρειάζεται και σε άλλους τομείς.
 
Επειδή μια τεράστια περιοχή σε έκταση έχει αδρανοποιηθεί εντελώς [Ασπροπόταμος, Καστανιά, Χάσια, Τυμφαίων, Μαλακασίου] και δεν αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα τους, θεωρούμε απαραίτητο η βουλή να προβεί στην αναγκαστική υποχρέωση του Δημοτικού Συμβουλίου η τακτική επιχορήγηση και η κάθε είδους επιχορήγηση είτε πρόγραμμα που κυκλοφορεί για εκτελέσεις έργων να διανεμηθεί και να προτείνονται και να εγκρίνονται έργα κατά Δημοτική Ενότητα δηλαδή των πρώην Δήμων, όπως ακριβώς επιχορηγεί τα σχολεία έτσι μόνο θα δούμε και κάνα έργο εκτός κέντρου του Δήμου. Βλέπουμε να προτείνουν έργα στο Α. Τρίτσης και δεν υπάρχουν προτάσεις για εκτέλεση έργων στους πρώην Δήμους Μαλακασίου, Ασπροποτάμου, Τυμφαίων και Χάσια, έτσι μια τεράστια έκταση αδρανοποιείται και δεν αξιοποιούμε ό,τι ωφέλιμο έχει να δώσει αυτή η έκταση.

Ο ισχυρισμός ότι δεν έχω υπαλλήλους κλπ δεν ισχύει είναι απλώς δικαιολογία και 300 υπαλλήλους να έχει ο δήμος μας πάλι δεν θα φθάσουν αν ο κάθε υπάλληλος ασχολείται μόνο με ένα αντικείμενο.

Δήμαρχε εδώ παλεύεις με τον υπουργό και ζητάς και χρήματα και υπαλλήλους και δεν προτείνεις το κλείσιμο υπηρεσιών στις δημοτικές ενότητες επειδή συνταξιοδοτούνται υπάλληλοι. Αυτό μπορούμε όλοι να το κάνουμε το δύσκολο είναι να δημιουργείς συνεχώς επιπλέον υπηρεσίες στις Δημοτικές ενότητες και όχι να τις κλείνεις αυτό είναι πανεύκολο, άλλωστε για αυτό σε ψηφίσαμε το ένα να το κάνεις δύο και όχι το ένα να το κάνεις μηδέν.

Αλλά αφού θέλετε να διοικηθεί ο Δήμος μας ως έχει σήμερα τότε ζητήστε άμεσα από τον υπουργό Εσωτερικών κε Δήμαρχε να σπάσει ο Δήμος μας σε 3 νέους Δήμους ώστε να εξυπηρετηθούμε και παράλληλα να αξιοποιήσουμε ό,τι πολύτιμο προσφέρει η περιοχή γιατί σήμερα υποφέρουμε και όλα είναι κάτω του μηδενός στα χωριά.

Σίγουρα αναζητούμαι υποψήφιο Δήμαρχο με αυτή τη λογική, διαφορετικά ο κάθε Δήμαρχος θα έχει διάρκεια μόνο μια θητεία.

Ε. Ζιώγος



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
2RB1O
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ