Μαυρομάτικα φασόλια με άγρια χόρτα: Παραδοσιακό φαγητό της Πελοποννήσου και ιδιαίτερα της Μάνης, με πλούσιες γεύσεις της ελληνικής υπαίθρου. • Μερίδες: 6 • Χρόνος προετοιμασίας: 25' • Χρόνος μαγειρέματος: 45' • Έτοιμο σε: 1:10'....
ΥΛΙΚΑ
• 500γρ. φασόλια μαυρομάτικα • 1 κιλό χόρτα άγρια και αρωματικά (ραδίκια, ζοχοί, σταμναγκάθι, καυκαλήθρα, μυρώνια, κ.λπ.), πλυμένα και χοντροκομμένα • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα • 1½ κουτ. σούπας ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ½ φλιτζάνι νερό • 1 φλιτζάνι καλό παρθένο ελαιόλαδο • λίγη τριμμένη πιπεριά κόκκινη, καυτερή (προαιρετικά) • αλάτι, πιπέρι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βήμα 1: Βράζετε τα φασόλια για 2 λεπτά και τα σουρώνετε. Τα ξαναβάζετε να βράσουν σε αρκετό νερό για 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και φυλάτε λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν. Βήμα 2: Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια στο ελαιόλαδο και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά. Τα αφήνετε να σιγοβράσουν για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα χόρτα. Βήμα 3: Προσθέτετε τα φασόλια, με όσο νερό χρειάζεται να γίνει το φαγητό ζουμερό. Ανακατεύετε το φαγητό προσεκτικά και το αφήνετε να σιγοβράσει για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε το φαγητό συνοδεύοντας με χωριάτικο ψωμί.
Γόπες πλακί στο τηγάνι: Αν δεν βρείτε γόπες θα το κάνετε με σαβρίδια, κολιούς, μεγάλη σαρδέλα και όλα τα ολόφρεσκα μικρόψαρα του καλοκαιριού, που τα λέμε ταπεινά, αλλά είναι γεμάτα Ω3, φρεσκάδα και ιώδιο. • Μερίδες: 4 • Χρόνος προετοιμασίας: 20' • Χρόνος μαγειρέματος: 30' • Έτοιμο σε: 60' ΥΛΙΚΑ • 1 κιλό γόπες • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο • 2 ντομάτες ώριμες • 1 πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο • 1 ματσάκι μαϊντανό, μικρό, ψιλοκομμένο • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη • αλάτι, πιπέρι ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Βήμα 1: Καθαρίζετε και πλένετε τα ψάρια, τα αλατίζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν γύρω στα 15 λεπτά στο σουρωτήρι μέχρι να απορροφήσουν το αλάτι τους. Βήμα 2: Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τις ντομάτες. Στο πιο μεγάλο σας τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τις ρίχνετε μαζί με την πιπεριά, το σκόρδο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το τηγάνι γιατί η ντομάτα πιτσιλάει και αφήνετε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15 λεπτά μέχρι να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Βήμα 3: Τοποθετείτε τις γόπες στο τηγάνι και με ένα κουτάλι τις σκεπάζετε καλά με τη σάλτσα. Αφήνετε τα ψάρια να σιγομαγειρετούν για άλλα 15 λεπτά, πασπαλίζετε με τον μαϊντανό και σερβίρετε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Tips • Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στη σάλτσα μισό ποτηράκι λευκό κρασί ή ούζο. • Προαιρετικά, μπορείτε προηγουμένως να τηγανίσετε τις γόπες. Αλλά και να μεταμορφώσετε σε ένα καινούριο πιάτο τα τηγανητά ψάρια που περίσσεψαν από την προηγούμενη. olivemagazine.gr
|