facebook  youtube  twitter  instagram 29/3/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr

 




Διαχρονικό μήνυμα του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης [13/5/1898] - Συγκινητικός ο εορτασμός συμπλήρωσης 124 ετών [101 φώτος]

Δημοσιεύθηκε από: Αντώνης Βλιώρας  13/05/2022 10:18:04
Διαχρονικό μήνυμα του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης [13/5/1898] - Συγκινητικός ο εορτασμός συμπλήρωσης 124 ετών [101 φώτος]

Ο χρόνος σταμάτησε στις 13 του Μάη 1898 για την Κουτσούφλιανη. Μια ιστορική απόφαση είχε παρθεί από τους λιγοστούς, αλλά ηρωικούς κατοίκους του χωριού. Με δάκρυα στα μάτια μικροί και μεγάλοι αποχαιρετούσαν τον τόπο τους, το βιο τους, την πατρίδα των προγόνων τους αφήνοντάς την στην ανελέητη φλόγα, που οι ίδιοι άναψαν, να την κάνει στάχτες και αποκαΐδια.

Η πράξη τους δεν ήταν πράξη δειλίας και εγκατάλειψης, ήταν πράξη ηρωισμού και μεγαλειώδους αυταπάρνησης. «Εμείς δεν θα φύγουμε μακριά πολύ από το παλιό χωριό μας. Θέλουμε να το βλέπουμε. Απέναντι θα κάνουμε νέο χωριό. Κτήματα δημόσια και μοναστηριακά είναι εκεί. Χίλιες δραχμές άμα πάρει καθένας μας, θα φτιάξει το σπιτάκι του κι έχει ο Θεός, που ξέρεις, να ξαναπάμε γρήγορα στην Παλιά Κουτσούφλιανη ελευθερωμένη» (Εφ. ΕΣΤΙΑ).

Η γενναία τους στάση στην κοροϊδία των διπλωματών προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση, τα μαύρα αποκαΐδια έγιναν χρυσά γράμματα στην ιστορία του τόπου, η υπερηφάνεια τους έγινε έμπνευση για τους ποιητές:

Στην Κουτσούφλιανη τη σκλάβα
που σκορπά φωτιές και λάβα.
Ω! χωριό που καις τα σπίτια, τους σταυρούς, τα μνήματα σου
τι ντροπές ασπρίζει μαύρες η καπνίλα της φωτιάς σου.
Μες στη στάχτη σου της Δόξας θεμελιώνετΆ εκκλησιά,
κάθε σπίθα κι ένας ήλιος, κάθε φλόγα και δροσιά.
(Γεώργιος Σουρής)

Ο χρόνος σταμάτησε στις 13 του Μάη 1898 για την Κουτσούφλιανη, γιατί το μήνυμα των Κουτσουφλιανιωτών εκείνη την ημέρα έγινε διαχρονικό: «Εις μικρόν γενναίοι». Η πράξη τους δεν ήταν απλά μια ηρωική πράξη, αλλά ένα μεγαλειώδες ξέσπασμα που ξεσήκωσε και τους υπόλοιπους Έλληνες σε μια περίοδο που υπήρχε διεθνής οικονομικός έλεγχος, αντίστοιχος με το σημερινό.

13/5/1898 - 13/5/2022: 124 ΧΡΟΝΙΑ
ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗΣ

Και φέτος οι εκδηλώσεις μνήμης είχαν εορταστικό χαρακτήρα, με τον κόσμο που παρέστη να εκφράζει βαθύτατη τιμή προς τους αλησμόνητους προγόνους μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολούθησε Δοξολογία και εν συνεχεία η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και του Ύμνου της Κουτσούφλιανης, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, το ποίημα που έγραψε ο αείμνηστος δάσκαλος, Ιωάννης Βλιώρας, το 1962, εμπνευσμένος από τις περιγραφές των γεγονότων του Ολοκαυτώματος της Κουτσούφλιανης από κατοίκους που τα έζησαν από κοντά και έγιναν η αφορμή για να αναδειχθεί η ιστορία και ο ηρωισμός των Κουτσουφλιανιωτών του 1898:

ΚΟΥΤΣΟΥΦΛΙΑΝΗ

Ω μικρή Κουτσούφλιανή μας μας θυμίζεις Λεβεντιά,
γιατί οι πρόγονοί μας τότε είπαν όχι στην Τουρκιά
Στους προγόνους μας εκείνους δίνουμΆ όρκο αληθινό,
το καθήκον στην Ελλάδα θα ΅χουμε για οδηγό
Ω χωριό μου αγαπημένο έχεις τόση ομορφιά
γιΆ αυτό πάντα (θα) σε θυμάμαι όπου να ΄μαι μακρυά.
...
Ο μεγάλος πλάτανός σου πού ΅ναι δίπλα απΆ το Σχολειό
στέκει πάντα εκεί πελώριος σαν ακοίμητος φρουρός.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν, με την παρακάτω σειρά, ο Δήμαρχος Δήμου Μετεώρων, Θοδωρής Αλέκος, ο βουλευτής Θανάσης Λιούτας, η βουλεύτρια Κατερίνα Παπακώστα, ο  Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού - Πολιτισμού Περιφέρειας Θεσσαλίας Γιάννης Μπουτίνας, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΕΥΘΥΝΗΣ Λευτέρης Αβραμόπουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παναγίας, Αναστάσιος Καταραχιάς.

Για το Ολοκαύτωμα και τον Εκπατρισμό των κατοίκων της Κουτσούφλιανης μίλησε ο Ρίζος Ιωάννης, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παναγίας.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές-μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Παναγίας.

Τελετάρχης της εκδήλωσης ήταν ο Τζουβάρας Ευάγγελος.



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
15893
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 


booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα




































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ