facebook  youtube  twitter  instagram 19/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Δύο συνταγές με ...γεύση Ελλάδας - Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα & Γόπες πλακί στο τηγάνι

Δημοσιεύθηκε από: Συνεργάτης Ρ. Ο.  22/01/2016 09:38:55
Δύο συνταγές με ...γεύση Ελλάδας - Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα & Γόπες πλακί στο τηγάνι
Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα: Παραδοσιακό φαγητό της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, με πλούσιες γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου.

• Μερίδες: 6
• Χρόνος προετοιμασίας: 25'
• Χρόνος μαγειρέματος: 45'
• Έτοιμο σε: 1:10'....

ΥΛΙΚΑ

• 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα
• 1 κιλό χόρτα άγρια και αρωματικά (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρα, μυρώνια, κ.λπ.), πλυμένα και χοντροκομμένα
• 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
• 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό
• 1 φλιτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο
• λίγη τριμμένη πιπεριά κόκκινη, καυτερή (προαιρετικά)
• αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βήμα 1: Βράζετε τα φασόλια για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν.

Βήμα 2: Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα.

Βήμα 3: Προσθέτετε τα φασόλια, με όσο νερό χρειάζεται να γίνει το φαγητό ζουμερό. Ανακατεύετε το φαγητό προσεκτικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.


Γόπες πλακί στο τηγάνι: Αν δεν βρείτε γόπες θα το κάνετε με σαβρίδια, κολιούς, μεγάλη σαρδέλα και όλα τα ολόφρεσκα μικρόψαρα του καλοκαιριού, που τα λέμε ταπεινά, αλλά είναι γεμάτα Ω3, φρεσκάδα και ιώδιο.

• Μερίδες: 4
• Χρόνος προετοιμασίας: 20'
• Χρόνος μαγειρέματος: 30'
• Έτοιμο σε: 60'

ΥΛΙΚΑ

• 1 κιλό γόπες
• ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 2 ντομάτες ώριμες
• 1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
• 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι μαϊντανό, μικρό, ψιλοκομμένο
• 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
• αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Βήμα 1: Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν γύρω στα 15 λεπτά στο σουρωτήρι μέχρι να απορροφήσουν το αλάτι τους.

Βήμα 2: Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Στο πιο μεγάλο σας τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τις ρίχνετε μαζί με την πιπεριά, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι γιατί η ντομάτα πιτσιλάει και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά.

Βήμα 3: Τοποθετείτε τις γόπες στο τηγάνι και με ένα κουτάλι τις σκεπάζετε καλά με τη σάλτσα. Αφήνετε τα ψάρια να σιγομαγειρετούν για άλλα 15 λεπτά, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Tips
• Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα μισό ποτηράκι λευκό κρασί ή ούζο.
• Προαιρετικά, μπορείτε προηγουμένως να τηγανίσετε τις γόπες. Αλλά και να μεταμορφώσετε σε ένα καινούριο πιάτο τα τηγανητά ψάρια που περίσσεψαν από την προηγούμενη. olivemagazine.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
5Z348
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα










































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ