facebook  youtube  twitter  instagram 10/10/2024
chicken time diner rapsodia
ekalampaka.gr





Δέκα λόγοι για να ξεκινήσετε την πεζοπορία

Δημοσιεύθηκε από: Συνεργάτης Ρ. Ο.  22/11/2017 09:57:33
Δέκα λόγοι για να ξεκινήσετε την πεζοπορία
Η πεζοπορία έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας καθώς διατηρεί τη φυσική μας κατάσταση, μας προσφέρει σωματική άσκηση και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας...

Πέρα, όμως, από τα οφέλη για την υγεία, αν αποφασίσεις να ξεκινήσεις το περπάτημα στη φύση θα έχεις και πολλά άλλα να σου προσφέρει σε διάφορους τομείς της ζωής σου.

Αν έχεις σκεφτεί πολλές φορές να ξεκινήσεις το περπάτημα και έχεις μείνει στη σκέψη, ήρθε η ώρα να κάνεις την ιδέα αυτή πραγματικότητα και να είσαι σίγουρος/η ότι θα αλλάξει την καθημερινότητά σου.

Παρακάτω, ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους σου προτείνουμε να ξεκινήσεις την πεζοπορία και να είσαι σίγουρος/η ότι αν την βάλεις στη ζωή σου δε θα το μετανιώσεις.

1. ΧΑΡΙΖΕΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΥΓΕΙΑ: Η πεζοπορία εκτός από τους μυς δυναμώνει και το μυαλό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η σωματική άσκηση βοηθάει να κρατάμε το μυαλό μας σε εγρήγορση και να προλαμβάνουμε τη νοητική εξασθένιση. Επίσης, ενισχύει τη δημιουργικότητα, οξυγονώνει τον εγκέφαλο με τη μεταφορά αίματος και προκαλεί πολλαπλές λειτουργίες στο νευρικό σύστημα με αποτέλεσμα να «καθαρίζει» τη σκέψη.

2. ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ: Η άσκηση συμβάλλει τόσο στην πρόληψη όσο και στην αποκατάσταση των καρδιοπαθειών. Το περπάτημα αυξάνει τη χωρητικότητα των καρδιακών κοιλοτήτων καθιστώντας την καρδιά μια αποδοτική αντλία που στέλνει μεγαλύτερες ποσότητες αίματος στους ιστούς ανά χτύπο. Παράλληλα ενδυναμώνει το μυοκάρδιο και τους πνεύμονες. Μια φυσιολογική αλλά αγύμναστη καρδιά ατροφεί όπως κάθε μυς που δεν ασκείται.

3. ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΑ ΤΗΝ ΑΫΠΝΙΑ: Εάν το βράδυ κάτι σας κρατάει ξάγρυπνους, το περπάτημα αποτελεί όχι μόνο μία εξαιρετικής μορφής αερόβια άσκηση αλλά και το φάρμακο για την αϋπνία. Αυτό οφείλεται όχι μόνο στη σωματική κούραση που προκαλεί το περπάτημα αλλά συνδέεται και με τη μείωση των επιπέδων του στρες. Επιπλέον μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που οδηγεί όχι μόνο στο να πέσει κανείς γρήγορα για ύπνο, αλλά και να παραμείνει κοιμισμένος κατά τη διάρκεια της βραδιάς.

4. ΚΑΙΕΙ ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΒΑΡΟΣ: Το πρώτο που θα σκεφτείς όταν αποφασίσεις να ξεκινήσεις τις πεζοπορίες και σίγουρα θα σε ωθήσει σε αυτό, είναι η καύση θερμίδων και συνεπώς η απώλεια βάρους. Το ποσοστό θερμίδων που θα κάψεις βέβαια εξαρτάται και από παράγοντες όπως το βάρος σου, οι διατροφικές σου συνήθειες, το πόσο μακριά θα περπατήσεις, καθώς και σε τι ρυθμό ταχύτητας, πόση ώρα, κ.λπ.

5. ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΟ: Δεν χρειάζεστε ούτε μηνιαίες συνδρομές, ούτε ιδιαίτερο εξοπλισμό για να αρχίσετε το περπάτημα. Βεβαίως και μπορείτε να γυμναστείτε μέσα στην ασφάλεια του γυμναστηρίου, πάνω στο διάδρομο αλλά για ακόμα λιγότερα έξοδα, προτιμήστε το περπάτημα στη φύση.

6. ΣΥΜΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΪΑ: Το περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών νόσων. Η φυσική άσκηση δυναμώνει την καρδιά έτσι ώστε να μεταφέρει περισσότερο αίμα με λιγότερη ενέργεια και μικρότερη πίεση στις αρτηρίες. Το περπάτημα αυξάνει το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και συγχρόνως βοηθάει στο να μειωθούν τα επίπεδα της LDL, η οποία είναι η υπαίτια για τη δημιουργία αρτηριοσκλήρωσης.

Το συστηματικό περπάτημα αποτελεί την κύρια μορφή πρόληψης αλλά και θεραπείας της οστεοπόρωσης, ενώ προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση διαβήτη σε άτομα με προδιάθεση, και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο των διαβητικών. Παρ’ όλα αυτά, οι διαβητικοί θα πρέπει να προσέξουν ενδεχόμενα επεισόδια υπογλυκαιμίας που παρατηρούνται ορισμένες φορές λόγω της άθλησης.

Επίσης, το περπάτημα οδηγεί σε ένα πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή προσφέρει τη λύση απέναντι στα κρυολογήματα, τις αλλεργίες, την κόπωση, τους πόνους στην πλάτη και τις πεπτικές διαταραχές. Μπορεί τα παραπάνω να φαίνονται υπερβολικά, ωστόσο βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες.

7. ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΝΕΑ ΜΕΡΗ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ: Με την πεζοπορία συνδυάζεις τα τοπία και τα μέρη που βλέπεις με τους ανθρώπους που είναι πολύ πιθανό να γνωρίσεις, ειδικά αν συμμετέχεις σε εξορμήσεις που διοργανώνουν διάφοροι ορειβατικοί σύλλογοι. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι όλες οι δραστηριότητες είναι πολύ καλύτερες με παρέα.

8. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΡΕΣ: Δεν είναι τυχαίο ότι οι πεζοπόροι έχουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους από όσους βλέπουν τηλεόραση ξαπλωμένοι στον καναπέ. Το περπάτημα ελέγχει το άγχος καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό μας, απομακρύνει την κατάθλιψη λόγω της έκκρισης ενδορφινών και χαρίζει αυτοπεποίθηση. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι ασκούνται αποκτούν ένα είδος ανοσίας στο στρες με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται τόσο από καταστάσεις που προκαλούν άγχος και πίεση. Ένας τέλειος μηχανισμός άμυνας απέναντι στα στρεσογόνα ερεθίσματα.

9. ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ: Αφήστε τις δικαιολογίες του τύπου: «που να τρέχω τώρα», «έχω μεγαλώσει πια» και «δεν είμαι εγώ για τέτοια» και φορέστε τα πεζοπορικά σας μποτάκια. Η πεζοπορία είναι για όλες τις ηλικίες. Δεν χρειάζονται υπερβολές. Αρκεί να βρείτε το δικό σας ρυθμό. Σε περίπτωση που κάποιος υποφέρει από καρδιακές παθήσεις ή αναπνευστικά προβλήματα καλό θα ήταν να ξεκινήσει ήπιες διαδρομές και να αποφύγει τους έντονους ρυθμούς, αλλά και να συμβουλευτεί το γιατρό του.

10. ΧΑΡΙΖΕΙ ΕΥΕΞΙΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΙΑ: Όσο κι αν πιστεύετε ότι το περπάτημα εξαντλεί τον πεζοπόρο, η πραγματικότητα σας διαψεύδει πανηγυρικά. Καλύτερες κινητικές ικανότητες, μεγαλύτερη αντοχή, μυϊκή δύναμη, ισορροπία και συντονισμός είναι μερικά από τα πλεονεκτήματα που αποκτά όποιος περπατάει συστηματικά. Κατά τη διάρκεια της σωματικής άσκησης ο εγκέφαλος απελευθερώνει ενδορφίνες, μια μορφή φυσικού ναρκωτικού που επιδρά θετικά στη διάθεση και την τόνωση του πνεύματος.

greenagenda.gr, flowmagazine.gr, huffingtonpost.gr



Share on Facebook Share on Twitter

Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια αυτή τη στιγμή.


Ονοματεπώνυμο:
E-mail (Δεν θα δημοσιευθεί):
Σχόλιο:
Συμπληρώστε τον κωδικό:
8H671
Αναζήτηση
Αναζήτηση για:
Κατηγορία:
Ημερομηνία (από/εώς):



ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Εκτύπωση αυτής της σελίδας
 

 

booked.net


 
Προτεινόμενα άρθρα
















































 


  © 2012-2024 :: ekalampaka.gr Κορυφή της σελίδας Πολιτική Απορρήτου   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ