facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Δήμος Μετεώρων - Ξεκινάει η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  06/10/2021 12:18:10
Δήμος Μετεώρων - Ξεκινάει η υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων
Υπογράφηκε χθες, μετά από την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, από το Δήμαρχο Δήμου Μετεώρων κ. Θεόδωρο Αλέκο και την ανάδοχο εταιρεία ECO CS -Τσελεμπή Β. η σύμβαση για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων απορριμμάτων...

Η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου με συνολικό προϋπολογισμό 241.800 € θα γίνει από το Πράσινο Ταμείο κατά 80% και το υπόλοιπο 20% με ίδιους πόρους του Δήμου, είναι δε αποτέλεσμα ολοκληρωμένης πρότασης που κατέθεσε ο Δήμος στα πλαίσια του χρηματοδοτικού προγράμματος
«ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ 2020 - ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ» και εγκρίθηκε χωρίς περικοπές.

Με τη υπογειοποίηση των κάδων η αποκομιδή των απορριμμάτων θα περάσει σταδιακά σε μια άλλη εποχή για τον Δήμο πιο φιλική για τον δημότη αλλά και πιο ουσιαστική για το περιβάλλον.

Θα τοποθετηθούν κατ΄ αρχήν σε πέντε (5) επιλεγμένα σημεία του Δήμου αντίστοιχα υπόγεια συστήματα. Το κάθε σύστημα αποτελείται από δύο υπόγειους κάδους χωρητικότητας 3.000 lit ο καθένας ήτοι συνολικής χωρητικότητας 6.000 lit περίπου. Το κάθε σύστημα αντικαθιστά 6 κοινούς πλαστικούς κάδους (πράσινους ή μπλε) με τους οποίους γίνεται η αποκομιδή σήμερα.

Βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου συστήματος υπογειοποίησης που είναι 5ης γενιάς - σε σχέση με άλλα που υπάρχουν στην Ελληνική αγορά - είναι ότι δεν απαιτείται καμία μετατροπή ή προσθήκη στον υπάρχοντα ήδη στόλο των απορριμματοφόρων του Δήμου αλλά και με την αύξηση της αποθηκευτικής ικανότητας στα 6.000 lit σύμφωνα με μελέτες επιτυγχάνεται μείωση των λειτουργικών εξόδων του Δήμου κατά 65% εξαιτίας της μείωσης των δρομολογίων της αποκομιδής. Ουσιαστικά από τα συγκεκριμένα σημεία το απορριμματοφόρο δεν θα κάνει καθημερινή αποκομιδή αλλά κάθε 3 τουλάχιστον μέρες.

Η τοποθέτηση υπόγειων κάδων εκτός από τις οικονομίες κλίμακος που δημιουργεί έχει και άλλα σημαντικά οφέλη όπως:

Αισθητική αναβάθμιση των σημείων τοποθέτησης

• Την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του περιβάλλοντος χώρου με την απομάκρυνση των τροχήλατων κάδων στα σημεία εγκατάστασης, όπου σήμερα οι υφιστάμενοι κάδοι παρουσιάζουν μια σχετικά ”άναρχη” εικόνα .

• Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα περιορίζοντας τη μετάδοση ασθενειών - αφού δεν υπάρχει πρόσβαση σε τρωκτικά, έντομα και αδέσποτα - αλλά και μηδενίζοντας το πρόβλημα των δυσοσμιών, χάριν στην στεγανότητα του συστήματος. Επίσης λειτουργεί αποτρεπτικά στο διασκορπισμό των ανακυκλώσιμων από τους διαφόρους ενδιαφερόμενους.

Περιβαλλοντικά οφέλη

Ενδεικτικά:

• Περιορισμός της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα αφού ελαχιστοποιείται αισθητά η διαρροή υγρών.

• Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου,

• Το σύστημα προσφέρει σημαντική μείωση κατανάλωσης καυσίμων, με αποτέλεσμα να προκαλείται μικρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και μικρότερη ηχορύπανση.

• Βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής όπου εγκαθίσταται ο κάδος.

Λειτουργικά Πλεονεκτήματα

• Αύξηση των ανακυκλώσιμων

• Οικονομικότερο κόστος λειτουργίας σε σύγκριση με άλλα συστήματα, χωρίς αναλώσιμα ή ανταλλακτικά

• Δυνατότητα εγκατάστασης σε δρόμους με κλίση

• Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις

• Η αντιδιαβρωτική προστασία διασφαλίζει υψηλή ανθεκτικότητα σε περιοχές με υψηλό υδροφόρο ορίζοντα.

Τέλος το σύστημα στη πλήρη ανάπτυξή του μπορεί να εφοδιαστεί με έναν σένσορα επιτήρησης της στάθμης πλήρωσης, το οποίο στέλνει ειδοποίηση σε κεντρική μονάδα Η/Υ στη Διεύθυνση Καθαριότητας, επιτρέποντας έτσι τον καλύτερο προγραμματισμό των δρομολογίων αποκομιδής.

Από το γραφείο του Δημάρχου



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
7FO6C
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ