facebook  youtube  twitter  instagram 25/4/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr


 



Δημόσιος Μητρικός Θηλασμός

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  12/11/2021 11:51:13
Δημόσιος Μητρικός Θηλασμός
Από το 1992 έχει καθιερωθεί διεθνώς ο εορτασμός της Παγκόσμιας Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από την WABA (Παγκόσμια Συμμαχία για Δράση στο Θηλασμό), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και τη UNICEF, στις 1-7 Αυγούστου...

Στην Ελλάδα, η εβδομάδα αυτή εορτάζεται στις 1-7 Νοεμβρίου και στο πλαίσιο του εορτασμού το Πανελλήνιο Δίκτυο Εθελοντικών Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας διοργανώνει κάθε έτος τον Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Δημόσιο Θηλασμό σε περισσότερες από 50 πόλεις σε όλη την Ελλάδα!

Σε αυτή τη γιορτή μας δίνεται η αφορμή μητέρες – μέλη των ομάδων του Δικτύου να ευαισθητοποιήσουν, να αφυπνίσουν και να υποστηρίξουν τις νέες μητέρες και την ελληνική κοινωνία γενικότερα για τον μητρικό θηλασμό, όχι μόνο ως λέξεις σε ένα φυλλάδιο ή σε μία ομιλία, αλλά εμπράκτως, ως εικόνα και παρουσία, «από μητέρα προς μητέρα».

Αυτό που ωθεί κάθε μητέρα να συμμετέχει και να υποστηρίζει άλλες μητέρες δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από την αγάπη για το θηλασμό. Όσο μεγάλη και αν είναι η χαρά να θηλάζεις το παιδί σου, ακόμη μεγαλύτερη είναι να βοηθάς άλλες γυναίκες να θηλάσουν τα δικά τους. Έτσι λοιπόν, και φέτος στις επτά του μηνός, ημέρα Κυριακή, στον εξωτερικό χώρο του μουσείου Τσιτσάνη στα Τρίκαλα, συγκεντρωθήκαμε για τον καθιερωμένο δημόσιο θηλασμό, φυσικά με όλα τα μέτρα προστασίας κατά του covid-19.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω μερικά ουσιώδη πράγματα.

Είστε έξω βόλτα με το μωράκι σας. Ξαφνικά αρχίζει να κλαίει έντονα. Πεινάει. Η θηλάζουσα μαμά είναι τροφή για το μωρό της κάθε στιγμή της ημέρας. Όσο συνηθισμένο μας φαίνεται το να τρώνε τα μωρά μας από ένα μπουκάλι το ίδιο συνηθισμένο, ή μάλλον καλύτερα το φυσιολογικό, θα ήταν να σκεφτόμαστε τα μωρά μας να θηλάζουν. Αυτό τελικά είναι ο δημόσιος θηλασμός. Μια μαμά που απλά θέλει να ταΐσει το μωρό της. Διακριτικά και με σεβασμό.

Ο θηλασμός είναι το πιο σπουδαίο διατροφικό δώρο για το μωρό σας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), η UNICEF καθώς και ένας μεγάλος αριθμός Παιδιατρικών Ενώσεων και Συμβούλων Γαλουχίας σε ολόκληρο τον κόσμο συμφωνούν ότι ο θηλασμός είναι η καλύτερη επιλογή τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό. Στάση ζωής και θεμέλιο υγείας! Ο θηλασμός είναι ο συνιστώμενος τρόπος σίτισης ενός νεογέννητου. Ο Π.Ο.Υ. συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τους 6 πρώτους μήνες ζωής του βρέφους και τη συνέχισή του, παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι το δεύτερο έτος ζωής και για όσο ακόμα επιθυμούν μητέρα και παιδί.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα είναι το καλύτερο γάλα για το βρέφος μας, εντούτοις λιγότερο από τις μισές μητέρες θηλάζουν το παιδί τους μέχρι την ηλικία έξι μηνών. Τις περισσότερες φορές οι μητέρες δεν γνωρίζουν, είναι λάθος πληροφορημένες ή προφασίζονται κάποια δικαιολογία όπως, "δεν έχω αρκετό γάλα", "δεν είναι καλή η θηλή μου", "δεν χορταίνει το παιδί μόνο με το γάλα μου" κτλ. Αναμφισβήτητα το να θηλάσει ή όχι κάποιος το παιδί του είναι κάτι εντελώς προσωπικό.

Αν η απόφαση της μητέρας είναι να μην θηλάσει τότε είμαστε υποχρεωμένοι να τη στηρίξουμε σε αυτή την απόφαση. Από την άλλη όμως οφείλουμε να την παροτρύνουμε να θηλάσει και να την ενημερώσουμε για τα πλεονεκτήματα του θηλασμού.

1. Αντισώματα περνούν από τη μάνα στο βρέφος και το προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

2. Ένζυμα του γάλακτος κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.

3. Είναι ελεύθερο μικροβίων.

4. Είναι πάντα στη σωστή θερμοκρασία και δε χρειάζεται χρόνος για να το ετοιμάσεις

5. Λιγότερη πιθανότητα αλλεργίας σε σχέση με το αγελαδινό.

6. Η λακταλβουμίνη που περιέχεται στο μητρικό γάλα μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

7. Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν λιγότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα.

8. Είναι δωρεάν.

9. Έχει πάντα την κατάλληλη θερμοκρασία.

10. Τα μωρά που θηλάζουν προσβάλλονται σπανιότερα από το Σύνδρομο Αιφνιδίου Θανάτου Νεογνών.

Σας παραθέτω όμως και τα οφέλη της μητέρας από τον θηλασμό.

1. Ο θηλασμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους σας, σας χαλαρώνει και ρυθμίζει την αρτηριακή σας πίεση, λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ωκυτοκίνης.

2. Οι μητέρες που θηλάζουν είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν επιλόχεια κατάθλιψη.

3. Ο θηλασμός για μεγάλο χρονικό διάστημα συμβάλλει στην προστασία σας από τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών.

4. Μπορεί επίσης να σας προστατεύσει από την οστεοπόρωση, αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και ως εκ τούτου, κάνοντας πιο δυνατά τα οστά.

5. Ο θηλασμός διεγείρει την έκκριση ωκυτοκίνης. Η ορμόνη αυτή όχι μόνο σας κάνει να νιώθετε καλά, αλλά προκαλεί επίσης σύσπαση της μήτρας και συρρίκνωσή της στο μέγεθος που είχε πριν από την εγκυμοσύνη.

6. Με τον θηλασμό καταναλώνετε περίπου 500 θερμίδες την ημέρα, κάτι που σας βοηθά να χάσετε πιο γρήγορα το βάρος από την εγκυμοσύνη.

7. Για να μην αναφέρουμε ότι εξοικονομεί χρόνο και χρήματα, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη να αγοράσετε γάλα φόρμουλας, να ξοδέψετε χρόνο για να το ετοιμάσετε, να αποστειρώσετε τα μπιμπερό, κλπ.

8. Γκρινιάζει το μωράκι σας; Κανένα πρόβλημα, έχετε μαζί σας ό,τι χρειάζεστε κάθε στιγμή.

9. Ο θηλασμός είναι φιλικός προς το περιβάλλον. Κανένα κουτί γάλακτος φόρμουλας στα σκουπίδια, κανένα μπιμπερό που να χρειάζεται πλύσιμο.

10. Ο θηλασμός είναι η τέλεια ευκαιρία για μερικά χάδια με το μωρό σας, ενώ προάγει το χτίσιμο μιας βαθιάς συναισθηματικής σύνδεσης μητέρας και μωρού.

Στο θηλασμό δεν χωρούν τα πρέπει και αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να το ξεκαθαρίσουμε. Οι άνθρωποι είναι όντα θηλαστικά, ακόμη και υποσιτισμένες μητέρες κάνουν υγιή παιδιά και μπορούν να τα θηλάζουν. «Φαίνεται ότι η φύση δίνει μια προτεραιότητα στα παιδιά, και αν κάποιος τελικά παρουσιάσει έλλειψη αυτή θα είναι η μαμά». Αν κανείς ενδιαφέρεται για το μέλλον της ανθρωπότητας χρειάζεται να προωθήσει τον μητρικό θηλασμό έστω και αν η μητέρα είναι υποσιτισμένη.

Φοβίες και μύθοι καταρρίπτονται από τη σοφία της φύσης, από το φυσικό προορισμό μιας μητέρας να θρέψει μόνη της το παιδί της και από την ενστικτώδη ικανότητα του μωρού να αναζητήσει τροφή στο στήθος της μητέρας του.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η μητρική αγκαλιά γίνεται μια μαγική φωλιά, ο δεσμός ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό που θηλάζει δυναμώνει περισσότερο.

Ειρήνη Μακρή-Αδάμου
Συγγραφέας



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
1N89K
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 
booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα











































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ